32 C
Willemstad
• zaterdag 22 juni 2024

Extra | Journaal 21 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, June 20, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 20 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, June 19, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 19 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, June 18, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Column Youp | Verlosser

HomeMediaColumn Youp | Verlosser
Youp van ‘t Hek voor NRC Handelsblad | Verlosser

De leukste regel uit de liegspeech van onze koning? We zijn betrokken. Nou, als we iets niet zijn dan is het betrokken. Het kan ons geen reet schelen. Dat was eerlijker geweest.

Bijna acht maanden weet je dat je volk balanceert op het randje van een collectief faillissement. Alleen Jumbo doet het goed. Ondertussen heb je zelf een wettelijke loonsverhoging geaccepteerd, geen enkel bezwaar gemaakt tegen een miljoen euro zakgeld dat je oudste dochter gaat vangen en heb je een ordinair speedbootje van twee miljoen euro niet afbesteld. Kortom: betrokken?

Daarbij botst dit nogal met je eigen woorden als ‘opofferingsgezindheid’ en ‘saamhorigheid’, die je regelmatig in allerhande zalvende toespraakjes stamelt. Ik weet dat dat je werk is en dat we je daar privé niet op mogen afrekenen, maar zeg het dan niet. Doe dan net als je collega uit Thailand en laat openlijk merken dat het allemaal gelul is. Die benoemde ooit zijn poedel tot maarschalk en liet allerhande onderkruipsel naar het hondje salueren. En de kruipers salueerden. Moesten ze ook wel omdat ze anders eindigden als de Franse leraar Samuel Paty.

Gelukkig mogen we hier keihard om je lachen. En zeker om het amateurtoneel van je vrouw, die tijdens je boetedoening dramatisch naast je op de canapé zat te zwijgen. Wat was dat hilarisch. Wat zullen jullie gelachen hebben. Moest het vaak over? Hoe kreeg je die regel ‘Ons eigen besluit om terug te keren’ uit je mond?

Eigen besluit? Je bent gesommeerd door je woedende moeder, je verstandige broertje, onze aalgladde premier Mark en ongetwijfeld door nog een stuk of wat adviseurs. Wie zijn dat? Doorgefokte adel met driedubbele achternamen die je nog van Minerva kent? En hebben die je niet gewaarschuwd? Zijn zij ook verantwoordelijk voor die belabberde kleutertekst van je laatste toespraakje? Ik begreep dat zelfs de helft van de Shownieuws-kijkers je niet meer gelooft. Nou, dan heb je het bont gemaakt, vriend.

Hoewel? Onze Kamerleden waren stuk voor stuk blij met je oprechte knieval. Zetelangst? Zelfs de SP steunt je. Wat een lafbekken.

Je herfstvakantie kan geen opwelling geweest zijn. Je bent namelijk staatshoofd. Wist je dat van die corona? Dat Hugo en Mark regelmatig persconferenties geven met strenge regels en adviezen? Dat is niet langs je heengegaan? Persconferenties waar doventolken een tennisarm aan hebben overgehouden! Hoe kom je dan op het idee om als staatshoofd je volk in nood alleen te laten?

Simpele vraag: waarom gijzelen wij jullie eigenlijk voor dit Eftelingsprookje? En waarom laten jullie je gijzelen? Waarom stoppen we er niet gewoon mee? Het is 2020. Je bent een liefhebbende vader en je gaat jouw Amalia toch niet voor de rest van haar eenmalige leven hier op aarde met deze onzin opzadelen? En kom nou niet aan met de ‘verbindende factor’ en ‘dat een president duurder is’. Dat laatste klopt, maar die hoeft maar vier jaar de paljas uit te hangen. Jullie hebben levenslang.

Hoe we dit oplossen? Ga maandagmiddag meteen met Mark praten en regel een redelijke opzegtermijn plus een dito uitkering zodat je in dat bootje kan blijven varen. Je huisjesmelkende neef Bernhard heeft vast nog wel iets te huur in Amsterdam-Zuid voor jullie. En dan ben je vrij. Kan je gaan en staan waar je wil. En drinken we een gezond biertje op de goede afloop. Tenminste als de kroegen weer open zijn.

Wie jouw plek inneemt? De komende vier jaar zetten we Martien Meiland in je paleis, daarna Gerard Joling en dan denk ik dat Splinter Chabot er klaar voor is om uitbundig naar het volk te zwaaien. Daarna zien we wel verder. Kortom: geen zorgen. Dank voor de bewezen diensten en wees blij dat het hartstikke klaar is. Zeker na afgelopen week. Of heb je het expres gedaan? Dat je juist wilde dat het zo afliep?

Je zal nog vaak aan me denken. Net als Max en Amalia. Menigmaal zullen jullie zacht en liefdevol fluisteren: „Dankjewel lieve Youpie. Onfeilbare verlosser”.

Bron: NRC Handelsblad

5 reacties

 1. Alle feiten, “verbindend” op ‘n rijtje gedrappeerd en dan collectief, koninklijk, gemarineerd in ren mix van kots, stront en gepeperde bitterheid.
  Anders gezegd,
  ‘t handelsmerk Youp vh. Hek is definitief gepromoveerd tot hofleverancier.
  Dit nieuwst gerecht op de Nassouwse menukaart van “Verbrasserie de Oranjeblunder”, zullen al die “Oranje Flanjes” niet weten te waarderen.
  Wat ‘n geluk dat Mark alle restaurants, hotels, etc ook zijn corona-beperkingen heeft opgelegd.
  Dat wordt dus “MAXimaal” de afhaalgriek voor onze “Oranje Zorba’s” en ….. daar kun je makkelijk met de fiets naar toe!!

 2. Ik denk dat Rutte hem deze vakantie in Griekenland vooraf heeft afgeraden maar dat Willem een lange neus naar hem gemaakt heeft onder het mom van f*ck the people. Pas toen er gemor ontstond onder de bevolking restte hem niet anders dan met tegenzin terug te keren.
  Gezien onder meer zijn gedrag, zij speedboat en zijn enorme buitenverblijf in Griekenland neig ik er toe om voortaan voor een republiek te stemmen.
  Ook mede gezien de vrijbuitershouding van velen binnen ons koningshuis in de loop van de eeuwen. Genoeg is genoeg. Koningen zijn niet meer van deze tijd. En zeker als de bloedlijn wel heel dun is geworden. Wel jammer van Maxima :-) Daar kon je tenminste mee voor de dag komen. Maar ja, die moest dan ook wel geïmporteerd worden.

 3. Het stokpaardje van Joep. Echt Joep om ondertussen wel toe te geven dat een president nog duurder is.
  Door de voorbeeldfunctie was het erg dom/onverstandig af te reizen naar Griekenland maar wat de denken van Nederlanders die voor vakantie de wereld over vliegen ( ook naar ons) terwijl ze uit een land komen waar de corona sterk in opmars is en door veel landen als code rood wordt aangemerkt.

 4. Een waarheid als een koe. Nederland (politiek) is niet geinteresseerd in de eilanden. Ze zijn de eilanden liever kwijt dan rijk. Dat is ook een van de belangrijkste redenen dat de twee partijen niet met elkaar kunnen samenwerken want van de kant van de eilanden is er ook geen affiniteit voor Nederland. Eerder zelfs een afkeer.
  Als hier niet wezenlijks iets aan veranderd zal de CHE/OHO weer op een falikante mislukking uitlopen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties