33 C
Willemstad
• maandag 15 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

NTR | Succes Dubbelspel kwam niet meteen

HomeNieuwsNTR | Succes Dubbelspel kwam niet meteen

Door Dick Drayer

Frank Martinus Arion bij de première van de documentaire over zijn leven en werk | Foto Persbureau Curacao
Frank Martinus Arion bij de première van de documentaire over zijn leven en werk | Foto Persbureau Curacao

WILLEMSTAD – “Ik heb altijd voor zijn erkenning gewaakt”, zegt Trudy Martinus Guda. “Frank moest net als andere Antilliaanse schrijvers opboksen tegen het Nederlandse schrijversgilde. Wat denk je dat er met Dubbelspel was gebeurd als Jan Wolkers dat boek had geschreven?”

De vrouw van Frank Martinus Arion zit in de tuin van het huis, waar de Curaçaose vlag bij de poort halfstok wappert. Een mooi en treffend beeld voor de strijd die zij samen voerden voor de identiteit van Curaçao. Want behalve schrijver was Arion het laatste deel van zijn leven vooral actief als lobbyist en activist voor het Papiaments. Hij kreeg er zelfs een bijzondere leerstoel voor op de Universiteit van Curaçao.

Een reportage van Dick Drayer 

Dat Arion vooral geassocieerd wordt met zijn debuutroman Dubbelspel, vindt Cindy Kerseborn geen probleem. Zij trok een jaar met de familie op om een documentaire van Arion te maken. “Hij zelf vond het al helemaal geen probleem. En waarom zou je? Het boek is een miljoen keer verkocht, er is een toneelstuk van gemaakt en het wordt binnenkort verfilmd in een productie van Gregory Elias.”

Erkenning
Volgens Kerseborn hebben alle Antilliaanse schrijvers moeten knokken in Nederland. “Ze schreven politiek-maatschappelijk betrokken literatuur vanuit hun Caribische achtergrond. Daar waren schrijvers in Nederland toen niet mee bezig. Erkenning kwam dan ook pas later. Dubbelspel was geen succes vanaf het eerste uur. Dat is heel langzaam gekomen.”

Frank Martinus Arion overleed op maandag 28 september. Hij is 78 jaar geworden.

Bron: Caribisch Netwerk/NTR

De NTR herhaalt aanstaande zondag de documentaire van Cindy Kersenborn over Frank Martinus Arion om 16.00 uur (Nederlandse tijd) op NPO2. De documentaire is daarna ook via uitzending gemist te bekijken.

Dit artikel is geplaatst in

37 reacties

 1. @ Beste Sonny,
  Vergeetachtigheid lijkt troef. Immers, je schreef gisteren op 1 okt. 2015 om 20:37; ‘Daar hebben we Willem niet voor nodig, Alhoewel….de schillen oprapen mag altijd’. :lol:

  Willem krijgt ooit eens heus wel de kans om mij de grond in te boren, daar ben ik van overtuigd. Dus no worries. Geniet van het leven en de vrouwtjes. Dus ook voor jou een leuke videoclip , overigens mijn meest favoriete. :)

  https://www.youtube.com/watch?v=q6A1PzmGy_s

 2. Jaaaah…laten we het hebben over de invloeden van het Noorderlicht op het sexuele gedrag van de Moskoviet ….of zo ….uuuhh :)

 3. @Mano

  Beste Mano. Voor mij was de “dubbelspel” discussie allang gesloten.

  Echter toen de discussie weer aanwakkerde en jij vervolgens op Willem reageerde, door hem dringend te verzoeken naar een psycholoog te gaan, trok dat mijn hernieuwde belangstelling. Ik was immers samen met jou het onderwerp van Willem zijn reacties, weet je nog?

  De heldere beschouwing van Willem, hoe de zaken verlopen waren, in de “dubbelspel discussie” tussen jou en mij: was een juiste en correcte weergave.

  De goed onderbouwde analyse over jouw persoonlijkheid, met als diagnose: “een vorm van cognitieve dissonantie” lijkt mij niet onjuist. Sterker nog, je bewijst het nu ook in jouw reactie naar mij toe. Je slaat wild om je heen en geeft iedereen de schuld van van alles en nog wat. Een mea culpaatje komt in jouw woordenboek niet voor.
  Inhoudelijk – punt-voor-punt reageren doe je niet.

  Ik had verwacht en eigenlijk ook gehoopt dat jij, Willem zijn analyse zou ontkrachten. Maar helaas, je probeert hem met betitelingen als: Willempie en ome Willem in de hoek te zetten en belachelijk te maken. Dat heeft de man zeker niet verdient, hij komt op mij zéér erudiet over.

  Met jouw schamperende reactie bevestig je Willem zijn gelijk: zijn analyse en diagnose betreffende jouw geestelijk functioneren. Ik kan niet aan de indruk ontkomen dat je geveld bent door hetgeen je Willem eerder toewenste: “een psycholoog”

 4. Helemaal mee eens.
  Het respect voor Frank Martinus Arion is volledig zoek in deze wanstaltige vertoning.
  Redactie: Treed op!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 5. Dit is met afstand de meest zinloze discussie ooit gevoerd op deze web site.
  Mag ik iedereen verzoeken een nieuw onderwerp te kiezen?

 6. @Sonny,
  je bent grappig. Heb ik ooit beweert een intellectueel te zijn ofwel intelligent te zijn? Want volgens Willem moet ik iets dergelijks bewijzen. Ik ben niet van plan om met een zich verongelijkt voelende ome Willem in discussie te gaan, alleen maar om zijn honger naar genoegdoening en misschien wel wraak(zucht) te stillen? Ben ten eerste geen idioot, ten tweede, voor wie zie je mij eigenlijk aan Sonny? Het is geen wedstrijd..In m’n echte leven doe ik ook niet aan dit soort wedstrijden.

  Je teleurstelt me, heb ik niet achter jou gezocht, want nu lijkt het erop dat ergens diep in je hart toch nog iets van venijn huist. Ik snap niet waarom mensen zo gevoelig zijn. Wat is dat nou voor gekkigheid? Ik heb niet, noch voel ik in geen geval de behoefte om iets te bewijzen. Aan niemand, zeker niet aan Willem of degenen die zo kleinzerig zijn, we zitten maar op het internet hoor… Ik ben al niet zo gediend van zwakkelingen, ook al mag ik dat niet zeggen..maar wraakzucht is zwakte. Ik heb behalve het virtuele ook nog een ‘echt’ leven over, snap je?

  Dit had ik niet achter jou gezocht Sonny, ik dacht dat voor jou, net zoals ik het beschouw, het onderwerp al lang en breed achter de rug zou liggen.. Meen je nou echt dat ik iets moet bewijzen Sonny, aan wie? :)

 7. @Mano

  Ik dacht dat jij je eigen boontjes wel kon doppen Mano?

  Beetje – heel eg – zwak om de heer Willem met een nietszeggende animatie te beantwoorden. Durf je een intellectuele confrontatie misschien niet aan? Valt me tegen.

  Hulp nodig?

 8. Hahaha,

  Helemaal raak. De voorspelbare reactie. Bij gebrek aan inhoudelijk verweer, proberen een uitweg te zoeken. Een afleiding creëren. Het onderwerp proberen te ontlopen, als men gefileerd wordt. Als het intellectueel te zwaar wordt: Filmpje!

  Als troost Mano: je bent en blijft je eigen held, waarvan akte!

 9. @Mano,

  Mano, jij verwijst mij door naar een zielenknijper. Dank voor jouw wijze raad. Ik zal deze raad opvolgen.

  Naar aanleiding van jouw reacties op en over het boek “dubbelleven” schreef ik:

  “Wat ben jij een ongelooflijke betweter en doordrammer. Jij gaat altijd tegen de draad in en voelt je immer verongelijkt. Een man die op alle slakken zout legt. Jij wilt altijd het laatste woord hebben. Jij bent iemand die een verjaardagsfeestje of een bruiloft kan laten uitlopen in een vechtpartij. Geneuzel over 2 verkochte boekjes tegenover 600.000 gratis weggeven exemplaren, daar is maar een woord voor: QUERULANT”

  Mijn reactie schreef ik vanuit mijn professionele achtergrond.

  Het viel mij op hoe jij zaken interpreteert, kleine foutjes uitvergroot en die vervolgens een heel eigen leven laat leiden. Het leven dat jou uitkomt. Jij luistert niet inhoudelijk naar diegene die met jou over een onderwerp discuteert. Nee: je wacht af om te kunnen attaqueren. Jij wacht af tot het moment dat je tegenstander bijvoorbeeld “heel” zegt als hij een kleur wil benoemen. Dan attaqueer je hem. Iedereen begrijpt dat “geel” bedoeld wordt, jij wilt dat doelbewust niet begrijpen. Jij wilt winnen. Dit is jouw zegevierende moment. Hier kun jij je gelijk halen: toehoorders opgelet, het is geel!

  In jouw discussie met Sony zei deze dat er géén enkel boek van dubbelleven verkocht was. Er waren 600.000 weggeven volgens hem. Jij attaqueerde vervolgens met: er zijn zéér zeker 2 boeken verkocht. Inhoudelijk ging jij niet in op hetgeen Sony had op te merken over het geplaatste artikel. Toen Sony je tegemoet kwam door te stellen: oké laat er dan 1.000 boeken verkocht zijn, ging je hier ook niet op in. Vervolgens werden je oren gewassen over jouw overduidelijk Curaçaose chauvinisme. Toen kwam er stoom uit je oren. Dat Sony zelf eerst de Nederlanders belachelijk had gemaakt over het Nederlandse chauvinisme, drong niet tot je door. Sarcasme en ironie is niet aan jou besteed.

  Een vorm van cognitieve dissonantie, noemen wij dat. In de ergste vorm betiteld als querulant.

  Over uw attributies kan ik niet oordelen, Een cognitieve gedragstherapeut zou dit gezamenlijk met u kunnen vaststellen. Hij zou u ook op pointers in de tekst kunnen wijzen. Tenslotte is voorkomen, beter dan genezen.

  Ik wens u sterkte, u zult het nodig hebben!

 10. @Mano
  Maak je niet dik, dun is de mode, zei mijn moeder vroeger.

  Wij hebben uitvoerig over het onderwerp “dubbelspel” onze ideeën naar voren gebracht. Beiden naar eigen inzicht en overtuigd van eigen gelijk.

  Ik kan inderdaad mijn eigen boontjes wel doppen en dat kun jij ook. Daar hebben we Willem niet voor nodig. Alhoewel,.. de schillen oprapen mag altijd?

  Neem een borreltje en spaar je toetsenbord voor een volgende zaak. Er kunnen er nog genoeg komen, waarbij wij van inzicht en standpunt verschillen.

  Sonny?❤️?

 11. Beste Mano, wees gerust, ik blijf gewoon mijzelf…er zijn al anderen genoeg tenslotte….
  Maar desalniettemin vind ik je reaktie al bij al wel verfrissend: er steekt klaarblijkelijk geen kwaad in de rotzak :)
  Ook in jouw geval: I rest my case :)

 12. @Willem schreef op 1 okt. 2015 om 16:56 het volgende;
  ‘P.s. die “Mano” zou ook eens moeten leren zijn “hand”in eigen boezem te steken.’ (?!?)

  En nou wordt ie helemaal mooi! Ik ken die hele ome Willen niet, ik heb niet eens met ome Willem gediscussieerd. Het volgende heeft zich voorgedaan; uit het niets werd mijn virtuele persoon geconfronteerd met een woedende, haast schuimbekkend virtueelpersonage die niet schroomde om mij niet alleen belerend, maar ook vrij agressief en enigszins beledigend af te blaffen.

  En dát verzint nu dat ik zou “moeten leren” mijn hand in eigen boezem te steken? Wat een ‘de lachlust’ opwekkende eis, ha ha ha ha. Naar mijn mening zou een afspraak met zijn huispsycholoog hem niet slecht uitkomen. De man had het zelfs over feestjes en vechtpartijen. Heel ver gedacht hoor. Je vraagt je af hoe het zo ver heeft kunnen komen… enfin

  In ieder geval is er geen enkele reden om mijn hand in eigen boezem te steken, niet in dit geval! Geen haar op mijn kop denkt daaraan..Mijn ego kan overigens nooit aangetast zijn als ik zeker weet dat ik het gelijk absoluut aan mijn kant heb ome Willem. Trouwens, zijn, ome Willem’s, als een duveltje uit een doosje komende bemoeienis doet vermoeden dat hij Sonny’s kunnen zwaar onderschat! Sonny kan het heus wel alleen af hoor beste ome Willem.. Ja, omdat ik het weet.

  Dus stel geen rare wereldvreemde eisen meer Willem, ik ben jou niets, maar dan ook helemaal nada verschuldigd! ook al moet ik zeggen dat je wel lef hebt… :lol:

  @Bartje, je bent een te goed mens, maar toch bedankt voor jouw goedbedoelde vredelievende interventie. Hm, ik vraag me af of jij wel in een beestmens kunt veranderen, bij de meeste ‘mensen’ bestaat de mogelijkheid om gewild of ongewild te metamorfoseren in zo’n afschrikwekkend wezen.. :lol:

 13. Beste Meneer Bartje,
  Ik moet nu op mijn woorden gaan passen, ik word immers door Mano beschuldigd van bemoeizucht. Kennelijk heb ik zijn ego enigszins beschadigd, met de vaststelling dat hij, Mano, een querulant is. Nu u zich ook met de kwestie bemoeit, word het voor mij “dubbel” oppassen. Temeer nu er zelfs woordspelingen in het spel worden gebracht. Het wordt nu voor mij driedubbel oppassen. Dit is geen dubbelspel meer. Ik bied u mijn oprechte verontschuldiging aan dat ik uw interventie niet op de juiste waarde heb ingeschat. Mea Culpa

  P.s. die “Mano” zou ook eens moeten leren zijn “hand” in eigen boezem te steken.

 14. Jammer mijnheer Willem, dat u de woordspeling van gelijkspel met dubbelspel niet vat…letterlijk leek het mij wel een diplomatiek aanbod tussen twee kemphaantjes.
  Ik heb het geprobeerd maar ja: beter iets proberen en daarin falen, dan niets proberen en daarin slagen…
  Zijn we het daar dan wel over eens ?? :)

 15. @meneer Bartje u bent denk ik ook een bemoeial. Een gelijkspel, wat een stupide opmerking!

  Hoe kan dat dan als Mano gelijk heeft? Dat zegt hijzelf en aan de woorden van een querulant hoef je nooooit te twijfelen.

  U probeert dubbelspel te spelen meneer Bartje. Foei!

 16. Dames..dames…waar ging het allemaal ook al weer over?
  O ja: “Het succes van Dubbelspel kwam niet meteen”…
  Nou, dat is toch gewoon zo ? Gelijk spel dan maar?? :)

 17. @Willem
  Nee, ik heb gewoon GELIJK en daar kan jij ook niet tegen! Waarschijnlijk heb je niet eens gelezen wat Sonny eerder schreef. Voor gasten als jij is er ook een woord beschikbaar, n.l. ; BEMOEIAL!!!!!

 18. @Mano
  Wat ben jij een ongelooflijke betweter en doordrammer. Jij gaat altijd tegen de draad in en voelt je immer verongelijkt. Een man die op alle slakken zout legt. Jij wilt altijd het laatste woord hebben. Jij bent iemand die een verjaardagsfeestje of een bruiloft kan laten uitlopen in een vechtpartij.

  Geneuzel over 2 verkochte boekjes tegenover 600.000 gratis weggeven exemplaren, daar is maar een woord voor: QUERULANT

 19. @Sonny, 30 sept. 2015 om 21:42
  Ik heb enkel gereageerd omdat je zo stellig, met nadruk op ‘stellig’, beweerde dat er “géén enkel” exemplaar in Nederland verkocht is. Omdat zoals ik het tot tweemaal toe heel duidelijk stelde “in elk geval” wél 2 exemplaren in NL verkocht zijn. Dáár ging het mij om, de stelligheid van een bewering die jij niet kunt staven, dat is in mijn realiteit not done! Persoonlijk ben ik nooit zo stellig, tenzij ik kan bewijzen dat het om feiten gaat of dat een bewering ook feit is. Mijn bewering dat er wel degelijk 2 exemplaren verkocht zijn in Nederland staat haaks op jouw feit-arme bewering dat er ‘géén enkele’ verkocht is. Hoewel een bewering iets anders is dan een feit. Jouw stelligheid is eigenlijk de clou en reden van mijn reageren geweest, en niets anders.

  Dat je het niet kunt hebben dat jouw ‘stellige bewering’, dus geen feit, door mij ontmanteld is, want dát is het, is weer een andere zaak. Dus heb je als verdediging verkozen om in ongebreideld Nederlands Chauvinisme te vervallen alsof ik mijn kleine rots en mijn kleine geschiedenis met de jouwe, de geschiedenis van het Nederlandse moerasland, aan het vergelijken was. Ik heb ten eerste helemaal niets over Jan Wolkers geschreven, en Arion al helemaal niet met hem of andere Nederlandse schrijvers vergeleken. Heb het ook niet over de Nederlandse verworvenheden gehad, laat staan over de zogenaamde Nederlandse ‘wereldwonderen’. Dus wat is er loos met Sonny? :lol:

  Nu je toch al aan het vergelijken bent gegaan, het is helemaal geen feit dat Laurens Janszoon Koster de boekdrukkunst heeft uitgevonden, in de 8e eeuw woonde er in China ene Chang die naar historici zeggen, de boekdrukkunst heeft uitgevonden. De Duitsers houden het erop dat zijn compagnon Johan Gutenberg de echte uitvinder is van de boekdrukkunst in Europa. En zo kunnen we dus doorgaan.. en alles om jouw verongelijkte gevoelens.

 20. @Mano, graag geen berichten schrijven op de plaats “website”. Iedereen die daar op klikt komt uit op een 404 pagina. Is erg hinderlijk en kost aan ons onnodige breedband ruimte.

  Met vriendelijke groet,
  KKC Redactie

 21. @Mano
  Nou voor uit: Mano. Er zijn ongeveer 600.000 boeken gratis weggegeven en – ik zal het totaal aantal verkochte boeken ophogen naar 1.000 exemplaren.

  Het aantal verkochte exemplaren van 1.000 stuks is niets op de Nederlandse markt.

  De wervende teksten op omslagen van boeken en boekverkopers zegt mij niets. Lees de omslagen op de boeken die in de ramsj liggen. Allemaal fantastisch, alleen ze worden niet verkocht en zijn voor een appel en ei te koop bij De Slegte.

  Jij moet ook gewoon de waarheid onder ogen zien: Frank was géén Jan Wolkers. Frank was een middelmatige schrijver. Mischien groot op een klein eiland, maar klein in het grote Nederland.

  En als troost voor jou: Op Curaçao zal hij besliste een groot schrijver blijven. Of de Curaçaoënaar zijn werken nu wel of niet gelezen heeft: hij is en blijft daar een groot schrijver.

  Zo heeft de Nederlander, Laurens Janszoon Coster de boekdrukkunst uitgevonden (Gutenberg, wie was dat?)
  Zo is de Maastunnel een wereldwonder uit de twintigste eeuw (Hollandtunnel, wat is dat?)

  Het lijstje van Nederlands chauvinisme is ellenlang.
  Dáár kan zelfs Curaçao niet aan tippen.

  Dus Mano, concluderend:
  Frank Martinus Arion, is een, zo niet de grootste schrijver. Ondanks alle tegenwerking van Nederland die hem géén kansen heeft gegeven volgens Trudy. Standbeeld!!

 22. @Sonny schreef; ‘Van het boek Dubbelspel is “géén enkel” exemplaar verkocht in Nederland. Het is niet anders’.

  Nou zeg, je bent wel heel zeker van je zaak Sonny. Maar het is wél anders, want er zijn in ieder geval 2 exemplaren verkocht in Nederland, ja, die heb ik gekocht in 2006. Hoefde ik niet persé, want de vrouw had al een gratis exemplaar van de bibliotheek in huis. Ik heb ze in de boekhandel gehaald voor 1o euro per stuk. Die waren bestemd als cadeau. Ik denk in tegenstelling tot jouw beweringen dat er tijdens die actie ‘NL leest’ in 2006 minstens enkele duizenden exemplaren in Nederland over de toonbank zijn gegaan. Sterker, Dubbelspel wordt door vrij bekende Nederlandse boekenclubs en uitgevers betiteld als bestseller en zelfs ‘everseller’ . Niet ik beweer dat, dat beweren o.m. uitgevers als De bezige bij e.a.
  Er zijn in elk geval 2 exemplaren verkocht in NL, dat weet ik zeker. Het is ook niet mijn bedoeling om hierover in discussie te gaan, dat laat ik maar over aan ‘De bezige bij’ en andere boekenclubs.

  http://www.boekblad.nl/boekverkopers-positief-verrast-door-nederland.123368.lynkx

  http://www.debezigebij.nl/web/Stefan-Hertmans-Site/Artikelpagina/Internationale-bestseller-Dubbelspel-van-Frank-Martinus-Arion-verfilmd.htm

  http://www.luisterrijk.nl/luisterboek/824/dubbelspel

  http://www.trouw.nl/tr/nl/4492/Nederland/article/detail/4151658/2015/09/28/Schrijver-Frank-Martinus-Arion-overleden.dhtml

 23. Over aandacht voor Curaçao en zijn schrijvers gesproken. Even in het archief (2006)van de Stentor gedoken:

  “De actie Nederland Leest! Deventer Leest! beperkt zich niet tot gisteren. Op vrijdag 10 november is er in de bibliotheek aan de Brink, aanvang 20.30 uur, een Antillaanse avond met een lezing over keuken en cultuur op Curaçao, Antilliaanse hapjes, domino spelen en verhalen uit het boek Dubbelspel uitgebeeld door schrijfster Petra Possel. De feestelijke afsluiting heeft plaats op vrijdag 17 november in de bibliotheek Colmschate, aanvang 17 uur, met verhalen, domino spelen, de Reality Brasband, salsa dansen en lekkernijen van Curaçao.”
  ——–

  Aandacht voor Curaçao en zijn schrijvers was er genoeg. Talent komt altijd bovendrijven is het gezegde. Maar als er niets komt bovendrijven… tja, wat is dan de logische conclusie?

 24. LaStiwz,
  Het is correct. Van het boek Dubbelspel, is géén enkel exemplaar verkocht in Nederland. Ze zijn allemaal gratis weggeven in het kader van de actie: “Nederland leest”

  De genoemde actie heeft voor Frank Martinus veel aandacht gegenereerd. Gratis een geweldige PR en royalties die hij in zijn zak kon steken.

  “Ik heb altijd voor zijn erkenning gewaakt”, zegt Trudy Martinus Guda. “Frank moest net als andere Antilliaanse schrijvers opboksen tegen het Nederlandse schrijversgilde. Wat denk je dat er met Dubbelspel was gebeurd als Jan Wolkers dat boek had geschreven?”

  De bovenstaande opmerking van Trudy Martinus is dan ook een idiote opmerking. Als Jan Wolkers het boek had geschreven. Had hij – Jan Wolkers – de gratis PR gehad en de bijbehorende royalties.

  Trudy wakkert sluimerende sentimenten aan met haar idiote opmerking, die kant noch wal raakt. Sterker nog ze hebben alle kansen geboden aan Frank Martinus.

  Dat hij nooit een gevierde succesvolle schrijver is geworden, met een miljoenen lezerspubliek, heeft niet aan de Nederlandse lezers gelegen. Zijn eigen middelmatigheid, was daar debet aan.

  Trudy moet gewoon de waarheid onder ogen zien: Frank was géén Jan Wolkers. Frank was een middelmatige schrijver. Mischien groot op een klein eiland, maar klein in het grote Nederland.

  Het is niet anders.

 25. Jammer dat hij op het laatst “doorschoot” met zijn papiamentofilie en de PS
  Maar… zonder meer een goed schrijver, waar Curacao trots op mag zijn !!

 26. Kolonisator, lange tenen, racistisch, discriminatie!

  Er zijn er geen miljoen van verkocht maar ongeveer 700.000 gratis van(door die racistische Nederlanders) weggeven aan alle leden van alle bibliotheken in Nederland.

  Hoe racistisch zijn ze dan.

 27. Frank was zondermeer goed. Toen ik op de HAVO zat was het boek die aanbevolen werd. Als kind wilde ik het niet. Toch heb ik het gelezen. Wat een boek. Heel goed.

 28. Laten we de vraag van Trudy anders stellen:
  Wat denk je dat er met Turks Fruit was gebeurd als Frank Martinus dat boek had geschreven?

 29. Ja, wat was er gebeurd als Jan Wolkers het boek had geschreven? Geen idee, maar het is niet zo dat elke Nederlandse auteur onmiddellijk een succes wordt. Weer zo’n verongelijkt toontje zonder een spoor van bewijs. Er zijn een miljoen van verkocht, hoe racistisch zijn Nederlanders dus?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties