27.2 C
Willemstad
• donderdag 7 december 2023

Democracy now! | Wednesday, December 6, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 6 december 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Groot gebied met regen in aantocht Groot gebied met regen in aantocht

Sanne van den Boomen Een grote depressie met regen is onderweg vanuit het westen richting het Caribisch gebied. Dat is op satellietbeelden te zien. Ook de Meteorologische Dienst...

Nu.cw | Vrouwen tijdens hike verdwaald, door Kustwacht gered

Twee vrouwen zijn dinsdag in de omgeving van Dos Pos op Bonaire tijdens het hiken verdwaald geraakt. Uiteindelijk werden ze teruggevonden doordat ze zelf lichtsignalen gaven. Dat...

Nu.cw | Bevolkingsregister en rijbewijzenbureau maandagmiddag gesloten

Door: Britt van Garderen Het Bevolkingsregister (Kranshi) en het Rijbewijzenbureau zullen maandag 11 december vanaf 12.00 uur ‘s middags gesloten zijn voor het publiek. Deze sluiting is in...

PBC | Curaçao en andere eilanden hebben urgent gezondheidsonderzoek nodig

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een recent uitgebracht verkenningsrapport genaamd ‘Programmeren gezondheidsonderzoek in het Caribische deel van het Koninkrijk der Nederlanden’ werpt een belangrijk licht op de gezondheidsuitdagingen waarmee...
- Advertisement -spot_img

NTR | ‘Sociale huisvesting op Curaçao is een Koninkrijksaangelegenheid’

HomeMediaNTR | 'Sociale huisvesting op Curaçao is een Koninkrijksaangelegenheid'
FKP-directeur Arthur Con | Jacqueline Hooftman

WILLEMSTAD – “Als mensen hier geen betaalbare huurwoning vinden, staan ze in Nederland op de stoep”, zegt Arthur Con, directeur van sociale woningbouwstichting Fundashon Kas Popular (FKP). Hij pleit voor samenwerking op koninkrijksniveau voor het verkrijgen van gunstige kredietvoorwaarden voor het bouwen van volkswoningen.

Voor de Fundashon Kas Popular (FKP) op Curaçao is 5 procent hypotheekrente de beste leningsvoorwaarde die de stichting heeft verworven. “Wij kunnen als stichting alleen lokaal financiering aanvragen, niet in Nederland. Dat kunnen alleen overheden gezamenlijk bewerkstelligen”, zegt Con.

Jacqueline Hooftman in gesprek met Arthur Con
In Nederland is voor particulieren de laagste hypotheekrente 1.00 procent, 4 procent lager dan de laagste rente op Curaçao. “Voor elke procent minder hypotheekrente, gaat er op Curaçao tien procent van de huurprijs af”, zegt Con. Hij benadrukt dat verlaging van de huurprijs voor veel huurders noodzaak is.

De FKP is afhankelijk van de overheid voor het verkrijgen van terreinen die bouwrijp zijn en voor infrastructuur: aanleg van wegen, straatverlichting, riolering, elektriciteits- en watervoorziening.

Wachtlijst groeit
De wachtlijst van FKP met woningzoekenden is inmiddels gegroeid tot meer dan 9.000 mensen, van wie er 900 als urgent zijn aangemerkt. Ondertussen worden enkele gezinnen ondergebracht in een oud schoolgebouw.

FKP beheert 3.500 woningen van de overheid en 1.500 FKP-woningen. Sinds de oprichting van de stichting, veertig jaar geleden, zijn de verantwoordelijkheden van de FKP en van de overheid niet contractueel vastgelegd. FKP dringt al jaren bij de overheid aan op een beheersovereenkomst, waarbij de overheid zich verbindt tot het betalen van huursubsidie aan financieel minder draagkrachtigen.

Het College Financieel Toezicht (Cft) adviseerde de overheid werk te maken van afspraken met FKP. De schuld van de overheid aan FKP in de vorm van achterstallige huursubsidie liep op tot meer dan 100 miljoen gulden. “Wij hebben inmiddels geconstateerd dat er een overeenkomst is tussen de regering van Curaçao en FKP waarbij het risico FKP voldoende is afgewikkeld”, zo verklaarde Cft-voorzitter Raymond Gradus vorige maand.

FKP’s sociale woningen aan de Moontjeweg | Jacqueline Hooftman

Nog geen akkoord
FKP-directeur Con legt uit dat de stichting de schuld van de overheid kwijtscheldt in ruil voor de verlangde beheersovereenkomst. Tot op heden bestaat er echter geen akkoord tussen FKP en de verantwoordelijke ministers Zita Jesus-Leito van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) en minister Hensley Koeiman van Sociale Zaken, Arbeid en Werkgelegenheid (SOAW).

De deadline voor ondertekening van het contract was 31 oktober. Een dag eerder voorzagen de ministers van VVRP en SOAW de directie van FKP van een concept-beheersovereenkomst. Dit concept is nog in onderhandeling.

‘Het is goed dat taken op papier vastgelegd worden, maar woningzoekenden hebben daar nu niets aan’

“Voor FKP is het goed dat taken op papier vastgelegd worden, maar woningzoekenden hebben daar vooralsnog niets aan”, zegt Andira Kwidama, manager Sector Sociaal bij FKP. “FKP heeft geen geld om terreinen bouwrijp te maken. Dat moet de overheid doen. Zolang de overheid hiervoor geen geld beschikbaar stelt, moeten de duizenden woningzoekenden blijven wachten tot er een woning vrij komt.”

Wachten op vertrek of overlijden
In de afgelopen tien jaar kwam er vier tot vijf keer per maand een woning vrij. “In de meeste gevallen omdat de bewoner overleed”, zegt Kwidama. “De laatste tijd zijn het er acht per maand. Dat komt omdat bewoners vertrekken van Curaçao.”

Bron: NTR/Caribisch Netwerk

4 reacties

 1. “In Nederland is voor particulieren de laagste hypotheekrente 1.00 procent”
  Dit moet zijn “In Nederland dromen particulieren van een 1,0 % hypotheekrente”; bij mijn weten is de stand nu variabel 1,5 % en 10 jaar vast 1,7 % .

  en @observator: goed gezien!

 2. Ik dacht altijd , nos mes por .
  Dus niet , maar wel een plan voor een weg bij rif van 20 miljoen en diverse gebakken lucht projecten .
  Hallo wake up .

 3. Zullen we alles maar een koninkrijksaangelegenheid maken; de zorg voor goede wegen, de zorg voor een stabiele elektravoorziening, goede gezondheidszorg, kortom Curacao laten besturen van uit Den Haag. De ongeschreven wet zegt immers wie betaalt bepaalt. Is dat de bedoeling van de autonomie?

 4. Misschien ook eens bij een goedkopere leverancier van bouwmaterialen in gaan kopen ?
  I.p.v. het bedrijf van iemand van de FKP zelf, eens gaan shoppen bij Kooyman of Building Depot ? Scheelt toch een behoorlijke slok op een borrel.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties