30 C
Willemstad
• zondag 19 september 2021 20:19

Laatste reacties

- Advertentie -

NTR | ‘Sociale huisvesting op Curaçao is een Koninkrijksaangelegenheid’

FKP-directeur Arthur Con | Jacqueline Hooftman

WILLEMSTAD – “Als mensen hier geen betaalbare huurwoning vinden, staan ze in Nederland op de stoep”, zegt Arthur Con, directeur van sociale woningbouwstichting Fundashon Kas Popular (FKP). Hij pleit voor samenwerking op koninkrijksniveau voor het verkrijgen van gunstige kredietvoorwaarden voor het bouwen van volkswoningen.

Voor de Fundashon Kas Popular (FKP) op Curaçao is 5 procent hypotheekrente de beste leningsvoorwaarde die de stichting heeft verworven. “Wij kunnen als stichting alleen lokaal financiering aanvragen, niet in Nederland. Dat kunnen alleen overheden gezamenlijk bewerkstelligen”, zegt Con.

- Advertentie -

Jacqueline Hooftman in gesprek met Arthur Con
In Nederland is voor particulieren de laagste hypotheekrente 1.00 procent, 4 procent lager dan de laagste rente op Curaçao. “Voor elke procent minder hypotheekrente, gaat er op Curaçao tien procent van de huurprijs af”, zegt Con. Hij benadrukt dat verlaging van de huurprijs voor veel huurders noodzaak is.

De FKP is afhankelijk van de overheid voor het verkrijgen van terreinen die bouwrijp zijn en voor infrastructuur: aanleg van wegen, straatverlichting, riolering, elektriciteits- en watervoorziening.

Wachtlijst groeit
De wachtlijst van FKP met woningzoekenden is inmiddels gegroeid tot meer dan 9.000 mensen, van wie er 900 als urgent zijn aangemerkt. Ondertussen worden enkele gezinnen ondergebracht in een oud schoolgebouw.

- Advertisement -

FKP beheert 3.500 woningen van de overheid en 1.500 FKP-woningen. Sinds de oprichting van de stichting, veertig jaar geleden, zijn de verantwoordelijkheden van de FKP en van de overheid niet contractueel vastgelegd. FKP dringt al jaren bij de overheid aan op een beheersovereenkomst, waarbij de overheid zich verbindt tot het betalen van huursubsidie aan financieel minder draagkrachtigen.

Het College Financieel Toezicht (Cft) adviseerde de overheid werk te maken van afspraken met FKP. De schuld van de overheid aan FKP in de vorm van achterstallige huursubsidie liep op tot meer dan 100 miljoen gulden. “Wij hebben inmiddels geconstateerd dat er een overeenkomst is tussen de regering van Curaçao en FKP waarbij het risico FKP voldoende is afgewikkeld”, zo verklaarde Cft-voorzitter Raymond Gradus vorige maand.

FKP’s sociale woningen aan de Moontjeweg | Jacqueline Hooftman

Nog geen akkoord
FKP-directeur Con legt uit dat de stichting de schuld van de overheid kwijtscheldt in ruil voor de verlangde beheersovereenkomst. Tot op heden bestaat er echter geen akkoord tussen FKP en de verantwoordelijke ministers Zita Jesus-Leito van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) en minister Hensley Koeiman van Sociale Zaken, Arbeid en Werkgelegenheid (SOAW).

De deadline voor ondertekening van het contract was 31 oktober. Een dag eerder voorzagen de ministers van VVRP en SOAW de directie van FKP van een concept-beheersovereenkomst. Dit concept is nog in onderhandeling.

‘Het is goed dat taken op papier vastgelegd worden, maar woningzoekenden hebben daar nu niets aan’

“Voor FKP is het goed dat taken op papier vastgelegd worden, maar woningzoekenden hebben daar vooralsnog niets aan”, zegt Andira Kwidama, manager Sector Sociaal bij FKP. “FKP heeft geen geld om terreinen bouwrijp te maken. Dat moet de overheid doen. Zolang de overheid hiervoor geen geld beschikbaar stelt, moeten de duizenden woningzoekenden blijven wachten tot er een woning vrij komt.”

Wachten op vertrek of overlijden
In de afgelopen tien jaar kwam er vier tot vijf keer per maand een woning vrij. “In de meeste gevallen omdat de bewoner overleed”, zegt Kwidama. “De laatste tijd zijn het er acht per maand. Dat komt omdat bewoners vertrekken van Curaçao.”

Bron: NTR/Caribisch Netwerk

- Advertisement -

Artikel delen

4 reacties

 1. “In Nederland is voor particulieren de laagste hypotheekrente 1.00 procent”
  Dit moet zijn “In Nederland dromen particulieren van een 1,0 % hypotheekrente”; bij mijn weten is de stand nu variabel 1,5 % en 10 jaar vast 1,7 % .

  en @observator: goed gezien!

 2. Ik dacht altijd , nos mes por .
  Dus niet , maar wel een plan voor een weg bij rif van 20 miljoen en diverse gebakken lucht projecten .
  Hallo wake up .

 3. Zullen we alles maar een koninkrijksaangelegenheid maken; de zorg voor goede wegen, de zorg voor een stabiele elektravoorziening, goede gezondheidszorg, kortom Curacao laten besturen van uit Den Haag. De ongeschreven wet zegt immers wie betaalt bepaalt. Is dat de bedoeling van de autonomie?

 4. Misschien ook eens bij een goedkopere leverancier van bouwmaterialen in gaan kopen ?
  I.p.v. het bedrijf van iemand van de FKP zelf, eens gaan shoppen bij Kooyman of Building Depot ? Scheelt toch een behoorlijke slok op een borrel.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Column Youp | Stank voor Ank

Afgelopen week liep ik te duimen dat ons land niet bij een oorlog betrokken zou raken. Ik was bang dat we met onze minister van Defensie niet...

Volkskrant | Bij de demonstratie in Washington: ‘Je merkt hoe groot het geloof in The Big Lie is’

Nick de Jager Uit angst voor een tweede January 6 wemelt het nu van de politiemensen voor het Capitool in Washington. Daar betuigen demonstranten hun steun aan degenen...

NDH | BNNVARA-programma over salarissen veroorzaakt rumoer op Curaçao

Op Curaçao is commotie ontstaan over het salaris van de directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) na een uitzending van het Nederlandse...

ParadiseFM | Werkloosheid gaat stijgen volgens IMF

De werkloosheid gaat stijgen tot 24,3% volgens het IMF. Volgens de regering zijn de cijfers te vergelijken met cijfers van de Centrale Bank van Curaçao en Sint...

ParadiseFM | Overheid roept jongeren op tot vaccinatie

Jongeren van 13 tot 18 jaar worden nogmaals opgeroepen om zich te vaccineren. Dat deed epidemioloog Izzy Gerstenbluth vanmorgen tijdens een overheidsbriefing. Tot eersgisteren testten 223 jongeren...

PB | Inkomen CBCS-top aanzienlijk lager dan beweerd

WILLEMSTAD/PHILIPSBURG: De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) heeft kennis genomen van het programma ‘Wat verdien jij’, dat gisteren is uitgezonden op BNNVARA. De CBCS deelt...
- Advertentie -