32 C
Willemstad
• zaterdag 25 september 2021 14:38

Laatste reacties

- Advertentie -

NTR | Sint-Eustatius aangeslagen door eerste coronabesmettingen

Sint-Eustatius Statia | Pixabayjpg

ORANJESTAD – Sint-Eustatius heeft sinds dinsdag als eerste van de Caribische gemeenten ook te maken met het coronavirus. Eilandbewoners hebben kritiek op het optreden van het eilandbestuur en reageren bedroefd, angstig en boos.

Dinsdag maakte regeringscommissaris Marnix Van Rij bekend dat bij twee mensen op het eiland de besmetting is vastgesteld. Het gaat om twee jonge Nederlanders, die op 15 maart naar Sint-Eustatius zijn gekomen. Volgens het eilandbestuur zijn de twee bij aankomst meteen in zelfquarantaine geplaatst. Dinsdag bleek dat ze positief zijn getest.

- Advertentie -

Kritiek vanwege ‘traag bestuur’
Het nieuws heeft veel los gemaakt op het eiland. De verhouding tussen bewoners en het gezag is moeizaam sinds Nederland in 2018 het bestuur overnam. Sommige eilandbewoners vinden dat het bestuur van Sint-Eustatius te traag heeft opgetreden.

Volgens hen had het eiland al veel eerder moeten worden afgesloten. Maar er is vooral veel kritiek op de zelfquarantaine en het toezicht daarop. “Mensen die van Sint-Maarten kwamen moesten in hun eigen huis in quarantaine en mochten twee weken niet op straat”, vertelt een eilandbewoonster die niet met haar naam genoemd wil worden.*

“Maar in dat huis zijn vaak andere familieleden, die wel naar buiten gaan.” Bovendien wordt het met de zelfquarantaine niet altijd even nauw genomen. “Iedereen heeft ze deze week over straat zien lopen, je kon ze zo aanwijzen.” Mensen die zich niet aan de zelfquarantaine houden zijn inmiddels strafbaar; daar staat nu een boete van 2800 dollar op.

Bewoners bedroefd, angstig en boos
Volgens regeringscommissaris Van Rij en zijn plaatsvervanger Alida Francis, heeft het besmette tweetal sinds aankomst op Sint-Eustatius met niemand contact gehad. Ze werken volledig mee aan de zelfquarantaine en de bijbehorende onderzoeken. Francis zegt dat het bestuur hen volledig steunt.

- Advertisement -

“We zijn in contact met hen en hun familie. Ze dachten dat ze aan een groot avontuur in een ander deel van het Koninkrijk zouden beginnen, ze hadden niet kunnen voorzien dat dit zou gebeuren.”

Van Rij en Francis geven momenteel iedere dag een update via social media, radio en tv. Volgens Francis liepen de reacties op de coronamelding uiteen ‘van bedroefd en angstig tot boos’.

Kwetsbaar eiland
Sint-Eustatius is kwetsbaar. Medische voorzieningen om coronapatiënten te behandelen zijn er niet. Er is geen Intensive Care, er zijn geen aparte quarantaineruimtes. Bloed dat op corona wordt onderzocht moet naar Sint-Maarten.

Het eiland met iets meer dan 3.000 inwoners is inmiddels bijna volledig van de buitenwereld afgesloten. Het vliegveld is gesloten en de haven is verboden gebied voor burgers.

Schepen bij de olieterminal worden gecontroleerd en kunnen in quarantaine worden geplaatst. Alleen voor medische spoedgevallen wordt een uitzondering gemaakt. De aanvoer van goederen, zoals verse producten, gaat wel door.

Meer dan 60 mensen in zelfquarantaine
Op dit moment zijn er 66 mensen in zelfquarantaine. Het crisisteam op het eiland heeft onder andere contact met het RIVM in Nederland.
Van Rij sprak over ‘een buitengewone tijd, die helaas om buitengewone maatregelen vraagt’.

Scholen, horeca, sportscholen en kappers moeten sluiten. Tot woensdag waren bijeenkomsten van 50 mensen nog toegestaan. Dat is inmiddels verlaagd tot 25.

Voor sommigen gaat dat niet ver genoeg. Zo zegt de bewoonster die anoniem wenst te blijven: “Dat moet naar nul. We zijn zo’n klein eiland, we hebben hier niets. We hebben hier ouderen met diabetes, met kanker. Een besmetting op een eiland op het onze, dat is er echt een teveel. Niemand weet wat er nu gaat gebeuren.”

Bron: NTR/CaribischNetwerk

- Advertisement -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | Twee Curaçaoenaars onder acht smokkelaars

Onder de acht drugssmokkelaars die dinsdag op zee werden aangehouden, zaten ook twee Curaçaoënaars. Een groep van zes Venezolanen waagde de oversteek met een grote hoeveelheid drugs....

ParadiseFM | Meteo zet Curaçao op code geel wegens extreme hitte

De Meteorologische Dienst Curaçao (Meteo) heeft vrijdag een code geel afgegeven in verband met extreme hitte. Meteo raadt aan zoveel mogelijk binnen te blijven, voldoende water te...

ParadiseFM | Alweer een dode door corona, aantal doden stijgt naar 159

Er is weer iemand overleden aan de gevolgen van Covid-19. Zo blijkt uit de coronacijfers van vrijdag. Daarmee staat het aantal mensen dat op Curaçao aan de...

CC | Resistance to controversial dispute law has surprised Knops

THE HAGUE - The resistance of the parliaments of Curacao, Aruba and Sint Maarten against the draft Consensus Kingdom Act on Kingdom Disputes has surprised Undersecretary Raymond...

DH | Sam is now a hurricane

Sam is now a hurricane, rapid intensification forecast to continue. Hurricane Sam Advisory Number 7. NWS National Hurricane Center Miami FL AL182021 500...

AntilliaansDagblad | RMR: Sint Maarten voldoet voldoende

7e Tranche spoedig door Nederland overgemaakt Philipsburg - Sint Maarten ontvangt binnenkort de zevende tranche liquiditeitssteun van Nederland. De Rijksministerraad (RMR) heeft hier vrijdagochtend groen licht voor gegeven. Het...
- Advertentie -