30 C
Willemstad
• vrijdag 26 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NTR | ‘EU-hulp aan eilanden mogelijk maar niet vanzelfsprekend’

HomeMediaNTR | ‘EU-hulp aan eilanden mogelijk maar niet vanzelfsprekend’
Rafaela hoopt dat de eilanden nog deze maand meegenomen worden in de zogeheten corona-resoluties, de moties van het Europees parlement voor hulp. | Pixabay

BRUSSEL – Ook in het Europees Parlement wordt gekeken naar hoe de eilanden tijdens de coronacrisis te steunen. Europarlementariër Samira Rafaela (D66) wil dat er in Brussel geld wordt vrijgemaakt.

Rafaela hoopt dat de eilanden nog deze maand meegenomen worden in de zogeheten corona-resoluties, de moties van het Europees parlement voor hulp. Het Europees Parlement vergadert over zo’n twee weken.

In Brussel ligt nog geld op de plank wat specifiek ook voor de eilanden gebruikt kan worden. De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, heeft aangegeven dat nog niet gebruikte gelden uit het Europees Ontwikkelingsfonds (EUDF) gebruikt kunnen worden.

“Maar”, zegt Rafaela, “deze middelen zijn relatief beperkt.” Na orkaan Irma in 2017, werd voor Sint-Maarten vanuit het fonds 7 miljoen euro beschikbaar gesteld als hulp. Veel minder dan de 550 miljoen euro hulp vanuit Den Haag.

In totaal 37 miljard euro voor coronacrisis
Tot nu toe heeft de Europese Unie in totaal 37 miljard euro vrijgemaakt voor de coronacrisis. Dat geld zal eerst verdeeld moeten worden onder de verschillende EU-lidstaten. Nederland zal als rijk land minder toebedeeld krijgen dan landen zoals Polen, Spanje of Italië.

De vraag is dan of en hoeveel geld er vrijgemaakt wordt voor de eilanden. Ook hierin moeten de eilanden meegenomen worden, vindt Rafaela. “De status van de eilanden als overzeese gebieden ligt formeel vast en hun rechten en aanspraken ook. Daar ga ik mij voor inzetten. We moeten alle zeilen bijzetten om ervoor te zorgen dat we gezond blijven en om onze economie, inclusief die van de eilanden, op korte en lange termijn veilig te stellen.”

Ook binnen het CDA en de PvdA is er op Europees niveau aandacht voor de eilanden.

CDA-Europarlementariër Tom Berendsen zit op regionaal beleid: “In deze tijden van crisis moeten we solidair zijn met elkaar en daar waar we kunnen elkaar helpen met materiaal, kennis en financiële hulp. De Caribische eilanden zijn volwaardig deel van ons Koninkrijk en verdienen daarom onze steun. In de commissie die gaat over Regionaal beleid zullen we dan ook aandacht vragen voor deze gebieden.”

Niet makkelijk om geld los te krijgen
Maar Europarlementariër Agnes Jongerius waarschuwt dat het niet makkelijk zal worden om geld vrij te maken voor de autonome eilanden. “Na orkaan Irma bleek het ook heel lastig om uiteindelijk geld vrij te maken voor Sint-Maarten, door hun juridische status. Maar net zoals na de orkaan geld met de coronacrisis: dit is niemands schuld en iedereens probleem, dus we moeten er samen uitkomen.”

‘Dit is niemands schuld en iedereens probleem’

-EU-parlementariër Agnes Jongerius

Jongerius zegt dat Nederland de koppen bij elkaar moet steken om ervoor te zorgen dat de LGO’s, oftewel de eilanden, mee worden genomen in de coronaresoluties. Hulp zou dan kunnen bestaan uit extra beschermingsmiddelen, zoals samenwerken met testen op corona en medische middelen, maar ook steun bij de groeiende werkloosheid.

Kritiek op Nederland in de EU
Nederland maakt zich op dit moment niet populair binnen de EU. Den Haag is voorzichtig met hulp geven aan noodlijdende EU-landen. De Nederlandse minister van Financiën Wopke Hoekstra (CDA) suggereerde vorige week dat er eerst goed gekeken moet worden naar welke landen een buffer hebben opgebouwd voor crisissen. Na kritiek vanuit de EU heeft Den Haag nu 1 miljard vrijgemaakt.

Maar minister Knops had een soortgelijke boodschap voor de premiers Curaçao, Aruba en Sint-Maarten. “De drie eilanden autonome landen zijn binnen het Koninkrijk. Autonoom ook in de zin van: verantwoordelijk voor de eigen overheidsfinanciën.”

Jongerius noemt de uitspraken van Hoekstra en Knops ridicuul. “Het gaat er even niet om wie er wel of niet goed op zijn centjes heeft gelet. Dit overkomt je gewoon en we’re in this together.

Wel hulp vanuit Den Haag voor bijzondere gemeentes
Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Raymond Knops (CDA) maakte vorige week bekend dat er een steunpakket komt voor de bijzondere gemeentes Bonaire, Saba en Sint-Eustatius. Hoe de hulp vanuit Den Haag voor de autonome landen Curaçao, Aruba en Sint-Maarten eruit gaat zien, moet nog blijken. De landen zijn nog steeds in gesprek.

Eilanden in lockdown, enorme werkloosheid

De zes eilanden lijden zwaar onder de wereldwijde corona-uitbraak. Bijna alle eilanden zitten momenteel in een totale lockdown. Dit betekent dat alle luchthavens dicht zijn en de toerisme, de belangrijkste inkomstenbron, stil ligt. Winkels, restaurants zijn en inwoners moeten zoveel mogelijk thuis blijven. Tienduizenden mensen zijn door de maatregelen hun baan kwijtgeraakt.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

5 reacties

  1. Beste meneer Berendsen, Voor de Nederlandse Antillen geldt het Regionasl fonds niet. Wel gelden uit hetEDF. De situatie voor de Franse
    Caribische eilandenrijk anders, die maken deel uit van de EU en daar kan het Tegionasl Fonds wel hulp bieden.

  2. ……..”Nos mes por is een fictie en dat ligt alleen maar aan het oliedomme nepotisme”…..

    10 punten..

    ….”deze tribale cultuur waarin de familie het eerst aan de beurt komt,ongeacht de prestaties”….

    10 punten

    Zie maar welke zelfde namen je elke Ministerronde, in elk project, commissie, bij staats NV bestuur of RvC weer terugziet, of er té lang zitten/ hebben gezeten.

    Ongescht of ze brokken maken of hebben gemaakt.
    Dezelfde repeterende ( familie) namen,

    1. Ys (CBCS, ENNIA, Minpres, insel, RvC etc)
    2. Camelia I + II + III ( fam.nep)
    3. Gijsbertha I + II + III (fam. nepot)
    4. Lasten I, II, III. ( te duur, fam.nepotism)
    5. Martina I + II + III (te duur, fam. nepot)
    6. Betrian (gezaghbbr, minpres, minvF, HNO?)
    7. Koeiman ( minpres, min, parl, min etc)
    8. Römer I + II + III ( ex)
    9. Leitu ( min van 12 amb 13 ong)
    10. Walle ( min van 12 amb 13 ong)
    11. Sluis ( corrupte aanstelling Suzy, leefl)
    12. Jonis ( te lang, ad interim, blackout dir.)
    13. Martis (te duur!!!)
    14. De Geus (te duur)
    15. Tromp ( te langte duur )
    16. Romero (te lang, te duur, te veel HH)
    17. Salesia ( te duur, te lang)
    18. Hasselmeyer (te duur, te lang)
    19. Wiels I + II + III ( fam nep.)
    20. Maria L.P ( fam.nep)
    21. El Hage ( fam.nep)
    Etc etc….

  3. Onder druk wordt alles vloeibaar. Het is de hoogste tijd dat Curaçao onder hetzelfde regime gaat vallen als de BES-eilanden. Maak het tot een gemeente of breng de eilanden onder in een Caribische provincie. Zoals het nu is, gaat het echt niet langer. Nos mes por is een fictie en dat ligt alleen maar aan het oliedomme nepotisme, deze tribale cultuur waarin de familie het eerst aan de beurt komt,ongeacht de prestaties.
    Misschien moet Nederland nu maar eens lekker helemaal niks doen,dan pas zullen ze hier eindelijk inzien dat ze het echt niet zelf kunnen. Dat de navelstreng met het moederland er weer aangenaaid moet worden. Maar voor wat hoort wat: ontslag van alle profiteurs, uit-de-ruif-vreters en hoe je ze ook maar mag noemen. En dan eindelijk een integer bestuur. Pffffff!

  4. Ik zou willen dat het electoraat daar zo over dacht. Ik ben bang dat ze het verband niet zien. En dat het bestuur nu alles aan corona kan wijten. De corona is niet het gevolg van slecht bestuur. En het bestuur doet alles om de bevolking te beschermen. Dus in de visie van het electoraat zijn de bestuurders eerder helden. En als het niet helpt komt dat doordat Nederland niet voldoende gedaan heeft om zijn verplichtingen na te komen. Het bestuur heeft ons beschermd en wij moeten ons bestuur te beschermen. Sorry.

  5. @ Rafaela, zoete broodjes worden gebakken bij de bakker, Curacrim, St Maarten en Aruba hadden beter op de centen moeten passen en een buffer achter de hand hebben voor tegen slagen, maar nee hoor lonen van meer dan 25 tot 100 duizend florin worden p/m uitbetaald aan losers die deze eilanden moeten besturen, zakken vullers noemt men zulke figuren. Nu de nood aan de man is merkt het volk waar ze op gestemd hebben, allemaal losers! 1e klas, met G de Raaf voorop.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties