30 C
Willemstad
• maandag 15 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

NTR | ‘Risicovolle Statenvergaderingen moeten voortaan veiliger’

HomeLandenArubaNTR | 'Risicovolle Statenvergaderingen moeten voortaan veiliger'

Door Ariën Rasmijn

De rellen voor het Arubaans parlement afgelopen week
De rellen voor het Arubaans parlement afgelopen week

ORANJESTAD — Er is meer aandacht voor veiligheid nodig tijdens openbare vergaderingen van het Arubaanse parlement die veel aandacht krijgen. Dat zegt Statenvoorzitter Marisol Lopez-Tromp een dag na de rellen naar aanleiding van het aannemen van de wet Arubaans Financieel Toezicht.

Ondertussen verzoekt oppositieleider Evelyn Wever-Croes aan de gouverneur om de wet niet te ondertekenen.

De veiligheid van politici in het Caribische deel van het Koninkrijk is volgens de Statenvoorzitter in de laatste jaren in het geding geraakt en hier moet op worden ingespeeld, stelt Lopez-Tromp.

De Statenvoorzitter zegt onder meer met politie in gesprek te zijn over veiligheidsmaatregelen tijdens debatten waarbij de spanning bij het publiek van te voren al hoog ligt. Lopez-Tromp deed een uiteenzetting van de materiële schade aan het parlementsgebouw door de rellen van gisteravond. Ramen van kantoren van medewerkers en Statenleden zijn vernield, maar er is ook brandschade.

Vandaag is de inventarisatie, schoonmaak en het repareren van de vernielde entreedeur en het dichtspijkeren van een aantal ingegooide ramen van het parlementsgebouw begonnen. Ramen op de bovenverdiepingen zijn nog niet vervangen. Volgens Tromp zijn er aanwijzingen dat de demonstranten hebben geprobeerd het gebouw met geweld binnen te dringen.

Brief aan gouverneur
MEP-leider Evelyn Wever-Croes heeft een brief aan gouverneur Fredis Refunjol gegeven waarin aan hem wordt verzocht de door de Staten aangenomen wet voor financieel toezicht niet te bekrachtigen. De wet zou indruisen tegen de Staatsregeling en de autoriteit van de Staten ondermijnen. Bovendien zou premier Mike Eman geen breed draagvlak hebben voor het wetsontwerp. Croes vraagt in de brief om een audiëntie met de gouverneur ‘op zeer korte termijn’.

Politiewoordvoerder Lito Laclé meldt dat er na de rellen totaal van twaalf aanhoudingen zijn geweest. Zes van de aangehouden manifestanten zijn vrijgelaten. Zes anderen blijven vast op verdenking van openbare geweldpleging en mishandeling met een wapen, in dit geval het gooien van klinkers en flessen.

Voor zover de politiewoordvoerder op de hoogte is zijn er geen messen of vuurwapens bij de gedetineerden aangetroffen. Tegen de man die voor het debat bij de publieksingang van het parlement mensen met pepperspray bespoot, is een arrestatiebevel van kracht. Twee politieagenten, waaronder een lid van de Mobiele Eenhied die tijdens een charge zijn enkel heeft verzwikt, raakten gewond.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties