28 C
Willemstad
• maandag 19 april 2021 21:31

PBC | Vliegverkeer Curaçao moet rekening houden met vulkaanuitbarsting Soufrìere

Persbureau Curacao Het vliegverkeer richting Curaçao, Aruba en Bonaire kan last ondervinden van de as van de uitbarstende vulkaan Le Soufriere. Dat zegt de Meteorologische Deinst van Curaçao....

PBC | OM houdt twee minderjarigen aan na mishandeling op video

Persbureau Curacao De politie heeft twee minderjarigen aangehouden op verdenking van mishandeling. Daarvan werden beelden gemaakt. Die werden vorige week verspreidt via sociale media. Daarop kon je zien...

Trouw | Voor ABN Amro is de witwaszaak nu afgedaan, maar drie oud-bestuurders worden verdacht

Dirk Waterval | met feitenrelaas, persbericht en transactieovereenkomst Waarom besloot het OM dit keer wél om gelijk verdachten aan te wijzen in het falende bankbeleid van ABN Amro? Betreurenswaardig...

ParadiseFM | ‘Vaccinatiebonus werknemer mag’

Je personeel een financiële tegemoetkoming geven voor het nemen van het vaccin is arbeidsrechtelijk toegestaan. Dat schrijven juristen van HBN Tax & Law in een speciaal bulletin....

Democracy now! | Monday, April 19, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 19 april 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img
HomeLandenArubaNTR | 'Politie verantwoordelijk voor dood Mitch Henriquez'

NTR | ‘Politie verantwoordelijk voor dood Mitch Henriquez’

Door John Samson

De 42-jarige Arubaan Mitch Henriquez overleed zondag na een hardhandige aanhouding in Den Haag | foto: Facebook
De 42-jarige Arubaan Mitch Henriquez overleed zondag na een hardhandige aanhouding in Den Haag | foto: Facebook

DEN HAAG – De politie is direct verantwoordelijk voor de dood van Michel ‘Mitch’ Henriquez (42), vinden nabestaanden. De Arubaan werd door de politie met geweld aangehouden tijdens een muziekfestival in Den Haag en overleed in het weekend. 

De foto’s die in het ziekenhuis gemaakt zijn vlak voor zijn dood, laten Henriquez met een bont en blauw gezicht zien. Het is nog niet duidelijk waarom de politie geen medische hulp gaf toen Henriquez buiten bewustzijn raakte tijdens zijn aanhouding.  De Rijksrecherche heeft de zaak overgenomen en roept ooggetuigen op om met ze in contact te komen en beelden op te sturen. Justitie heeft nu opdracht gegeven om sectie te verrichten.

Volgens een ooggetuige werd hij door een agent aangesproken omdat hij grapjes maakte dat hij een wapen bij zich zou hebben. Volgens het OM staat het vast dat de Arubaan geen wapen bij zich had.

“Een groep van zo’n 10 agenten verderop dachten dat Mitch weerstand bood tegen de agent die hem aansprak en zij renden op hem af”, zegt Yvonne Tromp, die tot op het laatste moment bij Henriquez is gebleven. “Toen is met een wapenstok in zijn nek en op zijn benen geslagen, terwijl hij door andere politieagenten aan de grond vastgehouden werd waarvan één agent met zijn knie in Mitch’ nek drukte.” Andere ooggetuigen bevestigen dit verhaal.

De videobeelden op sociale media suggereren dat Henriquez al tijdens de aanhouding buiten bewustzijn werd. In eerste instantie meldde het OM zondag dat Mitch Henriquez onwel werd op weg naar het politiebureau. Het OM is op deze verklaring teruggekomen. Agenten controleerden zijn polsslag voordat ze hem in de politiebus afvoerden, maar gaven geen medische hulp.

Politieke druk

Vanuit de politiek wordt druk uitgeoefend op Justitie om duidelijkheid te scheppen over de zaak:  Alfonso Boekhoudt, die de Arubaanse regering in Den Haag vertegenwoordigt,  heeft contact opgenomen met de Rijksrecherche en vanuit Aruba is een brief gestuurd naar onder andere Tweede Kamerleden. Premier Mike Eman heeft vanochtend met minister Ronald Plasterk (Koninkrijksrelaties) gesproken, en die zegde de Arubaanse premier toe dat er een diepgaand onderzoek zal komen. De Haagse burgemeester Jozias van Aartsen heeft inmiddels contact opgenomen met een familielid, voor een persoonlijk gesprek.

Protesten
Op sociale media wordt met veel ongeloof gereageerd over het harde optreden van de politie. De zaak doet volgens sommigen op Facebook denken aan het Amerikaanse Ferguson en de zaak van de 17-jarige Rishi Chandrikasing die door politiegeweld omkwam. In Aruba zal een kerkdienst worden gehouden ter nagedachtenis aan Henriquez en vanavond is er in Den Haag een manifestatie gepland. Familieleden zijn daar overigens tegen, laat een neefje weten.

Volgens vrienden en familie was Michel Henriquez dolgelukkig om weer in Nederland te zijn. Hij kwam naar Nederland om zijn drie kinderen te zien en hoopte een baan te vinden om verder voor zijn kinderen te kunnen zorgen.

Geen commentaar

Zowel de politie in Den Haag als de Rijksrecherche weigeren commentaar te geven. Nabestaanden maken zich zorgen over het onderzoek naar de doodsoorzaak. “We schakelen een advocaat in. De verklaring van het OM is absurd en duidelijk niet waar”, vertelt zus Germaine. “Als het niet was dat er mensen waren die het incident zou hebben gefilmd, had de politie kunnen volhouden dat Mitch pas onderweg onwel zou zijn geworden en had deze zaak ook geen aandacht gekregen van de media.”

Bron: NTR/Caribisch Netwerk

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties