33 C
Willemstad
• dinsdag 28 september 2021 15:13

Laatste reacties

- Advertentie -

NTR | Plasterk op Bonaire: ‘Wisselingen bestuur slecht voor vertrouwen’

Gijs van den Heuvel

Bonaire manifestatie Stop Dutch Apartheid | Gijs van den Heuvel

KRALENDIJK – Minister Ronald Plasterk van Koninkrijksrelaties vindt de vele wisselingen in het bestuur van Bonaire een zorg. Het gebrek aan continuïteit betekent dat er geen vertrouwensband ontstaat met de ministeries en Den Haag, gaf hij aan bij zijn afscheidsbezoek aan het eiland.

“De hele snelle wisselingen van de wacht, met elk half jaar nieuwe mensen, maakt het niet gemakkelijk om zaken te doen.”

- Advertentie -

Minister Plasterk in gesprek met Gijs van den Heuvel over integriteit

Boodschappenlijstje

Gedeputeerde Nina den Heyer, die dinsdag haar ontslag moest aanbieden, heeft inmiddels geleerd hoe het werkt, bleek uit de woorden van Plasterk. “Zij heeft mij een lijstje meegegeven met onderwerpen die op de ministeries moeten worden aangekaart. Zo werkt het systeem. Mensen die hier tot de enkels in de lokale situatie staan weten de weg te vinden naar de regering in Den Haag.”

Vooruitgang

De minister benadrukte graag de vooruitgang in de afgelopen jaren. “Ik kwam tien jaar geleden als minister van Onderwijs op Bonaire en bezocht de scholen. Die lagen er niet best bij en nu staan er moderne, mooie scholen. Dat geldt ook voor de zorg en een heleboel andere onderwerpen. Maar we zijn nog lang niet klaar.”

- Advertisement -

Bij de laatste coalitiewisseling op Bonaire speelde integriteit een belangrijk rol. Daar wil de minister niet specifiek op ingaan. Wel in algemene bewoordingen: “Wanneer je elk politiek debat begint met de integriteit van de ander ter discussie te stellen dan schiet het niet op. Integriteit is natuurlijk erg belangrijk, maar het zou ook goed zijn om politieke meningsverschillen te bediscussiëren en het over de inhoud te hebben. Het moet geen politiek instrument worden.” Plasterk benadrukte daarbij dat integriteit het begin is voor goed openbaar bestuur. “Je moet het algemeen belang dienen en niet je persoonlijke belangen.”

Manifestatie

Het bezoek van Plasterk werd aangegrepen voor een manifestatie van ontevreden Bonairianen. De opkomst was matig met zo’n 100 mensen. Plasterk kreeg van lokale ordehandhavers hat advies niet naar buiten te gaan om een petitie in ontvangst te nemen. “Hij wilde wel, maar onze eigen mensen hebben hem tegengehouden”, zei actieleider Nochi Willem tegen de demonstranten.

Minister Plasterk vraagt gezaghebber Rijna of hij naar buiten zal gaan. Het wordt hem afgeraden.

Actieleider Nochi Willem is teleurgesteld dat de minister geen petitie in ontvangst komt nemen.

Armoede

Op Bonaire wordt al jaren naar Nederland gewezen als het gaat over armoede, maar ook voor de slechte wegen wordt Den Haag verantwoordelijk gesteld. Het beloofde geld is er nooit gekomen, zeggen bestuurders. Onterecht, meent Plasterk: “We hebben daarvoor drie jaar geleden 9 miljoen uitgetrokken. Het gebeurt gewoon niet.” Schijnbaar heeft een vorig Bestuurscollege het geld toegewezen aan verbetering van de haven. “Dat kan een legitiem besluit zijn”, aldus de bewindsman. “Maar dan moet je niet zeggen dat Nederland geen geld geeft om de wegen te verbeteren. De plannen liggen er en het zou goed zijn om die in gang te zetten. Daarvoor zijn die middelen beschikbaar gesteld.”

Bron: NTR/CaribischNetwerk

- Advertisement -

Artikel delen

3 reacties

  1. Als op Bonaire de sociale uitkeringen (aow, ww e.d.) qua hoogte gelijk getrokken worden met die in Nederland dan kun je op Bonaire beter werkeloos zijn dan werk hebben. Voor de pensioenuitkering spaar je als werknemer zelf met een aanvulling van de werkgever. Als dat omhoog moet dan moet de werknemers/gevers-premie omhoog. Dat gaat dan ten koste van het netto-maandsalaris van de werknemer en van de winst van de werkgever die dan minder investeringsmogelijkheden heeft. Het zijn keuzes.

  2. Er was maar een mevrouw die gisteren de waarheid sprak?, over hoe en waarom de Bonaireaan voor buitegewonen gemeente heeft gekozen, omdat nederland belooft had de zelfde uitkeringen? te gaan handhaven als in NL, dus de arme sloeber dacht ( er werd nog betaald met de florijn !! ) kassa 1 Euro is 2 nafjes, dus 890,00 word 1.780,00 ?kassa, dito ww uitkering,? etctra, de Naf werd een $ weg droom?, de sloebers hebben het verkeerd begrepen net zoals de sloebers Gerrit de Raaf ?verkeerd begrijpen, naderhand hebben zij allen in een sprookje geloofd?, wat ze zelf hebben verzonnen of zoals bij Gerrit de Raaf? op de mouw is gespeld, en nu maar flink tegen die macamba aan schoppen en zeiken dat het hun schuld is, kom op mensen bestel peppie & kokkie met hun protest borden dan wet je zeker dat je protest op niks nada uitloopt?.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Tuesday, September 28, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 28 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Nederland pakt gokmaffia Curaçao aan

Nederland gaat de gokmaffia op Curaçao flink aanpakken. Dat kondigde voorzitter René Jansen van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Kansspelautoriteit (Ksa) maandag aan in de...

Nu.cw | 93 procent van coronapatiënten CMC niet volledig gevaccineerd

Van de 181 opgenomen coronapatiënten in het Curaçao Medical Center (CMC) zijn 169 personen niet of niet volledig gevaccineerd. Dat is 93 procent van de ziekenhuisopnames in...

Nu.cw | ENNIA: “Foute berichtgeving pensioenbetalingen september”

De pensioenbetalingen in de maand september worden gewoon uitbetaald door ENNIA. Dat bevestigt de directie. Op sociale media gaat een bericht rond waarin wordt vermeld dat de...

PBC | Corendon gaat vluchten aanbieden van Brussel naar Curaçao met Air Belgium

Persbureau Curacao CHARLEROI – Air Belgium kondigde eerder deze week aan dat de luchtvaartmaatschappij de vluchten naar Curaçao gaat hervatten en haar vluchten naar Curaçao flink heeft gewijzigd.   In...
- Advertentie -