31 C
Willemstad
• donderdag 16 september 2021 19:48

Laatste reacties

- Advertentie -

NTR | ‘Over vijf jaar geld verdienen aan orkaangeweld’

Damien Richardson Foto Tim van Dijk

PHILIPSBURG – Vandaag twee jaar na orkaan Irma op Sint-Maarten en afgelopen week orkaan Dorian die rakelings passeerde maar wel op de Bahamas voor enorme destructie zorgde, is moeilijk inzien hoe orkanen tot iets positiefs kunnen leiden. Maar architect Damien Richardson (50), die ook voorzitter van de Sociaal Economische Raad (SER) is, gelooft daar zeker in. 

Terwijl veel eilandbewoners nog wachten op hulp en geld van de overheid en/of de Wereldbank, is Richardson zeer positief over de toekomst. Als het aan zijn plannen ligt, wil hij orkanen met open armen ontvangen. “We moeten anders gaan denken, omdenken. Kijk wat een orkaan je kan brengen en maak er geld van, veel geld voor het eiland.”

- Advertentie -

Na Irma ging hij zich verdiepen in orkanen en zag hierin een verdienmodel terug. Hij rolde dit uit aan investeerders en andere geïnteresseerden.

In 2016 had Richardson al plannen met de grote vuilstort midden in de hoofdstad Philipsburg. Flamboyant Park moest het heten en Mount Louis. Inmiddels is daar ‘Mount Irma’ met het afval van de orkaan bijgekomen. Deze vuilnishopen moeten volgens zijn plan teruggebracht worden naar zes meter hoogte en daar bebouwd met een theater, een conferentiezaal, een orkaanexpertise-centrum, en duizend palmbomen.

“Het afval wat een orkaan creëert, moeten we volledig recyclen en omzetten in geld. Afval is geld als je het maar tijdig en apart, en collectief verzameld.”

‘Kijk wat een orkaan je kan brengen en maak er geld van’ – architect Damien Richardson, voorzitter van de SER

Sint-Maarten zal altijd met orkanen te maken blijven hebben en volgens Richardson biedt dat de kans aan het eiland om profijt van die expertise te trekken.

- Advertisement -

“We zijn inmiddels experts en geen land ter wereld die deze expertise in huis heeft als het gaat om preventie en wat te doen tijdens en na een orkaan. Dat onze minister-president Leona Marlin-Romeo is uitgenodigd op een klimaatconferentie zegt genoeg.”

Het plan van Richardson is om energie op te vangen. Maar hoe vang je energie op van een orkaan van de zwaarste categorie 5, zoals Irma was?
“Middels lasertechnologie op de bergen van Sint-Maarten, kunnen we de energie opvangen en omzetten in elektriciteit.” Hij noemt dit passive energy generator shield (PEGS).

Beschermen tegen orkanen
Richardson benadrukt desondanks dat bescherming tegen orkanen belangrijk blijft. “De natuur laat zich niet regisseren. Orkaan Dorian laat nu zien dat ze alle kanten op kan in verschillende krachten.”

Maar we hebben veel geleerd van Irma, vervolgt hij. “Iedereen heeft bijna een externe generator, een wateropvang onder het huis en de meeste huizen hebben een betonnen dak gelegd na Irma.”

Binnen vijf jaar verwacht Richardson werkelijk geld te verdienen aan orkanen met zijn energie-uitvinding. Als in ieder geval genoeg investeerders en ook de overheid over de brug komen.

Bron: NTR/Caribisch Netwerk

- Advertisement -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | Rapper Jetten veroordeeld tot 6 jaar voor poging tot doodslag

De lokale rapper Jetten is veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar voor poging op doodslag en het overtreden van de vuurwapenwet. Volgens de rechtbank is voldoende bewezen...

Democracy now! | Thursday, September 16, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 16 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Banco di Caribe verkocht aan United

Banco di Caribe wordt verkocht aan United Group Holdings BV. De verkoop omvat alle bancaire activiteiten op Curaçao, Aruba, Bonaire en Sint Maarten. Ook de verzekerings- en...

Nu.cw | Knops geholpen door ambtenaren bij privékwestie

Staatssecretaris van Koninkrijksrelaties Raymond Knops (CDA) kocht in 2010 privé grond aan. Zijn ambtenaren met juridische analyses en de communicatiestrategie, hadden hem geholpen toen hier vorig jaar...

Nu.cw | 109 baby-schildpadden bereiken zee bij Porto Mari

Op het strand van Porto Mari zijn zaterdag 109 baby-zeeschildpadden uit hun ei gekropen. De Sea Turtle Conservation Curaçao ontdekte de lege eieren. De organisatie heeft de eieren...
- Advertentie -