30 C
Willemstad
• woensdag 6 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

NTR | Opschoning Rifgebied begint maar aanpak vervuiler is er nog niet

Riolering rifgebied | Kim Hendriksen

WILLEMSTAD – Al volgende maand gaat het Nederlandse bedrijf Heuverman Ibis het zwaar vervuilde Rifgebied in Otrobanda opschonen. Maar de vraag is of de overheid ook op tijd is met een oplossing voor de vervuiler van dit gebied.

- Advertentie -

Het Rifgebied is al jaren onderwerp van gesprek. Dit mangrovegebied is extreem vervuild omdat ongezuiverd rioolwater de mangrove inloopt. Dat komt omdat het gemaal van waterzuiveringsinstallatie Klein Hofje aan vervanging toe is. Ook rioleringsbuizen die naar Klein Hofje lopen, moeten worden gerepareerd.

Carolina Manuel, coördinator van het project Rif, zegt dat de overheid nog bezig is met de voorbereidingen om die problemen aan te pakken. Die zijn nodig om de aanbesteding voor dit project ‘persleiding en gemaal’ te beginnen. Daarop kunnen zich dan weer bedrijven inschrijven en de winnaar daarvan mag het werk doen.

Eerst vervuiler aanpakken

Wimbert Hato, parlementariër van de coalitiepartij MAN, zei al eind maart dat opschonen geen zin heeft als de oorzaak van het probleem niet wordt aangepakt. De regering beloofde al begin van het jaar een oplossing. Reisorganisatie Corendon bouwt overigens een hotel naast het vervuilde rifgebied.

Grote vraag blijft echter of het gemaal en de riolering op tijd worden aangepakt, dus voor de opschoning begint. Volgens Manuel doet de overheid er alles aan om ‘de dure investering in het mangrovepark niet te schaden door wederom vuiligheid te lozen’. Maar hoe ze daarvoor gaan zorgen, kan de coördinator niet aangeven.

Opschoning en park
Van aanbesteding naar werkelijke aanvang van het opschoningsproject duurde namelijk ook een aantal jaren. De aanbesteding werd al in 2016 gewonnen door het Nederlandse bedrijf. Maar dit jaar juni gaat het bedrijf pas aan de slag. Zij moeten van het mangrovengebied ook een park maken.

De eerste fase van het opschoningsproject duurt een half jaar en het gaat om schoonmaak- en baggerwerk. In de tweede fase komen installaties om kanoroutes aan te leggen en wandelpaden. Ook die fase duurt zes maanden, aldus informatie van het ministerie van verkeer, vervoer & ruimtelijke planning.

Bron: NTR/Caribisch Netwerk

- Advertentie -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

DH | Ministry of VROMI announces opening of Great Bay Fresh Water Pond Channel

GREAT BAY, Sint Maarten (DCOMM) – The Ministry of Public Housing, Environment, Spatial Planning, and Infrastructure (Ministry of VROMI), will temporary open the Great Bay Fresh Pond...

Democracy now! | Wednesday, July 6, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 6 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NTR | Eén op drie Caribische Nederlanders gediscrimineerd, ‘Weet waar je aan begint als je naar Nederland wil’

John Samson DEN HAAG – Eén op de drie Caribische Nederlanders ervaart discriminatie in Nederland, blijkt uit onderzoek van het CBS. “Weet waar je aan begint als je...

Ingezonden | We doen het maar zelf

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

Extra | Journaal 5 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -
- Advertentie -