28 C
Willemstad
• woensdag 27 oktober 2021 09:19

Laatste reacties

- Advertentie -

NTR | Omstreden noodwet dinsdag in parlement; protest gaat door


Protest tegen de noodwet | Dulce Koopman

WILLEMSTAD – Het Curaçaose parlement behandelt dinsdag 1 december de omstreden noodwet, die officieel landsverordening uitzonderingstoestand heet. Eerder werd de behandeling door aanhoudende protesten uitgesteld, ondertussen heeft de regering de wet deels gewijzigd.

In de tweede nota van wijziging staat dat grondrechten zoals vrijheid van drukpers, onschendbaarheid van de woning en briefgeheim, alleen via landsbesluit ingeperkt kunnen worden. Dit om te voorkomen dat een minister de noodwet gaat misbruiken voor andere doeleinden. Parlementsvoorzitter Anna Maria Paulette legt uit:

- Advertentie -

Anna Maria Paulette over de aanpassing

Download de audio hier

De zorgen en protesten in de Curaçaose gemeenschap omdat mensen bang zijn hun vrijheden kwijt te raken, is gegrond zeg politicoloog, professor Gilbert Cijntje. “Maar een wet die de uitzonderlijke toestanden voorschrijft wat er wel of niet mag gebeuren in een land, is noodzakelijk.”

- Advertisement -

Wat houdt de noodwet?
De nieuwe noodwetgeving omvat wetten en regels die van kracht worden tijdens noodsituaties, zoals tijdens een pandemie. Het gaat om noodwetten die kant-en-klaar zijn, om snel tijdens bijzondere situaties te gebruiken. Ook noodverordeningen, die op het laatste moment gemaakt worden (zoals een avondklok) valt onder de landsverordening.

“Een zelf respecterende land moet een wetgeving hebben die in uitzonderlijke toestanden gebruikt kan worden, zoals aangegeven in onze staatsregeling. Maar deze wet is te algemeen opgesteld”, bekritiseert Cijntje:

Gilbert Cijntje over de nieuwe noodwet

Download de audio hier

Er is veel ophef ontstaan over de nieuwe noodwet. Zo organiseert de protestgroep Rosea di Pueblo acties. Eerder hield de protestgroep twee manifestaties in de binnenstad. De aanpassingen van de wet, zijn volgens hen nog steeds niet voldoende om hun protesten te staken. Ze willen meer uitleg van de regering, zegt woordvoerder Yolanda Faneyt.

Yolanda Faneyt over waarom Rosea di Pueblo protesteert

Download de audio hier

Ondertussen is de overheid gestart met een informatiecampagne. Justitieminister Quincy Girigorie zegt dat door de pandemie, het volk niet voldoende is geïnformeerd en er daarom ophef is ontstaan.

Bron: NTR/Caribisch Netwerk

- Advertisement -

Artikel delen

5 reacties

 1. Danki @Brian

  Naast alle Overheids NV ‘s @F.Pel
  Hoofdelijkheid Aansprakelijkheid Wanbestuur regeringsleiders, dieecteuren , RvC!

  Gebeurt nooit

  @Stephen Martina zaak geseponeerd! Jaime Saleh ivm RvCschap Ennia. Gijsbertha voor alle nepotisme, miljoenen salarissen uitdelen. De ( voormalige) CBCS directie voor het verbrassen van zoveel geld en uitdelen van bonussen, waardeloos toezicht (Giro, Ennia, PSB).

  Bij elk Ministerie / dienst heb je corrupte lui zitten. OM vormt daar zeker geen uitzondering op. t Hof ook niet!
  OM vormt

 2. @Knoek-koe
  …….’partijdige OM, en een partijdig Hof “…..

  Zomaar wat kreten?!
  Kom met voorbeelden en bewijzen, daar hebben we meer aan (–>> probationem necessariam esse)

 3. Onder een corrupte regering, een waardeloos rubberstamp parlement, een partijdige OM, en een partijdig Hof wil je zo’n wet niet hebben.

  Binnen no time heb je ongrondwettelijke opsluitingen, opruimingen, en executies!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Extra | Journaal 25 oktober 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Tickets naar Curaçao rond kerst kunnen oplopen tot boven de 10.000 gulden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Wie rond de kerstdagen naar Curaçao wil vliegen moet zijn vluchtdagen zorgvuldig uitkiezen. Ga je in het nieuwe jaar terug, dan kunnen de prijzen...

PBC | Toeristische sector Curaçao bezorgt over QR-code

Persbureau Curacao De toeristische verblijfssector op Curaçao maakt zich zorgen over de onlangs aangekondigde maatregelen rond de invoering van de QR-code. Die is te abrupt ingevoerd. Chata, die...

PBC | Aantal vaccinaties op Curaçao passeert de grens van 100.000

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Op Curaçao is dit weekend de 100.000 bewoner gevaccineerd. Het gaat om de eerste prik. Bijna 92.000 van hen hebben inmiddels een tweede prik...

DolfijnFM | Premier Aruba ontkent banden met lokale drugskartels

De premier van Aruba, Evelyn Wever-Croes ontkent geruchten dat zij hechte banden heeft met de lokale drugsmaffia. Die zou geleid worden door haar familie. De geruchten werden verspreid...

DolfijnFM | Maar een persoon positief getest

Vandaag slechts één positieve test op bijna 1400 afgenomen coronatests. Met veertien patiënten die hun isolatie mochten beëindigen komt het totaal aantal actieve cases in Curaçao op...
- Advertentie -