NTR | Ombudsman: ‘kort geding Wiels is prematuur’

Door John Samson

Ombudsman: 'kort geding Wiels is heel prematuur' | Foto Johns Samson

Ombudsman: ‘kort geding Wiels is heel prematuur’ | Foto Johns Samson

DEN HAAG/WILLEMSTAD – Ombudsman Alba Martijn noemt de stap van de advocaat van gevolmachtigde minister Marvelyne Wiels om een kort geding tegen haar aan te spannen ‘heel prematuur’.

De Ombudsman op Curaçao heeft op eigen initiatief een onderzoek ingesteld naar vermoedelijke integriteitsschendingen van Wiels in haar functie als gevolmachtigd minister. Wiels is van mening dat het onderzoek niet eerlijk is verlopen, omdat de Ombudsman de namen van de anonieme getuigen die verklaringen over haar hebben afgelegd niet aan haar bekend wil maken.

audioJohn Samson in gesprek met advocaat Arjen van Rijn en Ombudsman Alba Martijn

Niet alle documenten zijn ingezien en de mogelijkheid om onderling met de getuigen te praten was er niet. “In een zwart gat kun je je niet verdedigen”, aldus Wiels’ advocaat Arjen van Rijn, die het ook storend vindt dat de getuigen niet onder ede zijn gehoord.

Door het kort geding hoopt Wiels alsnog in de gelegenheid te worden gesteld om ‘zich op een behoorlijke wijze te kunnen verweren’. Martijn zegt ‘onder geen enkel beding’ de namen van de anonieme getuigen te zullen prijsgeven. Volgens Martijn heeft Wiels op verschillende momenten ruim de tijd gekregen om te kunnen reageren op de voorlopige bevindingen.

Het rapport is nog niet klaar en er zijn nog geen conclusies, vertelt Martijn. “Je vraagt nu eigenlijk aan een rechter om uitspraak te doen over iets wat er nog niet is.” Martijn zegt benieuwd te zijn naar de uitspraak van het kort geding, omdat hiermee jurisprudentie wordt gemaakt, wat in de toekomst voor alle andere ombudsmannen in het Koninkrijk belangrijk is. “En ik ben benieuwd of de civiele rechter dit verzoek ontvankelijk vindt.”

Persoonlijk
De gevolmachtigd minister procedeert niet namens de regering, maar op persoonlijke titel. Op maandag 15 juni zal de zaak voor de rechter in Willemstad worden voorgeleid. Het is de bedoeling dat het rapport eind juni bekend wordt gemaakt, voor het vertrek van Ombudsman Alba Martijn die haar zesjarig termijn dan heeft afgerond.

Bron: NTR/Caribisch Netwerk
Dossier: Marvelyne Wiels – Gevolmachtigde Minister van Curaçao

3 Reacties op “NTR | Ombudsman: ‘kort geding Wiels is prematuur’

 1. Renée van Aller

  Wij menen dat hier sprake is van een wel zeer vrijzinnige kijk op de positie van Mevrouw Wiels door haar virtuoze verdediger. Professor mr. dr. van Rijn is een uiterst kundige jurist en was een begenadigd journalist en zal zeker ook een zeer vakkundige landsadvocaat zijn. Hij heeft ook zijn eigen juridische onderneming zagen wij en terecht. Hij heeft veel talenten. In zijn betoog hoorden wij nog geen inhoudelijke onderbouwing van haar positie, die ons een doortimmerd juridisch houvast bood. Komt dat nog? Geen behoorlijke procedure? Hoezo? In de politiek wordt informatie die politici of hun beschermelingen negatief beschrijven altijd hard afgestraft dus geheimhouding van informatieverstrekkers is essentieel, dat weet zelfs de VDC. Wellicht wil de regering een ombudsvrouw/man die elastisch is zoals in Nederland met de voordracht van Guido van Woerkom die hoofdirecteur was van de ANWB en zeer buigzaam bleek? Renée van Aller&John de Vries

 2. hopelijk krijgen we gauw het rapport te lezen
  dan weet iedereen wie dit viswijf werkelijk is.
  en krijgen we ook te horen hoe de relatie zit tussen haar en Asjes.
  dit grapje heeft de belastingbetaler genoeg gekost.

 3. Respect voor mevrouw Martijn, laat haar zich niet de les voorschrijven door het ordinaire viswijf Fraudelyne Wiels.

  Die op persoonlijke titel procedeert… maar wij mogen met zijn allen haar ratvocaat betalen. Want Fraudelyne strooit met geld, dat van ons wel te verstaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *