NTR | Nieuwe besmetting Curaçao: mensen wachten nog op test

Kim Hendriksen

Tweede persoon en zijn vrouw zitten in quarataine | Persbureau Curacao

WILLEMSTAD – “Er is een tweede persoon positief getest op het coronavirus”, meldt premier Eugene Rhuggenaath vandaag. Het gaat om de vrouw van de 68-jarige Nederlandse toerist die gisteren positief getest werd. De twee zitten momenteel in quarantaine in een huis nadat ze eerder in het hotel in Jan Thiel verbleven.

De man, die al een week op het eiland verblijft, kreeg begin deze week griepklachten en zit in quarantaine met zijn vrouw. Opvallend is dat de mensen waar hij direct mee in aanraking is geweest, nog niet getest zijn. Volgens een bekende van het stel zijn de namen van alle personen met wie het stel in aanraking is geweest, wel genoteerd. Maar pas maandag wordt door de GGD contact met ze opgenomen. Deze mensen wachten hun test dus ook niet in quarantaine af. De epidemioloog van Curaçao, Izzy Gerstenbluth, was niet bereikbaar voor uitleg.

Onduidelijkheid na vliegverbod

De brief die KLM naar passagiers stuurt

Ondertussen heeft het eiland wel een aantal maatregelen doorgevoerd. Zo is al het vliegverkeer van en naar Europa tot nader order gesloten wat veel onduidelijkheid oplevert voor Curaçaoënaars die op dit moment in Nederland zijn en terug naar huis willen. Zo ook Hilde Tuinbeek. Zij runt met haar man de Windsurfschool op Curaçao en heeft thuis twee kleine kinderen zitten.

“Ik ben in Nederland voor mijn werk. Ik heb een ticket om dinsdag weer naar huis te vliegen. Ik ga ervan uit dat deze vlucht doorgaat, maar tot op heden heb ik nog geen bericht van KLM gekregen. Via Whatsapp en de Facebook van KLM krijg ik ook geen antwoord”, aldus Tuinbeek.

Volgens berichten mogen ingezetenen van Curaçao met een retourticket en op vertoon van hun sedula (identiteitskaart) wel terug naar het eiland vliegen. Maar passagiers van KLM werd de toegang tot het vliegtuig vanmorgen nog geweigerd. (zie foto van de brief).

Evenementen afgelast
Verder zijn verschillende grote evenementen op het eiland inmiddels afgelast. Eerder deze week werd al bekend gemaakt door de organisatie Fundashon Bon Intenshon en Mojo Concerts dat het International BlueSeas Festival 2020, dat op 10 en 11 april zou plaatsvinden, is geannuleerd. Ook het Curaçao International Film Festival Rotterdam (CIIFR) heeft besloten het evenement te annuleren.

Het bekende happy hour van Zanzibar wat elke zaterdag weer honderden bezoekers trekt, gaat wel door. Terwijl de bar pal naast het hotel ligt waar de twee positief geteste personen in quarantaine zitten.

Bron: NTR/Caribsch Netwerk 

10 Reacties op “NTR | Nieuwe besmetting Curaçao: mensen wachten nog op test

 1. Om het virus te vertragen zijn NU drastische/harde maatregelen nodig. Een groot feest toe staan is gewoon het domste wat je kan doen.
  Het is spelen met de levens van iedereen die 60+ jaar oud is of al aan aandoening heeft.
  Over 2 weken is er chaos op het eiland met honderden besmettingen en te weinig ziekenhuis bedden. 2 weken daarna zijn het er misschien al meer dan 10.000 besmettingen en wordt iedereen maar aan zijn/haar lot overgelaten (geen medicamenten).

  Nu harde maatregelen, nu we het virus nog klein kunnen houden !

 2. Joep Meloen

  Het feit dat Zanzibar gisteren net deed alsof er niets aan de hand was is ronduit schandalig. Maar degenen die er zijn geweest zijn ook niet helemaal goed snik.
  Dan weet je dat er corona is vastgesteld op ong 100 meter van waar je gaat feesten, met een dikke kans dat er in Jan Thiel dus mensen zijn besmet, maar je doet net alsof je neus bloedt en gaat feesten ???

  Maar niet alleen de eigenaar van Zanzibar en de gasten zijn volstrekt gestoord, ook de overheid had hier een stokje voor moeten steken. Curacao is niet het eerste land waar corona is vastgesteld, dus er was meer dan genoeg tijd om te leren van de aanpak van andere landen. En wanneer we 1 ding zeker weten dan is het dat onderschatten uiteindelijk alleen maar tot chaos, zeer veel geïnfecteerden en dus zeer veel mensen in het ziekenhuis zal leiden. We weten dat ons ziekenhuis amper capaciteit heeft, na 7 patiënten houdt het al op, dus dan moet je als overheid keihard ingrijpen.
  Het heeft geen zin om alles door te laten gaan omdat je bang bent dat de economie in gaat storten. Wanneer hier corona goed doorzet zullen we hoe dan ook het eiland op slot moeten gooien en dus kun je het maar beter nu doen, dan zijn we er sneller vanaf.
  Is het virus dan eenmaal weg van het eiland dan houden we het eiland ook gewoon gesloten totdat Europa en de VS (onze belangrijkste markten) ook virusvrij zijn. En ja, dat kan heel erg lang gaan duren, want in zowel de EU als de VS aarzelt men ook om maatregelen te nemen.
  Alleen is voor ons niet belangrijk wat anderen fout doen, wij moeten gewoon aan de veiligheid van de inwoners van dit eiland denken en dat houdt dus in dat men niet populaire maatregelen moet nemen. Daar ben je leider voor, daar heb je voor gekozen, dus dat moet je nu waarmaken.

 3. …….”In Nederland zou hij het niet durven maar hier kan alles”….

  Heeft – niet in de laatste plaats – te maken met het ontzettend zwakke en/of ondoordachte en inconsistente handhavingsbeleid van het betreffende ministerie.

  Vervolgens komt er een minister die er als een olifant in een porseleinkast overheen walst met vooral veel bombarie, overmacht, pers en prensa erbij, want dat is zo leuk voor de foto opps.

  Daarnaast krijgen we niet altijd de beste “expats” vanuit de lage landen toegestuurd ( kijk maar naar bepaalde (horeca) uitbaters, OM, accountantsbureaus (RA’s), en rechters.

  Maar ook hier geldt een goed oud Curaçaosch gezegde die luidt: Een aap weet donders goed welke boom hij wel en niet kan beklimmen,

 4. Precies @Nico!

  Verder zou het verstandig zijn als de US carriers niet meer naar C konden komen. Wat daar vandaan komt is unsafe. Zeker gezien de gebrekkige en achtergehouden cijfers van de DJT administration.

 5. Curacao revisited

  dank John Bash!

 6. De eigenaar van Zanzibar is verkeerd bezig, maar degenen die daar naar toe gaan ook!!

 7. koekoeloeres

  Volgens berichten mogen ingezetenen van Curaçao met een retourticket en op vertoon van hun sedula (identiteitskaart) wel terug naar het eiland vliegen. Maar passagiers van KLM werd de toegang tot het vliegtuig vanmorgen nog geweigerd. (zie foto van de brief).

  DIT staat in de brief:
  “De autoriteiten in Suriname hebben de luchthaven tot nader order gesloten”

  Ging om een vlucht van 14maart naar Suriname, en NIET naar Curacao !

 8. @CR. Bravo. Helemaal mee eens.

 9. De eigenaar van Zanzibar gaat over lijken eerder had hij ook een smerige keuken maar stuurde de minister Macwilliams de laan uit.
  Deze mafketel,hufter moet harder aangepakt worden.In Nederland zou hij het niet durven maar hier kan alles.

 10. Curacao.revisited

  “Het bekende happy hour van Zanzibar wat elke zaterdag weer honderden bezoekers trekt, gaat wel door. ”
  waanzin: scholen sluiten heeft weinig zin als dit soort mafkezen gewoon grote events kunnen organiseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *