32 C
Willemstad
• zaterdag 18 september 2021 16:16

Laatste reacties

- Advertentie -

NTR | Niet meer verstoppen: campagne om taboe kindermishandeling te doorbreken

Bobby Spier

De campagne-organisatie wil Aruba ook wakker schudden om tragische gevallen, zoals de dood van de broers Rishandroh en Eugene te voorkomen | Foto Pixabay

ORANJESTAD – Rode Kruis Aruba en Kiwanis Club Aruba willen met de nationale campagne ‘No sconde mas’ (verstop je niet langer) een einde maken aan het taboe op kindermisbruik- en mishandeling op het eiland.

Het aantal meldingen van kindermisbruik en -mishandeling blijft stijgen. In de eerste helft van 2018 werden al 54 nieuwe gevallen gemeld bij vertrouwenspersoon en kinderarts Louise Rafael-Croes. Maar de werkelijke cijfers liggen een stuk hoger, stelt Egbert Schwengle, projectleider van de campagne.

- Advertentie -

“Die cijfers zijn mogelijk drie of vier keer hoger. Maar laat ik een conservatief aantal noemen dat het werkelijke aantal het dubbele is. Slachtoffers van misbruik en mishandeling durven nog altijd niet naar voren te komen. Want het blijft een taboe op het eiland en dat taboe moeten we doorbreken.”

Na de zomervakantie trekken Rode Kruis en Kiwanis de wijken in om dit onderwerp verder onder de aandacht te brengen.

Indra Anthony-Pereira, operations and marketing manager Rode Kruis

- Advertisement -

Tragische gevallen voorkomen
De campagne-organisatie wil Aruba ook wakker schudden om tragische gevallen, zoals de dood van de broers Rishandroh en Eugene (de kleuter en peuter die eind vorig jaar door hun stiefvader zijn doodgeslagen) te voorkomen.

ex-gouverneur Fredis Refunjol doet ook mee aan de campagne tegen kindermisbruik | Foto: Rode Kruis/Kiwanis

Filmpjes en posters met daarop bekende Arubanen, zoals ex-gouverneur Fredis Refunjol, roepen slachtoffers op om zich te melden bij hulporganisaties. En roepen omstanders op om signalen van mishandeling en misbruik niet langer te negeren.

Norma Brinkenberg, voorzitter van Kiwanis Club Aruba : “Zowel op school als thuis, en ook de buren moeten alert zijn. Er is ook heel veel handtastelijkheid onder de jeugd. Je hebt een vriendin en slaat erop los. Dat is niet normaal.” Ze zegt ook dat niet alleen mannen de handen los hebben, ook vrouwen. Zowel fysiek als verbaal.

Norma Brinkenberg, voorzitter Kiwanis

Samenwerking met officieel meldpunt
De campagne staat los van het plan van de regering om een centraal meldpunt voor kindermishandeling en –misbruik op te zetten. Projectleider Schwengle sluit toekomstige samenwerking echter niet uit. “We willen met deze campagne een hart onder de riem steken bij de organisaties die hier dagelijks mee te maken hebben. En laten zien dat we dit gezamenlijk moeten oppakken.”

Bron: NTR/CaribischNetwerk

- Advertisement -

Artikel delen

1 reactie

 1. Dit is vrij lastig voor buitenstaanders om te detecteren meestal houden de ouders zo een kind ook weg van de kinderarts. De enige die gezien de leerplicht zo een kind te zien krijgt is de school juf of meester.

  Zo hadden wij in de 3de klas lagere school een jongen, kleine Jowie, ja wij vonden dat toen ook al een rare naam. Wij noemden hem kleine Jowie omdat hij iets kleiner en magerder was dan de rest van de leerlingen.

  Het was duidelijk dat kleine Jowie thuis mishandeld werd want soms kwam hij vol blauwe plekken op school later bleekt dat zijn vader naast de fysieke mishandeling hem ook vaak zonder eten naar bed stuurde.

  Op zich was het vrij triest en droevig om als kind van die leeftijd om dat mee te moeten maken maar ook voor ons om dat te moeten zien.

  De mishandelingen moesten heel erg geweest te zijn want af en toe zo plotseling kreeg kleine Jowie angstaanvallen en begon ook vaak te hyperventileren, gelukkig hadden we toen een hele goede juf, juf De Reus
  die wist precies hoe ze mee moest omgaan om kleine Jowie weer rustig te krijgen.

  Wat juf De Reus deed, was het hoofd van kleine Jowie onder haar jurk stoppen en dat kalmeerde kleine Jowie enorm. Wij zijn nooit te weten gekomen wat er onder die jurk zat die kleine Jowie zo goed kalmeerde. Sommigen van ons hadden zelf geprobeerd zo een paniek aanval te simuleren maar daar trapte juf De Reus niet in.

  Later kregen wij het vermoeden dat kleine Jowie een paniekaanval simuleerde zodat hij weer met zijn hoofd onder de jurk van juf De Reus kan.

  Die gekke Jowie na de 6de klas is hij uit beeld geraakt, wij hebben hem nooit meer gezien. Ik zou best willen weten wat er van hem geworden is.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | Werkloosheid gaat stijgen volgens IMF

De werkloosheid gaat stijgen tot 24,3% volgens het IMF. Volgens de regering zijn de cijfers te vergelijken met cijfers van de Centrale Bank van Curaçao en Sint...

ParadiseFM | Overheid roept jongeren op tot vaccinatie

Jongeren van 13 tot 18 jaar worden nogmaals opgeroepen om zich te vaccineren. Dat deed epidemioloog Izzy Gerstenbluth vanmorgen tijdens een overheidsbriefing. Tot eersgisteren testten 223 jongeren...

PB | Inkomen CBCS-top aanzienlijk lager dan beweerd

WILLEMSTAD/PHILIPSBURG: De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) heeft kennis genomen van het programma ‘Wat verdien jij’, dat gisteren is uitgezonden op BNNVARA. De CBCS deelt...

PBC | Koninkrijksteam honkbal bereikt finale Europees kampioenschap

Persbureau Curacao ITALIË – Na een spannende wedstrijd tegen Spanje die met 9-8 werd gewonnen, heeft het Koninkrijksteam zich geplaatst voor de finale. Het team wist een voorsprong...

PBC | Commotie op Curaçao over salaris directeur Centrale Bank

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – In een kort videofragment dat rond gaat op social media op Curaçao wordt gezegd dat de directeur van de Centrale Bank van Curaçao en...

PBC | Coronacijfers Curaçao 17 september

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Op vrijdag 17 september zijn er 36 mensen uit isolatie gekomen. Daarnaast zijn er weer 50 mensen positief uit de PCR test gekomen en...
- Advertentie -