32 C
Willemstad
• zaterdag 20 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

NTR | Niet meer verstoppen: campagne om taboe kindermishandeling te doorbreken

HomeMediaNTR | Niet meer verstoppen: campagne om taboe kindermishandeling te doorbreken

Bobby Spier

De campagne-organisatie wil Aruba ook wakker schudden om tragische gevallen, zoals de dood van de broers Rishandroh en Eugene te voorkomen | Foto Pixabay

ORANJESTAD – Rode Kruis Aruba en Kiwanis Club Aruba willen met de nationale campagne ‘No sconde mas’ (verstop je niet langer) een einde maken aan het taboe op kindermisbruik- en mishandeling op het eiland.

Het aantal meldingen van kindermisbruik en -mishandeling blijft stijgen. In de eerste helft van 2018 werden al 54 nieuwe gevallen gemeld bij vertrouwenspersoon en kinderarts Louise Rafael-Croes. Maar de werkelijke cijfers liggen een stuk hoger, stelt Egbert Schwengle, projectleider van de campagne.

“Die cijfers zijn mogelijk drie of vier keer hoger. Maar laat ik een conservatief aantal noemen dat het werkelijke aantal het dubbele is. Slachtoffers van misbruik en mishandeling durven nog altijd niet naar voren te komen. Want het blijft een taboe op het eiland en dat taboe moeten we doorbreken.”

Na de zomervakantie trekken Rode Kruis en Kiwanis de wijken in om dit onderwerp verder onder de aandacht te brengen.

Indra Anthony-Pereira, operations and marketing manager Rode Kruis

Tragische gevallen voorkomen
De campagne-organisatie wil Aruba ook wakker schudden om tragische gevallen, zoals de dood van de broers Rishandroh en Eugene (de kleuter en peuter die eind vorig jaar door hun stiefvader zijn doodgeslagen) te voorkomen.

ex-gouverneur Fredis Refunjol doet ook mee aan de campagne tegen kindermisbruik | Foto: Rode Kruis/Kiwanis

Filmpjes en posters met daarop bekende Arubanen, zoals ex-gouverneur Fredis Refunjol, roepen slachtoffers op om zich te melden bij hulporganisaties. En roepen omstanders op om signalen van mishandeling en misbruik niet langer te negeren.

Norma Brinkenberg, voorzitter van Kiwanis Club Aruba : “Zowel op school als thuis, en ook de buren moeten alert zijn. Er is ook heel veel handtastelijkheid onder de jeugd. Je hebt een vriendin en slaat erop los. Dat is niet normaal.” Ze zegt ook dat niet alleen mannen de handen los hebben, ook vrouwen. Zowel fysiek als verbaal.

Norma Brinkenberg, voorzitter Kiwanis

Samenwerking met officieel meldpunt
De campagne staat los van het plan van de regering om een centraal meldpunt voor kindermishandeling en –misbruik op te zetten. Projectleider Schwengle sluit toekomstige samenwerking echter niet uit. “We willen met deze campagne een hart onder de riem steken bij de organisaties die hier dagelijks mee te maken hebben. En laten zien dat we dit gezamenlijk moeten oppakken.”

Bron: NTR/CaribischNetwerk

1 reactie

 1. Dit is vrij lastig voor buitenstaanders om te detecteren meestal houden de ouders zo een kind ook weg van de kinderarts. De enige die gezien de leerplicht zo een kind te zien krijgt is de school juf of meester.

  Zo hadden wij in de 3de klas lagere school een jongen, kleine Jowie, ja wij vonden dat toen ook al een rare naam. Wij noemden hem kleine Jowie omdat hij iets kleiner en magerder was dan de rest van de leerlingen.

  Het was duidelijk dat kleine Jowie thuis mishandeld werd want soms kwam hij vol blauwe plekken op school later bleekt dat zijn vader naast de fysieke mishandeling hem ook vaak zonder eten naar bed stuurde.

  Op zich was het vrij triest en droevig om als kind van die leeftijd om dat mee te moeten maken maar ook voor ons om dat te moeten zien.

  De mishandelingen moesten heel erg geweest te zijn want af en toe zo plotseling kreeg kleine Jowie angstaanvallen en begon ook vaak te hyperventileren, gelukkig hadden we toen een hele goede juf, juf De Reus
  die wist precies hoe ze mee moest omgaan om kleine Jowie weer rustig te krijgen.

  Wat juf De Reus deed, was het hoofd van kleine Jowie onder haar jurk stoppen en dat kalmeerde kleine Jowie enorm. Wij zijn nooit te weten gekomen wat er onder die jurk zat die kleine Jowie zo goed kalmeerde. Sommigen van ons hadden zelf geprobeerd zo een paniek aanval te simuleren maar daar trapte juf De Reus niet in.

  Later kregen wij het vermoeden dat kleine Jowie een paniekaanval simuleerde zodat hij weer met zijn hoofd onder de jurk van juf De Reus kan.

  Die gekke Jowie na de 6de klas is hij uit beeld geraakt, wij hebben hem nooit meer gezien. Ik zou best willen weten wat er van hem geworden is.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties