26 C
Willemstad
• donderdag 24 juni 2021 04:01

Laatste reacties

- Advertentie -

NTR | Nederland geeft Aruba opnieuw een renteloze lening

Foto: minister Xiomara Maduro, premier Evelyn Wever-Croes en minister Glenbert Croes

ORANJESTAD – Aruba mag 49,5 miljoen gulden (bijna 25 miljoen euro) lenen van Nederland. Dat heeft de Rijksministerraad vandaag besloten, zegt de Arubaanse premier Evelyn Wever-Croes. 

Het is de tweede keer in de coronacrisis dat Nederland Aruba geld leent zonder rente; op 9 april ging het om een lening van 41,8 miljoen Arubaanse gulden (ongeveer 21 miljoen euro). Dit keer is het geld voor werkgevers die daarmee de salarissen van hun werknemers moeten subsidiëren.

- Advertentie -

Duizenden banen op spel
Door de coronacrisis staan volgens de Arubaanse overheid 37 duizend van de meer dan 55 duizend banen op het spel. Vooral in het toerisme staan werknemers als sinds maart op straat. Velen krijgen ook geen salaris wat niet mag, maar toch gebeurt.

Met de subsidie wil de overheid zoveel mogelijk mensen aan werk houden en de lokale economie stimuleren.

Financiënminister Xiomara Maduro legt het uit: “We geven 60% aan subsidie en dan moet de werkgever zelf 20% bijleggen. Van de werknemers vragen we 20% in te leveren door minder uren te werken.” Op die manier kan de werknemer voorlopig 80% van zijn salaris blijven verdienen, zo is het plan.

Maar de overheid stelt ook eisen aan ondernemers om die subsidie te kunnen krijgen. Hoeveel bedrijven en werknemers daar niet aan voldoen en dus buiten de boot vallen, kon de regering nog niet zeggen.

Misstanden
Tijdens de uitkering van de speciale werkloosheidsuitkering Fase voor het eerst deze maand, liet minister Maduro al weten dat er veel misstanden naar boven komen. Bedrijven die werknemers illegaal in dienst hebben, zwartwerkers en bedrijven die niet ingeschreven staan bij de belastingdienst of sociale verzekeringsbank. Vele duizenden werknemers kunnen daardoor die uitkering niet claimen.

Bezuinigingen
Met de nieuwe lening kan Aruba nu drie maanden overbruggen, zegt de premier. Verder heeft het land nog een tweede verzoek uitstaan bij Nederland om op de internationaal kapitaalmarkt meer geld te mogen lenen. Dat verzoek behandelt Nederland op 15 mei.

Aruba moet dan wel al laten zien dat ze zelf ook genoeg bezuinigt op de overheidskosten. Er ligt nu een plan waarover eerst adviescollege Caft zich buigt. Ambtenaren en ook personeel van overheidsbedrijven en gesubsidieerde instellingen leveren 12,6% salaris in. Ministers leveren 20% in en deze week kwam het parlement na veel discussie eindelijk overeen om 25% loon in te leveren.

Bron: NTR/Caribsch Netwerk 

Artikel delen

5 reacties

 1. Beste @Roy Rogers, Robby Dos Santos adverteert nu op TV Direct dus dat betekent volgend jaar bij de verkiezingen onze siliconen queen het kabinet de wind van voren zal geven.

  Grote kans dat zij de massa toch achter Kdnt en MFK krijgt. Nu begrijp ik waarom Richeron Balentin dat zooitje heeft verlaten.

 2. “Dit keer is het geld – 49,5 miljoen gulden – voor werkgevers die daarmee de salarissen van hun werknemers moeten subsidiëren.”

  Zonder toezicht wordt het weer eens graaien en daarna zeggen : https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5088156/aruba-coronacrisis-covid-19-financiele-hulp-nederland

  Nu al dit verzoek : “Verder heeft het land nog een tweede verzoek uitstaan bij Nederland om op de internationaal kapitaalmarkt meer geld te mogen lenen. Dat verzoek behandelt Nederland op 15 mei.”

  En resultaten ver gezocht.

 3. Stel jij je eens voor dat de politiek partijen zoals MFK met Gibi Doran (niet eens een Mavo diploma, Juniel Carolina, uit het zelfde hout gesneden, diploma vervalser Jacintha Constancia, Chalie bolo Cooper die niets met Nederland wil hebben en toch zijn dochter laat studeren bij de Makamba’s, een politie agent genaamd Pik. Korsow di nan Tur met Menki Loko Rooier, ook niets met Nerderland te maken wil hebben, en ja Grote buik Amparito, nog erger dan Gibi Doran wat kennis betreft, die bekendstaat dat hij in het verleden op een van zijn werknemers heeft staan pissen omdat de arme man even in slaap was gevallen.
  Stel je voor dat deze lui samen met Mozes momenteel het land Curacao moeten regreen, dan hadden zij niet eens eenrenteloze lening gekregen van Mama Hulanda
  Weet zeker dat wij al een tweede Haiti of erger aan het worden zijn.
  Trouwens Gibi Doran die iedereen met een witte kleur terug wil sturen en bolo Charlie Cooper houden zichdezer dagen muisstil. Farizeeers ten top

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Volkskrant | Vanaf vandaag is de CoronaCheck app toegangsbewijs en paspoort ineen

Maar nog niet voor iedereen | Charlotte Huisman, Pieter Sabel en Laurens Verhagen Vanaf vandaag kunt u gegevens inladen in de app CoronaCheck, die weer toegang moeten geven tot...

ParadiseFM | Liquiditeitssteun in twee deeltranches

Curaçao krijgt de komende tranche noodsteun in twee delen. Deze zesde tranche krijgt Curaçao pas als er aan de voorwaarden vanuit Nederland wordt voldaan. Zodra dit het...

PBC | IMF: Curaçao ontkomt niet aan COHO

Persbureau Curacao Opnieuw benadrukt het Internationaal Monetaire Fonds, IMF dat de afspraken met Nederland een ‘window of opportunity’ bieden. Een akkoord met Nederland om de nodige steun in...

Democracy now! | Wednesday, June 23, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 23 juni 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Bon Bini: Judeska in da House nu ook op Curaçao te zien

De film Bon Bini: Judeska in da House is nu ook op Curaçao te zien. De film zou vorig jaar al in première gaan, maar door de...
- Advertentie -