NTR | Nederland geeft 16,5 miljoen euro noodhulp aan Caribische eilanden

Foto: Tassen met voedsel voor getroffen Arubanen | Bossi Volunteers Group

WILLEMSTAD – De ABC- en de BES-eilanden krijgen van Nederland 16,5 miljoen euro aan noodhulp. Hoe dit geld verdeeld gaat worden over de zes eilanden, is nog niet bekend.

 

Knops over de noodhulp

Download de audio hier
.

De hulp moet gaan naar burgers die het meest lijden van de coronacrisis. Zo maakt staatssecretaris Raymond Knops vandaag bekend. Het is voor voedselpakketten en producten voor persoonlijke hygiëne, zegt hij.

Geen begrotingssteun

Overheden van de eilanden mogen dit bedrag dus niet gebruiken om tekorten in hun begrotingen aan te vullen. Want daarvoor benadrukt Knops opnieuw, moet eerst gekeken worden naar welke bezuinigingsmaatregelen de eilanden zelf nemen.

“Nu er geen inkomsten meer binnenkomen uit het toerisme, zullen de landen moeten komen met een plan hoe ze dit inkomensverlies gaan compenseren. Dit houdt in dat er bezuinigd moet worden aan de uitgavenkant.”

Knops over bezuinigingen
Download de audio hier
.

Al eerder liet Nederland blijken dat vooral de hoge salarissen van politici, topambtenaren en directeuren van overheidsbedrijven aangepakt moeten worden. Het is één van de voorwaarden voor met name de autonome eilanden Aruba, Curaçao en Sint-Maarten om begrotingssteun te krijgen.

Knops complimenteerde vandaag Aruba die daartoe al maatregelen neemt met de Wever-Croes-norm (variant Balkenende-norm).

Door deze norm mogen directeuren niet meer dan 130 procent van het ministersloon (dat loon is ongeveer 7600 euro) verdienen. Maar de Arubaanse premier geeft toe dat ze deze norm nog niet meteen op alle directeurssalarissen kan toepassen, vanwege bestaande arbeidscontracten.

Op Curaçao is gesproken over een Rhuggenaath-norm. het besluit is echter nog niet genomen.

Bron: NTR/Caribisch Netwerk

3 Reacties op “NTR | Nederland geeft 16,5 miljoen euro noodhulp aan Caribische eilanden

 1. Just Saying

  @ ericlapas: Toen destijds de Balkenendenorm in Nederland werd ingevoerd gold dit ook alleen voor nieuwe overeenkomsten. Waarschijnlijk is het hier vooral de groep 55-plussers die zich op deze manier verrijkt waardoor we hier dan over maximaal 10 jaar vanaf zouden moeten zijn. Uiteraard kan een appèl worden gedaan op deze functionarissen om vrijwillig salaris in te leveren, maar de kans op slagen lijkt me niet erg groot.
  Ben wel benieuwd of er tijdens deze vertragingsperiode nog nieuwe overeenkomsten worden afgesloten….

 2. ” Maar de Arubaanse premier geeft toe dat ze deze norm nog niet meteen op alle directeurssalarissen kan toepassen, vanwege bestaande arbeidscontracten.”

  In feite is dit een loze maatregel want als een directeur een contract voor onbepaalde tijd heeft, wordt hij nooit gekort. Is dit wat ze symbool politiek noemen?

 3. wladimiro matos

  Eerst moet dit bedrag door de red tape van de bureaucratie gesluisd worden.
  Hoeveel geld zal er aan de strijkstok blijven hangen?
  Wie bepalen de grootte van de resterende maat die bij de armsten terecht moet komen? Nederland of het LAND Curacao?
  Zullen de uiteindelijke ontvangers van de hulp in lange rijen moeten staan om een voedselpakketje te bemachtigen? Dit na het invullen van moeilijk
  toegankelijke elektronische aanvraagformulieren.
  Quo Vadis voedselhulp uit Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *