NTR | Meeste Curaçaose studenten keren niet terug door Nederlandse coronagolf

Afscheid dit jaar van Curaçaose bursalen | Kim Hendriksen

WILLEMSTAD – “De situatie is hier kritiek, veel erger ja dan thuis. Je moet hier echt overal een mondkapje op en meer rekening houden met sociale afstand. Het is een grote verandering, maar toch vind ik het niet zo’n groot probleem. Ik ga niet terug.”

Eerstejaars Jade Bernadina studeert pedagogiek aan de Haagse Hogeschool en behoort tot de groep zogeheten bursalen die elk jaar vanuit Curaçao naar Nederland gaat om te studeren. De tweede coronagolf treft ook deze jongeren. Maar volgens Bernadina blijven de meesten toch, ook al moeten ze de lessen thuis via de computer volgen.

student Jade Bernadina – eigen foto

‘Ik ken een meisje dat school niet leuk vindt en teruggaat. Ze wil wel weer volgend jaar naar Nederland komen. Maar de anderen waarmee ik vanuit Curaçao ben gekomen, die blijven allemaal. Ik ook, want ik ben gekomen met een doel en dat wil ik eerst bereiken.”

Bernadina vond het wel een beetje jammer dat ze als eerstejaars niet naar school kan om kennis te maken en de lessen te volgen. “Op Curacao kreeg ik nog fysiek les dus dat is nu wel wennen dat alles online gaat. Het is moeilijker om thuis ook je aandacht bij te houden. Maar ik ben al gewend en zo’n groot probleem is het ook niet.”

‘Het is jammer dat je niet naar school kan, maar zo’n groot probleem is het ook niet’ – student Jade Bernadina

studenten op de Universiteit van Curaçao | foto: eigen archief

De Universiteit van Curaçao had verwacht dat door de pandemie er meer jongeren zouden blijven en kiezen om op het eiland een opleiding te gaan volgen. Maar het aantal inschrijvingen is vergelijkbaar met vorig jaar, vertelt rector Francis de Lanoy. Wat ze wel regelmatig krijgen, is aanvragen van studenten om hun studie aan de Curaçaose universiteit voor te zetten.

“Dat kan, er bestaat al een regeling in het Koninkrijk. Studenten kunnen wisselen maar dan moeten ze een studie volgen aan een door NVO-geaccrediteerde opleiding. Ik raad ze wel aan hun semester af te maken en de vakken te halen.”

‘We houden een enquête hoe ze het ervaren’ – Sidney Justiana van SSC

Sidney Justiana van SSC | Dulce Koopman

Stichting Studiefinanciering Curacao (SSC) informeert dat er dit jaar maar 10 studenten minder naar Nederland zijn afgereisd vergeleken met vorig jaar. Interim-directeur Sidney Justiana zegt niet de indruk te hebben dat de studenten het nu zo moeilijk hebben in Nederland dat ze massaal terug willen.

“Er zijn er altijd met heimwee maar niet meer dan voorgaande jaren. We houden wel een enquête onder de studenten over hoe ze het ervaren, wat ze van de begeleiding vinden, etc. Binnenkort komen de resultaten.”

‘Op de eilanden hadden ze meer vrijheid, nu is het echt binnenblijven’ -Miraila Bernadina- Theodora, Virtual Youth Support

Miraila Bernadina- Theodora van Virtual Youth Support – foto: Dulce Koopman

Miraila Bernadina-Theodora, directeur van Virtual Youth Support die jongeren van de Caribisch-Nederlandse eilanden begeleidt, zegt dat de studenten wel meer gefrustreerd zijn in Nederland. “Op de eilanden hadden ze toch meer vrijheid en nu is het oppassen en binnenblijven. Het wordt nu ook kouder dus dan zitten ze nog meer opgesloten.”

Het online les volgen vergt volgens haar ook een veel grotere discipline. “Ik geef zelf ook les en niemand weet wat achter die camera gebeurt. De controle is er niet meer en die moet er wel komen, op een andere manier. Vooral voor de jongeren van de eilanden. Ik adviseer ze verder: doe alsof je elke dag van 9 tot 5 naar werk gaat. Ook al begint je online les pas ‘s middags.”

Bron: NTR/CaribischNetwerk

2 Reacties op “NTR | Meeste Curaçaose studenten keren niet terug door Nederlandse coronagolf

  1. @Eric, Je hebt het verkeerd gedaan. Je kon gewoon extra lenen. Wat veel van mijn medestudenten deden en met dat geld ging je in de vakantie lekker op reis.
    Nu zijn ze terug en betalen ze de schuld niet terug en hopen ze dat de schuld uiteindelijk zal worden terug gescholden.

  2. Als Curacaose student in Nederland zien we ook grote verschillen, kan mij nog herinneren in mijn tijd dat sommigen van ons in de vakantie vaak productie werk gingen doen om wat bij te verdienen.

    Enkelen stuurden het extra geld weer naar huis voor moeder en de vele broertjes en zusjes die zijn achtergebleven. Anderen hoefden maar naar Curacao te bellen en Pa en Ma stuurde gelijk wat extra geld om te feesten of voor een vliegticket om Kerstmis of Carnaval te komen vieren.

    Kan me nog een tijd herinneren dat ze aan Curacaënaars die in Nederland werkten gevraagd hadden om enkele studenten te mentoren. Weet niet hoe ze toen bij mij kwamen, maar ze hebben mij ook gevraagd.

    Mijn betrokkenheid was van korte duur want ik ging de eerste avond al met de jongens langs de ramen en coffeeshops en dat was niet de bedoeling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *