30 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NTR | Meer massaontslagen bij hotels als Curaçaose grens niet voor juli opent

HomeMediaNTR | Meer massaontslagen bij hotels als Curaçaose grens niet voor juli...
Meer massaontslagen bij hotels als Curaçaose grens niet voor juli opent

WILLEMSTAD – Het aangevraagde massaontslag bij Santa Barbara Beach Hotel is een voorbode voor de rest van de hotelsector op Curaçao. Vooral als de grens nu niet heel snel opengaat.

“Als de grenzen komende maand niet geopend worden voor toeristen, dan worden we gedwongen om onze deuren te sluiten voor onbepaalde tijd en moeten we overgaan tot het indienen van massaontslag”, stelt Terence van de Valk, eigenaar van het Kontiki Beach Hotel. “Zoals al eerder door meerdere hoteliers aangegeven, is 1 juli echt de deadline.” In het Kontiki hotel werken momenteel 275 medewerkers.

Santa Barbara Beach Hotel met 350 kamers en meer dan 250 werknemers sloot per 1 juni de deuren voor minimaal één tot anderhalf jaar. Volgend jaar verwacht het hotel pas weer dat het toerisme aantrekt en ze kostendekkend kan gaan draaien.

Directeur Miles Mercera van Curaçao Hospitality & Tourism Association (CHATA) zegt dat ook andere hotels op het eiland dezelfde beslissing moeten nemen als de grenzen voor 1 juli niet opengaan. “Er zijn direct en indirect 16 duizend mensen afhankelijk van het toerisme. Al deze mensen lopen het risico dat ze hun baan en inkomen de komende maand verliezen.” Hij waarschuwt voor dit domino-effect.

00:00
00:00
Miles Mercera over het belang van het openhouden van hotels

Download audio

Op dit moment is het openhouden van hotels volgens eigenaar Robbin Vogels van het Avila Beach Hotel niet kostendekkend. “We krijgen wel wat mensen, maar het is echt een druppel op de gloeiende plaat.” Volgens de hoteleigenaar is de lokale markt te klein om de hotels open te houden. Ook betalen de lokalen niet dezelfde prijs als de toeristen. “Het is onmogelijk voor hotels om op deze manier te overleven.”

Volgens de hoteleigenaren moet nu een beslissing genomen worden. “Je moet ook rekening houden met de opstartfase”, legt Vogels uit. “Het is niet zo dat als we nu horen dat we 1 juli open kunnen, dat we meteen vanaf juli een volle bezetting hebben”.

‘We kunnen dit seizoen niet missen’-Terence van de Valk, eigenaar Kontiki Beach Hotel

Daarnaast is het opengaan na juli en augustus nog moeilijker omdat de meeste mensen in Nederland dan geen vakantie meer hebben. “Niet alleen missen we het seizoen, maar belangrijker nog: we verliezen de toeristische strijd met andere landen die wel voortvarend te werk zijn gegaan. Het opstarten kan dan niet meer op korte termijn en zullen we als Curaçao het toerisme weer geheel moeten opbouwen. Dit gaat jaren duren en gaat niet zonder desastreuze gevolgen”, zegt Van de Valk.

Volgens de hotelier moeten verantwoordelijke organisaties inzien wat de keerzijden van de coronamaatregelen zijn en dat het niet volledig opengaan uiteindelijk voor veel meer slachtoffers zorgt.
“Ik hoop dat dit wordt ingezien, want zonder economie is er uiteindelijk bijvoorbeeld ook geen gezondheidszorg’’, besluit Van de Valk.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

8 reacties

  1. Miles Mercera?
    Haha een volkomen non-figuur. CHATA heeft de afgelopen jaren nogal gereisd en gereisd, Mercera kwam op plekken waar hij anders nooit zou zijn gekomen, op kosten van de tax payer uiteraard..

  2. Hotels dragen heel veel bij aan de economie. Omdat alles moet geïmporteerd worden.
    En daar zitten invoerrechten en ob op.
    Dat is waar curaçao ook grotendeels op draait.
    En dan nog het personeel.
    Dat water en electra is niet van curaçao.. Dat is ook verkocht.
    Dus die tax holidays is peanuts.
    Toerisme is geen achterhaald verdien model.
    Het is het enige model hier.
    Op de kale rots. Klip.
    Nederland gaat weer groeien.. Nu met met Koninkrijks vluchtelingen.

  3. Een verassing kan dit niet zijn, kans op massa ontslagen is door o.a. KvK en VBC reeds in vroeg stadium voorspeld/aangegeven. Maar regering gelooft het niet, zoals te doen gebruikelijk. Die stort de bijdrage van NL liever rechtstreeks in ons ambtenarenapparaat. Dr. Izzy wordt 100% gevolgd, bedrijfsleven (met al die betweters) moet niet zo zaniken. McWilliam die online forum economie 2.0 organiseert. Goed bedoeld wellicht, maar in de grote mensen wereld lachwekkend.

  4. Het is te gek voor woorden, dat private Curacaoenaars en bedrijven NIET voor stroom en water betalen. Laat de markt zijn werk doen, inderdaad. Geen woorden maar daden. Geef Japanners 5 jaar de regie over het eiland, ja wie weet. Het is toch niet normaal meer, dat men volledig draait op giften vanuit NL. Dat kan onmogelijk zo blijven doorgaan

  5. @ Roberto, ik neem voor niemand een blad voor de mond en heb veel van het gajes recht in hun gezicht gezegd wat ik van hun denk. Helaas is Don Mafia met zijn kleine Mafiatjes familie van mij maar ook hij weet dat ik niks maar dan ook niks met hem te maken wil hebben. Ik zal de waarheid blijven schrijven. Ta prohibi pa lubida! Wijlen bo banko amigu was ook betrokken bij hotel debacles maar daar durfde niemand wat van te zeggen. Nogmaals slopen die overtollige hotels

  6. Tico Martina. Prachtig verwoord. Zo moet het. Neem geen blad voor je mond en zeg waar het op staat. Wees voor niemand bang. Gogogogo.

  7. Decenia lang zijn de mooiste plekken van Curacao kaalgerost om weer een megalomaan hotel op te zetten. De bezettingsgraad was altijd al laag maar hup er kwam weer een hotel bij. Het zou goed voor de economie en werkgelegenheid zijn werd ons voorgelogen. Tax holidays, korting op elektriciteit en water, overheid die garant stond het kon niet op. Men zou zelfs een hotel in het water bouwen (de heipalen staan er bijna 40 jaar na dato nog) etc. Enorm veel geld van de bevolking is verpatst ende verkwanst aan dit soort ongein. En nu is er zogenaamd geen geld meer. Neen dat klopt, al het verdiende geld over de jaren is onder andere via CITCO etc. massaal doorgesluisd. Van mij moge het overgroot deel van de hotels dicht. Breek die rommel af en bouw er huizen voor in de plaats voor de bevolking. Toerisme is al decenia lang een achterhaald verdien model waar alleen een zeer kleine kliek (Taber Tours, Dutch Schriers etc.) een centje aan verdienen. Zoek wat anders. Jaag het tuig dat nu overheid speelt weg (mini-sterren, nep parlementariers) inclusief hun adviseurs/consultants en directeuren , vervang hun door deskundige Curacaoenaars met de nodige internationale relevante werkervaring (er zijn er genoeg) en je zal zien dat in no time het eiland opbloeit. Of indien nodig geef de Japanners voor 5 jaar de totale regie over het eiland en zie daar hoe ze van een apeneiland een paradijs maken.

  8. hotels zijn jarenlang ermee weggekomen met het niet betalen van belastingen, aqualectra betalingen en tax holidays. Laat de markt nu gewoon zijn werk doen: op korte termijn betekent dit veel onzekerheid en mensen die op zoek moeten gaan naar ander werk, op lange termijn worden de recources gealloceerd waar zij de meeste waarde toevoegen. het openhouden van hotels en het praten met santa barbara van steven martina is weer zo’n voorbeeld van using other people’s money: waarom kunnen onze toppers die topsalarissen verdienen niet zelf hun spaargeld in santa barbara steken als ze menen dat dit een goede investering is?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties