28 C
Willemstad
• donderdag 23 september 2021 03:53

Laatste reacties

- Advertentie -

NTR | Meer geitendiefstal op Bonaire: ‘bijna onhoudbaar om geitenboer te blijven’

KRALENDIJK- “Het heeft allemaal geen zin meer. Geitendiefstallen zijn niet meer te stoppen”, zegt geitenboer Alfonso Winklaar.

Sinds zijn zevende jaar hielp hij zijn vader in de boerderij en uiteindelijk heeft hij het bedrijf overgenomen. Het stelen van geiten en andere dieren was altijd een probleem, maar de laatste vijf jaar ziet hij een vermeerdering van geitendiefstallen.

- Advertentie -

‘Ik ben maar gestopt’
Zo ook Alexander Boezem. “Ik had tachtig geiten en ze zijn allemaal gestolen. Moet ik al de energie en geld er in stoppen zodat dieven kunnen profiteren?”, vraagt hij zich af. Op een gegeven moment werd de frustratie teveel en is hij gestopt als geitenhoeder. Hij kon ook niet rekenen op de politie. “Ik wist wie de dieven waren maar ik had geen bewijzen, dus er is nooit wat mee gedaan”, zegt hij.

Popo Morales van landbouwcoöperatie Kriabon zegt dat deze toename te maken heeft met dat Bonaire nu meer inwoners heeft. “Vroeger wist je wie de dieven waren. Iedereen kende elkaar en elkaars kinderen. Nu is dat niet meer zo”.

Gestolen geitenvlees
Morales vindt dat er geen passende straffen worden gegeven waardoor dieven niet worden afgeschrikt. “Ze krijgen een voorwaardelijke straf of maar twee maanden gevangenisstraf. Zo hou je dit soort diefstal in stand”, vindt hij.

Boer Maicky Evertsz, die 18 jaar geiten houdt, vindt ook dat er zwaardere straffen moeten komen. “Ze komen op klaarlichte dag jatten maar worden door de politie met fluwelen handschoenen aangepakt”, zegt hij.

- Advertisement -

Volgens Evertsz heeft hij in een persoonlijk gesprek met de gezaghebber (burgemeester) in 2019 het probleem aangekaart. “Dat was tijdsverspilling, want er is niets veranderd.”

Winklaar heeft weinig hoop op verbetering, zolang dit een lucratieve handel blijft. “Er moet meer controles en fikse straffen komen voor mensen die gestolen geitenvlees kopen”. Legaal geitenvlees is te herkennen aan een stempel van LVV. Dit is de dienst Landbouw, Veeteelt en Visserij op Bonaire.

Het Openbaar Ministerie reageert dat zij straffen eisen volgens de richtlijnen in de wet. Vragen aan de gezaghebber Edison Rijna over de geitendiefstal en bescherming van boeren, zijn niet beantwoord.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

- Advertisement -

Artikel delen

2 reacties

  1. en wie denkt aan de geiten? die dieren willen niet van “iemand” zijn en geslacht worden en opgegeten. Vegan kan echt wel gezond zijn en beter voor mens, dier en natuur. Je zal maar zo veel waard zijn dat je alleen een “bezit” bent , wat “gestolen” kan worden en dan vervolgens vermoord om opgegeten te worden. mensen zijn barbaren.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Wednesday, September 22, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 22 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Kustwacht schiet illegale man op zee neer

De Kustwacht Caribisch gebied heeft gisteravond schoten gelost bij de aanhouding van een illegale boot in de wateren van Curaçao. Daarbij is een man gewond geraakt. De Kustwacht...

Nu.cw | Nederlandse regering reserveert 314 miljoen gulden voor Coho

In Den Haag werd gisteren de Rijksbegroting gepresenteerd. De gevolgen van het coronavirus zijn goed zichtbaar, ook op de Caribische landen in het Koninkrijk. De Nederlandse regering...

Nu.cw | Curacao Pride: ‘Hijs alsjeblieft de regenboogvlag tijdens de Pride-week’

De organisatie van de Curaçao Pride roept ondernemers, stichtingen en particulieren op om tijdens de Pride-week de regenboogvlag te hijsen of via social media hun steun voor...

Nu.cw | Nieuwe zittingsdatum voor de zaak-Girasol

Er zijn vier verdachten in de zaak-Girasol, waarbij het gaat om verdenking van het vervalsen van documenten, misbruik van subsidiegelden en witwassen bij de stichting Wit Gele...
- Advertentie -