26 C
Willemstad
• dinsdag 20 april 2021 07:10

ParadiseFM | Positivity rate daalt; aantal ziekenhuisopnames stijgt

De positivity rate op Curacao blijft verder dalen. Uit 416 geteste personen afgelopen dag, bleken er slechts 21 het coronavirus te hebben. Dat is een testratio van...

ParadiseFM | Loods in Brakkeput brandt af

In Brakkeput heeft gisteravond een felle brand gewoed. Een loods gevuld met hout stond begin van de avondin lichterlaaie. De brandweer van Steenrijk rukte uit op een melding...

NTR | Mavoleerlingen en decanen boos over strengere havo-toelating: ‘We hebben al genoeg stress door corona’

Sharina Henriquez ORANJESTAD – “Het is veel te laat, ik weet niet of ik als eindcijfer 8 ga halen. Ik zat al met die stress van het coronavirus....

Telegraaf | Zaak ABN Amro: ’Mogelijk nog meer verdachten’

Bart Mos Amsterdam - Het als verdachte aanmerken van oud-ABN Amro-topman Gerrit Zalm en zijn voormalige collega-bestuurders Joop Wijn en Chris Vogelzang is een ’momentopname’ – er kunnen...

PBC | Ook reizigers uit hoge risicolanden zijn welkom op Curaçao

Persbureau Curacao Curaçao laat in principe alle reizigers uit de wereld toe via haar lucht- en zeehaven. Ook reizigers uit hoge risicolanden. Die moeten wel voldoen aan een...

PBC | Coronamaatregelen pas op 30 april versoepeld

Persbureau Curacao De regering in Willemstad is van plan op 30 april de huidige maatregelen te versoepelen. In welke vorm wordt op de persconferentie bekend gemaakt. Die is...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaNTR | Leven van 40 euro per week met 3 kinderen: ‘geen...

NTR | Leven van 40 euro per week met 3 kinderen: ‘geen dagje uit voor ons’

Schulden-blut | Pixabay

DELFT – De prijs voor een dagje uit in Nederland is de afgelopen jaren flink gestegen. Dat blijkt uit recente cijfers van het CBS. Voor duizenden Nederlandse gezinnen die in armoede leven is de vakantieperiode daardoor een extra uitdaging.

De Curaçaose Daidelyn* (31) uit Delft weet daar alles van. Als alleenstaande moeder van drie kinderen (12, 10 en 4 jaar) moet ze van veertig euro per week rondkomen. De Stadspas, die mensen met weinig inkomen gratis toegang geeft tot musea, zwemmen en theater, zou uitkomst moeten bieden. Maar in de praktijk blijkt dat niet altijd zo te zijn.

‘Openbaar vervoer kost ook geld en dan wordt zo’n dagje uit best duur’

– Daidelyn

“Pretpark Duinrell is gratis met zo’n Stadspas, maar dan moet ik wel bij Duinrell kunnen komen en dat kost geld voor de bus, trein en tram”, legt Daidelyn uit. Juist die prijzen zijn volgens de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) met 11 procent gestegen vergeleken met juli 2014. In het geval van Daidelyn’s gezin zou bijvoorbeeld een retourtje Delft – Duinrell, met korting, oplopen tot 25 euro. Meer dan de helft van haar weekbudget.

Bron CBS 2019

In hoeverre is een dagje uit of een vakantie een noodzakelijk goed? Volgens senior onderzoeker Marcel Warnaar van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) is het niet vergelijkbaar met de noodzaak van voedsel en een woning, maar is het ‘absoluut belangrijk dat mensen sociaal kunnen participeren’. “Armoede gaat vaak gepaard met sociale uitsluiting, meedoen met de maatschappij is daarom belangrijk, al is het om je zorgen te verzetten”, zegt Warnaar.

Daidelyn ondervindt de impact van armoede op haar sociale leven en dat van haar kinderen dagelijks. Ook bij simpele dingen als een uitnodiging van de buren. “Ik ga meteen rekenen en vaak moet ik dan nee zeggen, gewoon omdat het financieel niet kan. Ik wil andere mensen ook niet tot last zijn.”

‘Mensen met geldproblemen zitten continu in overlevingsmodus en krijgen geen kans om op te laden’

– Calvin Ceder (Anti Incassobureau)

Een spiraal die Calvin Ceder ook regelmatig bij sommige van zijn cliënten ziet. Met zijn Anti Incasso zet Ceder zich in voor onder andere mensen die door hun schuldeisers benadeeld worden doordat die onnodig hoge kosten in rekening brengen.

“Mijn cliënten zitten vaak al heel lang in een overlevingsmodus. Net als voor andere mensen is de zomervakantie ook voor hen een moment om op te laden. Als dat niet kan doordat er geen geld is. Of doordat er beslag is gelegd op het vakantiegeld. Dan zie je dat ze de moed verliezen en soms zelfs in een depressie raken.”

Ook vindt Ceder dat ‘zowel schuldeisers als hulpverleners, maar ook mensen in financiële problemen een gedeelde verantwoordelijkheid hebben om een oplossing te zoeken voor dit maatschappelijk probleem’. “Daarmee kunnen we de politiek ook inspireren en motiveren tot het maken van een passend beleid.”

Bijna 605.000 mensen langdurig arm

Mensen zijn arm wanneer ze gedurende langere tijd niet de middelen hebben om te kunnen beschikken over de goederen en voorzieningen die in hun samenleving als minimaal noodzakelijk gelden. Dit is de definitie van armoede die het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) hanteert.

Volgens het rapport dat SCP in 2018 uitbracht waren er in de periode 2011-2015 605.000 langdurig armen in Nederland. Zij vormden 64 procent van de totale arme groep en 4,1 procent van de totale Nederlandse bevolking. 

Bron: SCP Armoede in kaart – 2018

Ondanks de sombere situatie ziet Daidelyn toch ook mogelijkheden met haar gezin: “Bij mooi weer ga ik met de kinderen en een kleedje naar de dijk of een meertje. We nemen dan van thuis wat broodjes en drinken mee. En anders een spelletjes-dag thuis met monopoly en karaoke.”

(*) Daidelyn’s volledige naam is bekend bij de redactie

Bron: NTR/CaribischNetwerk

Dit artikel is geplaatst in

5 reacties

 1. Helemaal eens met Beflapas.

  Er is momenteel meer dan genoeg werk in Nederland, maar de aartsluie Curacaoenaar ontvangt liever bijstand.

  Curacao is een volk van Menki Rojers.

 2. Als ik het verhaal goed begrijp, leeft Daidelyn van een bijstanduitkering met 3 kinderen en wilt toch af en toe leuke dingen doen.

  Daidelyn Iemand van 31, wat dacht je ervan om van je luie reet op te staan en werk te zoeken?

  Dat is het probleem met de Curaçaose negers als je hen naar de zin maakt dan worden ze lui en willen ze liever elke maand de hand omhoog houden.

  De meesten kunnen in Nederland niet solliciteren of een cursus volgen want ze zijn of aan het bevallen of zijn weer zwanger.

  Het is duidelijk dat Daidelyn een trap onder haar kont verdient en geen medelijden.

 3. Blijkbaar weet deze Curaçaose Daidelyn, dat ze het in Nederland toch hoe moeilijk ze het ook heeft, het daar beter is dan hier op Curaçao.

  Het komt wel voor dat mensen door ziekte niet kunnen werken en soms hoge schulden moeten maken om het leven iets aangenamer te maken.

  Een groot deel van de YDK’s vertrekken naar Nederland en willen bewust vaak door luiheid hun leven lang van een uitkering en kinderbijslag rond komen.

 4. Dit gaat dan over NL, maar laten we vooral de armoede op het eiland niet vergeten, de hoge werkloosheid, jeugdwerkloosheid, drop outs, etc etc.
  Schaamteloze mensen die zich over de ruggen van arme mensen verrijken!

 5. Triest, en dan te weten dat directors meer dan 100.000 pm verdienen. Niet vergeten wat de topsporters krijgen, ontvangen talent. De wereld is zo onrechtvaardig.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties