AD | Nederlandse Dennis opgepakt in Brazilië om grootscheepse cocaïnehandel

Vijf van de verdachten. Het is niet bekend of op deze foto ook de 40-jarige Nederlandse verdachte Dennis staat. © Policia Brasil

De Braziliaanse politie heeft vrijdag een veertigjarige Nederlander opgepakt, die leiding zou geven aan een drugsbende die grote hoeveelheden cocaïne naar Europa vervoert.

Van de man is bekend dat hij Dennis van zijn voornaam heet. Hij werd opgepakt in Santana de Parnaíba, iets buiten Sao Paulo en zou er een zeer luxe levensstijl op nahouden.

De politie arresteerde vrijdag zeven verdachten, verspreid over de drie deelstaten São Paulo, Goiás en Pará. De opgepakte Nederlander is volgens de politie de leider van de bende.

De criminelen zouden per maand 500 kilo cocaïne vanuit Brazilië naar Europa vervoeren, vooral naar Nederland, België, Duitsland en Frankrijk. De straatwaarde van zo’n partij is in Nederland ongeveer 25 miljoen euro.

Behalve de arrestatie van de criminelen, werd tijdens wat door de Braziliaanse politie ‘Operatie Icarus’ wordt genoemd, ook een groot aantal luxe vervoermiddelen en goederen in beslag genomen. Daaronder waren onder meer twee privévliegtuigen, een helikopter, 11 auto’s en 8 horloges van de merken Rolex en Hublot. Ook nam de politie ruim 100.000 euro aan cash geld in beslag, in de lokale munt (real), euro’s en dollars. In een filmpje op de instagrampagina van de politie is te zien hoe de arrestatie verliep en wat er allemaal werd aangetroffen.

Luxe leventje

Volgens Odair José Soares, hoofd van het onderzoeksteam van de civiele politie in Goiás, leidden de bendeleden een luxeleventje. Om dat te illustreren gaf de politie een foto vrij van twee van de verdachten, poserend naast een Ferrari in Dubai. Ook werd de helikopter soms gebruikt voor het kopen van ijsblokjes voor feesten. ,,Met één lading van 500 kilo cocaïne konden ze alle vliegtuigen kopen die we hier zien’’, zei Soares terwijl hij foto’s toonde van de in beslag genomen privéjets. ,,Maar nog belangrijker is eigenlijk het logistieke systeem dat ze hadden opgezet.’’

De bende ronselde piloten van kleine vliegtuigjes, die de drugs ophaalden in de Braziliaanse buurlanden Bolivia, Colombia en Peru. De vliegtuigen vlogen extreem laag om niet te worden opgemerkt. In Brazilië werd de cocaïne verscheept naar Europa, verstopt tussen partijen steen, marmer en voedingsmiddelen.

Vijf van de verdachten. Het is niet bekend of op deze foto ook de 40-jarige Nederlandse verdachte Dennis staat. © Policia Brasil

De politie kwam de bende op het spoor nadat een van de piloten op 12 december vorig jaar verdween, evenals het vliegtuig waarmee hij vloog. Volgens de politie was hij met een lading coke onderweg vanuit Bolivia en is hij vermoedelijk neergestort in een meer in dat land. De piloot en zijn vliegtuig zijn nooit gevonden.

Bron: Algemeen Dagblad

20 Reacties op “AD | Nederlandse Dennis opgepakt in Brazilië om grootscheepse cocaïnehandel

 1. Hij heet Dennis Petronella Marcel Gerardus Vanweersch

 2. De Rechtsstaat

  Ik citeer:

  De vraag is: wie is deze Dennis, die in Brazilië woonde? Kennen we hem? Met wie werkt hij samen? Wellicht horen we daar nog wat van. In de Braziliaanse kranten staat zijn naam volledig: Dennis Petronella Marcel Gerardus. Zit vaak een foutje in: ik zie hier zo geen achternaam. Klinkt katholiek: Limburg of Brabant?

  Dus het blijft even gissen wie deze hollander eigenlijk is?

  Concluderend:

  Even Girigorie bellen hij weet, vast wel, meer van (zijn per slot kornuiten die in coke handelen).

 3. @Henk1,
  Bedankt!

 4. @LaStiwz,
  Begin a.u.b. niet over @Commentpolis. @Lei wordt onder verscherpt toezicht gesteld, maar door zwijgzaamheid m.b.t. @Esther, @Frank, @Maurice en @Wim krijgen deze schizofrene racisten feitelijk vrij spel.

 5. @Hoedanook: en nog een paar erbij. Esther komt eens in de zoveel tijd als het Frank, Maurice, Wim, etc. weer te warm onder de voeten wordt.

  Ik snap niet dat de Commentpolis daar niets aan doet.

 6. @Esther en @Frank éénendezelfde.

 7. Dennis Cyril Kwidama.

 8. Ook Kwidama etc ben ik nergens eerder tegengekomen, en ik lees toch ontzettend veel kranten.

 9. @Frank,
  Kwidama uit de grote duim gezogen?
  Graag bewijs. Er is niets in relatie tot de drugsvanst in Brazilie in relatie tot de Antillen te vinden. Ook niet in het Portugees.
  Ook niet Kwidama en of Dennis in relatie tot drugshandel nu of in het verleden.

 10. Zijn naam is Dennis Kwidama.

  Een oer Hollandse naam weer.

 11. @Henk1. Heb ook in andere kranten niets kunnen vinden. Behalve dat hij Nederlander is en 40 jaar is, er verder niets bekend is over dennis.

 12. Vreemd, ik heb nergens in het stuk gelezen dat ‘Dennis’ een Antilliaanse NL is. Maar misschien heb ik er overheen gelezen-:)

 13. @ Maurice, heb je je buik vol van Curacao, hoepel dan op !!

 14. @Maurice, wat let je, etc. Mij lijkt het erg onaangenaam in een land te ‘moeten’ wonen waar je je buik vol van hebt.

 15. Rechtsstaat, eigenlijk weten we alles van deze g schtt, zie het stuk G Lichtveld, heeft keurig alles uit de doeken gedaan. Ook was in 2010 gunstig geld ter beschikking na 2 jr ‘n vette schuld.mfk.

 16. Rechtsstaat op dit gebied zijn ze superslim. Kijk maar naar g schtt, kon 300.000000 laten verdampen bij rdk. Toen hij fatum wilde oplichten dmv fake kraak is hij de dans ontsprongen etc etc.

 17. Hij deed het in elk geval beter dan Ruggenaath, hij had vliegtuigen die vliegen, zorg voor werkgelegenheid en had geld in kas.

 18. De Rechtsstaat

  Ik dacht dat Antillianen niet zo slim zijn om, van een internationale organisatie, bende-leider te zijn.

  Maar ja vooroordelen en stigmatisering is niks nieuws onder de zon.

 19. Antilliaanse Nederlander wel te verstaan.

  Heb eigenlijk mijn buik vol van Curacao, dat het Nederlandse paspoort een slechte naam geeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *