29 C
Willemstad
• dinsdag 20 februari 2024

PBC | Zoektocht naar vermiste Amerkaanse toerist gestaakt

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De zoektocht naar de 73-jarige Amerikaanse toerist bij Porto Mari is gestaakt. Donderdag raakte hij vermist nadat zijn groep in zee had gesnorkeld. Gisteren...

PBC | Chauffeurs op de vuist na ongeluk: arrestatie om poging tot moord

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een verkeersongeval in Saliña liep gisteren uit de hand toen twee betrokken bestuurders eerst met elkaar op de vuist gingen en vervolgens één van...

PBC | Lichaam vermiste jongen na bootongeluk gevonden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Het lichaam van de jongen die gisterenmiddag in het water viel in het Spaanse Water is gevonden. Dit heeft een politiewoordvoerder bevestigd. De 16-jarige jongen...

PBC | Daling aantal Caribische Geneeskundestudenten

Persbureau Curacao Sinds de invoering van de decentrale selectie bij geneeskunde- en vervolgopleidingen is er een duidelijke daling te zien in het aantal toegelaten Caribische studenten. Deze trend...

Column Youp | Eigenmoord

Terwijl we afgelopen week in ons land vooral bezig waren met de zo herkenbare troela van de BBB die haar truitje andersom en binnenstebuiten droeg. En natuurlijk...

NTR | Uitzending gemist: Nacht van Caribisch Netwerk met Ruth Groenewoud

In de Nacht van Caribisch Netwerk op NPO Radio 1 ontvangt presentator Guilliano Payne gasten die een link hebben met de eilanden. Vanavond is dat Ruth Groenewoud....
- Advertisement -spot_img

NTR | Knops ‘teleurgesteld’: Bonaire moet huiswerk overdoen

HomeMediaNTR | Knops ‘teleurgesteld’: Bonaire moet huiswerk overdoen
Raymond Knops | Foto Gijs van den Heuvel

KRALENDIJK – De plannen die het Bestuurscollege (BC) van Bonaire heeft ingediend bij staatssecretaris Raymond Knops waren ‘teleurstellend’. Dat zei de staatssecretaris na zijn bliksembezoek van woensdag. De bijzondere gemeente boekt geen vooruitgang als het gaat om goed bestuur, vindt het Nederlandse kabinet.

Staatssecretaris Knops over zijn teleurstelling en de reactie van gezaghebber Rijna daarop.

Het BC is weinig doortastend en moet opnieuw aan de slag. In september moet er een beter document worden voorlegd om voor extra geld in aanmerking te komen.

Zorgen over integriteit
In de Tweede Kamer zei Knops onlangs al dat het BC onvoldoende had gereageerd op een rapport van de Rijksrecherche over misstanden bij gronduitgiftes. Hij maakte zich zorgen over de integriteit op Bonaire.

In januari had hij afgesproken dat het BC voor de zomer een beleidsdocument zou opstellen. Daarmee zou het eilandsbestuur via een af te sluiten bestuursovereenkomst aanspraak kunnen maken op extra geld uit de zogenoemde Regio Envelop, waarin 30 miljoen euro voor de bijzondere gemeenten Bonaire, Sint Eustatius en Saba (BES) is gereserveerd.

Onvoldoende
De gesprekken van woensdag met gezaghebber Edison Rijna, de drie gedeputeerden en de Eilandsraad waren positief, zei Knops, maar hij heeft duidelijk gemaakt dat hij niet tevreden is. “Ik heb gezegd dat er onvoldoende voortgang is, dat het onvoldoende concreet is en dat ik het tempo wil ophogen. Ik vind niet dat de Eilandsraadsverkiezingen gebruikt moeten worden om veel plannen over de horizon van maart 2019 te tillen.”

Net als in januari en in de Tweede Kamer hamerde Knops ook woensdag weer op het belang van goed bestuur: “Dat moet je zo snel als mogelijk realiseren.” Dat is een voorwaarde om voor het geld uit de Regio Envelop in aanmerking te komen. De staatssecretaris is bereid ondersteuning te bieden in de ambtelijke organisatie om ‘deugdelijk financieel beheer en goed bestuur’ te realiseren.

‘Nederland heeft fouten gemaakt’ – Staatssecretaris Knops’

Knops zei te beseffen dat Nederland fouten heeft gemaakt in het verleden. Met de maatregelen die vorige week zijn aangekondigd om de armoede te bestrijden, waaronder hogere uitkeringen, hoopt hij dat de vertrouwensrelatie weer wordt opgebouwd.

Gezaghebber Edison Rijna. Foto: Gijs van den Heuvel

In september komt Knops opnieuw naar Bonaire, samen met collega-staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat, om over de bijgestelde beleidsplannen te praten.

‘Geen tijd te verliezen’
Het doel is om in oktober de bestuursovereenkomst te tekenen: “Er is geen tijd te verliezen. Er moet nu actie komen.” Gezaghebber Rijna zei zich hard te willen maken om dit doel te bereiken.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties