27.6 C
Willemstad
• woensdag 29 november 2023

Extra | Journaal 27 november 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | El Capitan shooters in Pointe Blanche after extradition from the United States

El Capitan shooters in Pointe Blanche after extradition from the United States PHILIPSBURG—Dante Ottley and Stevevanus Richardson, known as the El Capitan shooters, and as fugitives after...

NTR | Ambulans Deseo vervult laatste wensen: ‘Nog één keer op de pontjesbrug’

Eva Breukink Een laatste ritje over het eiland, nog een keer op de pontjesbrug staan of weer even thuis in je eigen bed liggen.   Dankzij stichting Ambulans Deseo...

PBC | Wapen uitgeleend aan moordenaar Boechi: 12 maanden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De rechtbank in Willemstad heeft de 45-jarige D. Gabriel veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 maanden wegens wapenbezit. Het betreffende wapen zou gebruikt zijn...

PBC | Lichte stijging kamerbezetting en hotelinkomsten op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De toeristische sector op Curaçao heeft in oktober 2023 een positieve trend laten zien met een lichte stijging in het aantal toeristen dat een...

PBC | HAL Holding verruilt Curaçao voor Rotterdam

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Belegger HAL Holding is van plan zijn hoofdkantoor van Curaçao naar Rotterdam te verhuizen. De grootaandeelhouder van Coolblue en eigenaar van bedrijven als Boskalis,...
- Advertisement -spot_img

NTR | Agente dodelijk ongeluk Zinnia (12) krijgt taakstraf

HomeMediaNTR | Agente dodelijk ongeluk Zinnia (12) krijgt taakstraf

Ariën Rasmijn

Michella Croes-Matos en Gilbert Croes, ouders van Zinnia, bij de rechtbank | NoticiaCla

ORANJESTAD – Politieagente Yadira Vriend, die in maart 2015 de twaalfjarige Zinnia Croes aanreed, krijgt een taakstraf van 240 uur, een verplichte cursus en een rijontzegging van twee jaar. Hiermee gaat het Gerecht in Eerste Aanleg van Aruba akkoord met de eis van het Openbaar Ministerie (OM).

De rechter acht bewezen dat Vriend dood door schuld aangerekend kan worden. De agente reed te hard, had haar aandacht niet volledig op de weg en had onvoldoende zicht op de weg, omdat de ruiten van haar auto te donker waren getint.

Zinnia Croes. Foto: Fundacion Zinnia

Teveel alcohol
Dat Vriend onder de invloed was alcohol kon volgens de rechter niet worden bewezen. Vriend kreeg een blaastest waaruit bleek dat zij meer dan het dubbele toegestane alcoholgehalte in haar bloed had, maar kreeg geen tegenonderzoek toen ze ernaar vroeg, omdat er geen onderzoekskits voorradig zouden zijn geweest.

Volgens haar advocaat Chris Lejuez was dit al voldoende grond voor vrijspraak. Uiteindelijk moest het Nederlands Forensisch Instituut eraan te pas komen om tot conclusies te komen. Een van die conclusies was dat Vriend naar alle waarschijnlijkheid ver over de limiet had gedronken. Voor rechter Angela was dit echter niet genoeg om mee rekening te houden in de veroordeling.=

Het OM startte een strafzaak nadat in januari het Gemeenschappelijk Hof van Justitie aan het Openbaar Ministerie van Aruba de opdracht gaf om de agente alsnog te vervolgen. Dit gebeurde na protest van de ouders van Zinnia. Het OM had namelijk eerder besloten om niet over te gaan tot vervolging. De ouders vinden dat er sprake is van klassenjustitie.

Fouten tijdens het onderzoek
Tijdens de behandeling werd duidelijk dat er sprake was van een opeenstapeling van fouten door de politie, direct na de aanrijding. Zo werd niet genoteerd hoelang het remspoor van de auto was en kon ook niet direct worden bepaald waar precies Zinnia door de auto werd geraakt.

Vriend was aanwezig tijdens de behandeling, maar was vanochtend niet komen opdagen voor de uitspraak. Rechter Angel gaf tijdens de zitting te kennen dit jammer te vinden. Volgens advocaat Lejuez was de agente door de zaak behoorlijk aangeslagen en was zij daarom niet gekomen.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

4 reacties

 1. Ik kan een onderzoek aanbevelen naar die “politie-collega’s” inzake ambtsmisbruik resp. nalatigheid tijdens de uitoefening van het ambt resp. hinderen van een onderzoek naar waarheidsvinding.

 2. Zo was er ook een buschaffeur die al iemand doodreed maar geen straf kreeg en daarna weer een kind doodreed bij Terra Kora.

  De daders achter de moord van Wiels hadden hem ook gewoon moeten overrijden met een auto. Daar krijg je op de Antillen namelijk geen straf voor!

 3. Kind van 12 doodgereden. OM : we onderzoeken niks!
  Op basis van wat had het OM besloten om in eerste instantie GEEN onderzoek te doen ? Pas nadat het Gemeenschappelijk Hof van Justitie het Openbaar Ministerie van Aruba gelastte wel een onderzoek te doen kwam het OM uit de hangmat(ten).
  En……bij het onderzoek naar het rij-gedrag van de politie-agente vergaten….. haar politie-collega’s de lengte van de remweg te noteren. En toen de agente vroeg om een contra-expertise van haar bloed waren die middelen toevallig niet voorradig….. Je zou er bijna wat van denken.

 4. Irma Lips does Aruba?

  Meer dan het dubbele van het toegestane alcohol in haar bloed!

  Als ik de moeder van het overleden kind was zou ik deze ‘dame’ gaan terroriseren totdat ze kapot het eiland verlaat.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties