33 C
Willemstad
• woensdag 17 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

NTR | Klachten ombudsman Bonaire gaan vaak over armoede

HomeMediaNTR | Klachten ombudsman Bonaire gaan vaak over armoede
Bonaire ombudsman | Kim Hendriksen

KRALENDIJK – De gepensioneerden Oswald Damacasso Roque komt ten einde raad bij het spreekuur van de ombudsman op Bonaire. Zijn vee wordt opgegeten door honden. Wat ooit begon als een hobby, is nu een middel van bestaan geworden. Hij komt niet rond van zijn pensioen.

Afgelopen week was het team van medewerkers weer op Bonaire. Tientallen Bonairianen zijn op het spreekuur afgekomen. De klachten zijn divers maar hebben vaak een link met armoede. Daarom doet de ombudsman naast de spreekuren ook onderzoek naar armoede op het eiland.

Tekst gaat verder onder de video

Door Kim Hendriksen

Zo heeft hij laatst een onderzoek gepresenteerd dat armoede onder ouderen aan het licht heeft gebracht. “Ons rapport is in september breed opgepikt door de media. Zowel in Nederland als op de BES-eilanden. Er zijn Kamervragen gesteld en naar aanleiding daarvan is er extra aandacht gekomen voor het onderwerp in de media”, vertelt Reinier van Zutphen, Ombudsman van Nederland.

Hopen op een beter bestaan op Bonaire
Een andere man komt een beetje verhit uit het spreekuur lopen. Hij blijkt een Curaçaose ondernemer te zijn, die zich probeert te vestigen op Bonaire. “Vanwege de slechte economische situatie op Curaçao probeer ik mijn bedrijf te verhuizen naar Bonaire. Ik heb me aan alle regels gehouden, heb een pand gehuurd en draag al een jaar belasting af. Maar ik krijg maar niet de vergunning zodat ik mijn bedrijf kan openen”, aldus de man.

Terwijl hij dit vertelt, zit hij letterlijk met zijn handen in het haar. “Ik ga hier failliet door. Ik kan niet een jaar lang huur betalen, de kosten van een pinautomaat en mijn gezin onderhouden zonder dat ik geld kan verdienen. Ik word hier van het kastje naar de muur gestuurd.”

Bij de ombudsman krijgen de gepensioneerde en de ondernemer advies, ook helpen de medewerkers hen met bemiddelen met de overheid. De medewerkers van de ombudsman zijn twee keer per jaar op het eiland en de belangstelling groeit. “Elke bezoek komen er meer mensen langs”, vertelt Gaby von Maltzahn, coördinator Caribisch Nederland van de Ombudsman.

Drieluik over armoede
De ministeries Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en Buitenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) zijn na het rapport van ombudsman bezig met actiepunten om de armoede tegen te gaan. De Ombudsman is nog niet klaar: “Ons onderzoek is onderdeel van een drieluik over armoede. Komend jaar gaan we onderzoek doen naar armoede onder jongeren”, aldus Van Zutphen.

Armoede op de BES-eilanden is al jaren een discussiepunt in Den Haag. Onder andere omdat er nog geen sociaal minimum voor deze bijzonder gemeenten is vastgesteld. Het Nederlandse ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid verhoogt per januari 2020 wel het minimumloon en de uitkeringen. Ouders en verzorgers krijgen dan ook meer kinderbijslag. Dat was jarenlang niet gelijk aan de kinderbijslag in Nederland.

Bron: NTR/Caribisch Netwerk

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties