27 C
Willemstad
• maandag 21 juni 2021 06:03

Laatste reacties

- Advertentie -

NTR | Justitieminister Curaçao wil betere inzet politie

Justitieminister Quincy Girigorie | Foto: Deya Mensche

WILLEMSTAD – Quincy Girigorie (37) is de nieuwe minister van Justitie op Curaçao. Zijn portefeuille geldt als een van de lastigste binnen het kabinet van premier Eugene Rhuggenaath. Caribisch Netwerk sprak met hem over zijn visie voor de komende jaren.

Girigorie wil het niveau waarop de politie functioneert verbeteren.

- Advertentie -

In 2007 maakte de jonge advocaat zijn rechtenstudie af aan de Universiteit van de Nederlandse Antillen, tegenwoordig University of Curaçao. Girigorie bedreef meer dan acht jaar algemeen recht, en specialiseerde zich in bemiddeling en arbitrage, evenals in het ondernemingsrecht.

Tijdens zijn introductiebezoeken bij departementen uit zijn portefeuille, constateerde Girigorie dat verschillende onderdelen ervan uit evenwicht zijn geraakt. Hij zegt zich nu op drie onderdelen te willen concentreren: preventie, repressie en resocialisatie. De laatste 15 jaar zijn preventie en resocialisatie “ernstig verwaarloosd”, aldus de bewindsman.

Terug naar de buurt
Girigorie zegt achttien wijkagenten te zullen aanstellen, om de banden tussen politie en bewoners te versterken, en hen los van de justitiële taken te laten fungeren als contactpunt voor het volk. “Het niveau van het functioneren van de politie in het algemeen moet omhoog, aangezien de criminaliteit specialistischer is geworden, en het vak nu meer onderzoeksvaardigheden vereist.”

Hij heeft al diverse gesprekken gehad met vakbonden en de leiding van de politie, die aangaven dat ze hulp nodig hadden. Girigorie heeft hun gevraagd een specifiek voorstel in te dienen, zodat hij kan begrijpen op welk gebied er urgent ondersteuning nodig is. “Ik zal geen hulp vragen aan Nederland zonder alle strategische partners te raadplegen”, onderstreept Girigorie.

De minister zegt dat al 60 camera’s op strategische plaatsen zijn geïnstalleerd, maar dat het doel is om dit jaar 150 nieuwe camera’s aan te brengen. De technologie moet het oplossen van misdaden makkelijker maken.

Reclassering
Ook de alarmerende toestanden in de gevangenis en bij de reclassering hebben Girigories aandacht. Hij heeft uitgebreid gesprekken gevoerd met de respectievelijke directeuren om resocialisatie- en trainingsprogramma’s te herintroduceren die de laatste jaren een stille dood gestorven zijn.

Daarnaast wil Girigorie de Curaçaose kust beter beschermen tegen Venezolaanse vluchtelingen. Hij is blij dat er eindelijk een gesprek begonnen is over de alarmerende situatie. Al een hele tijd trekken de drie eilanden de aandacht van Nederland en het Rijk. Volgens de minister heeft de Nederlandse regering inmiddels aangegeven met een officieel rijksstandpunt over de situatie te komen.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

Artikel delen

6 reacties

  1. Problemen kunnen niet alleen met camera’s opgelost worden.
    Er moet een hele plan gemaakt worden voor armoede in de wijken,meer politie op straat,preventie enz enz en dat gaat geld kosten.
    Hopen dat het niet bij praten blijft,in ieder geval is de minister er mee bezig.

  2. Het lijkt wel of Grigorie hiermede wil zeggen dat Navarro niet al te veel voor het land heeft gedaan. Met het roepen tegen de criminaliteit ” fasten your seatbelts ” en het herhaaldelijk zeggen dat de opdrachtgevers van de moord op Wiels bekend zijn en binnenkort bekend worden ( voor 30 september 2016 was zijn laatste melding) maakt je nog geen goede min. van Justitie. Dat hij als advocaat – o.m. van het gokwezen- persoonlijk een camerasysteem ging bestellen in China is ook al niet gebruikelijk voor een minister. . Waarom stuurde hij geen technisch geschoolde medewerkers gaan die hem dan bij terugkeer een gedegen advies hadden kunnen geven? Waarom, waarom? ( bestelde hij ook persoonlijk de uitrusting / pistolen voor de politie?). Vreemde zaak vind ik persoonlijk.

  3. Eindelijk een jonge enthousiaste minister die in elk geval het voordeel van de twijfel geniet. Zolang die wijkagenten van getrouwde vrouwen afblijven denk ik dat het de moeite van het proberen waard is. Het probleem is wel dat zowel de top van de politie en gevangenis vastgeroest zijn. Die moeten wat pepers in hun reet hebben om weer actief te worden. Ben toch bang dat het niet lukt om binnen vier jaar de politie en de gevangenis top in beweging te krijgen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

NTR | Steeds moeilijker om naar Aruba te vluchten; ‘we blijven het proberen’

Sharina Henriquez ORANJESTAD – De Arubaanse grens met Venezuela is ook de dichtstbijzijnde grens voor het hele Nederlandse Koninkrijk. En die wordt nu met Nederlandse hulp strenger dan...

DH | No sixth tranche liquidity support

THE HAGUE--Because Curaçao and St. Maarten for the most part are not complying with the conditions of the sixth tranche of liquidity support, the Kingdom Council of...

AntilliaansDagblad | UD: drama overheidsbedrijf Gebe

Philipsburg - De partij United Democrats (UD) zegt dat een ander ‘drama’ lijkt te gaan plaatsvinden bij een overheidsbedrijf. Dit keer gaat het om nutsbedrijf Gebe, zo...

AntilliaansDagblad | Oud-minister Sevinger blijft vastzitten

Oranjestad - Oud-minister en parlementariër Benny Sevinger brengt de verkiezingen in gevangenschap door. De rechter-commissaris heeft zaterdag het schorsingsverzoek afgewezen. De beperkingen van de verdachte zijn wel...

AntilliaansDagblad | Registratie voor VVU begonnen

Willemstad - Ambtenaren die in aanmerking komen voor de Vervroegd Vrijwillige Uitstroom (VVU) kunnen zich inmiddels hiervoor officieel aanmelden. Nadat de wet onlangs in de Staten werd...

AntilliaansDagblad | Minister Kaag wil nog beter visumbeleid

Den Haag - Uit een onafhankelijk onderzoek naar het verlenen van visa in de Caribische delen van het Koninkrijk is gebleken dat er weinig grote problemen zijn....
- Advertentie -