27 C
Willemstad
• maandag 4 maart 2024

Democracy now! | Tuesday, February 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Fire breaks out at Geminga boatyard in Sandy Ground

MARIGOT--St. Martin firefighters (pompiers) intervened Saturday night to extinguish a fire that broke out in a 200-square-metre shed in the Geminga boatyard in Sandy Ground. According to...

CN | Gokkers starten rechtszaak tegen Stake

Jeffrey Noeken | Casinonieuws.nl Een vijftal gokkers is op Curaçao een rechtszaak gestart tegen het gokbedrijf Stake. De gokkers willen het geld terugkrijgen wat zij vergokten omdat het...

Democracy now! | Monday, February 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

NTR | Groep pro referendum bivakkeert al dagen voor bestuurscollege Bonaire

HomeMediaNTR | Groep pro referendum bivakkeert al dagen voor bestuurscollege Bonaire
Groep voor het bestuurscollege - Foto |  Extra Bonaire
Groep voor het bestuurscollege – Foto | Extra Bonaire

KRALENDIJK – Een vastberaden groep Bonairianen bivakkeert sinds maandag voor het bestuurscollege. Ze willen een positief antwoord op hun verzoek voor een staatkundige referendum.

De groep van stichting Nos Ke Boneiru Bèk heeft nul op het rekest gekregen op hun verzoek aan gezaghebber Edison Rijna om een referendum te organiseren. Rijna heeft het dinsdagavond voorgelegd aan de eilandsraad.

De coalitiepartijen (UPB en Fractie Santana) hebben wederom aangegeven geen voorstander te zijn van een referendum vóór de lokale verkiezingen. Maar er zijn geen gelden gereserveerd op de begroting van 2015. De oppositiepartij PDB is nog steeds voorstander.

Protestmars
De protestactie van Nos Ke Boneiru Bèk volgt na een passieve protestmars afgelopen zondag. Maandagmorgen overhandigde ze een brief aan Rijna. Sindsdien verblijft de groep in wisselende samenstelling bij het bestuurscollege.

Rijna deelde woensdag mee dat een meerderheid van de raad tegen is.

“De eilandsraad heeft de autoriteit om een wetsvoorstel voor een referendum goed te keuren. Als er nu geen meerderheid is, geeft ons democratisch systeem het volk de kans om de raad te overtuigen. Maar als na veel pogingen geen consensus is bereikt, moet de beslissing van een meerderheid gerespecteerd worden.”

Rijna waarschuwt voor ‘burgelijke ongehoorzaamheid’.

“Per definitie is dat illegaal. Als jullie gebruik maken van dat instrument overtreden jullie bewust de wet en regels. Ik hoop dat als jullie daar gebruik van maken dit zonder geweld en transparant gebeurd en dat jullie bereid zijn welke juridische gevolgen te accepteren.”

Voorzitter James Finies van Nos Ke Boneiru Bèk sluit niet uit dat meerdere protestacties volgen.

“Vooralsnog blijven we hier, want we hebben geen bevredigend antwoord gekregen. Het volks heeft het recht om zich uit te spreken over haar toekomst.”

Door Belkis Osepa

Bron: Caribischnetwerk.NTR

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties