28 C
Willemstad
• zaterdag 8 mei 2021 11:35

PBC | Ook VBC roert zich om strenge coronamaatregelen

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Het draagvlak voor de coronamaatregelen van de Curaçaose regering brokkelt verder af. Na Chata roert ook de Vereniging Bedrijfsleven Curaçao zich. Die wil af...

PBC | Zes mensen positief, opnieuw laag besmettingsratio

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Vandaag testten zes mensen positief op Corona op een totaal van 636 afgenomen PCR-testen. Dat geeft een testratio van net geen 1 procent. Deze...

DH | Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank...

Ingezonden | Curaçao op weg naar een dictatuur?

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

AntilliaansDagblad | Twaalf partijen melden zich voor verkiezingen Aruba

Oranjestad - Met het indienen van de kandidatenlijsten hebben twaalf politieke partijen officieel laten weten mee te willen doen aan de Statenverkiezingen van 25 juni. Vanwege corona...

AntilliaansDagblad | Méér ‘gratis’ graven nodig

Willemstad - Doordat er nu meer overledenen zijn als gevolg van corona en er door de crisis meer mensen zijn die geen geld hebben voor een begrafenis...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaCaribisch Netwerk (NTR)NTR | Geen wet betekent voor meeste kinderen geen speciaal onderwijs

NTR | Geen wet betekent voor meeste kinderen geen speciaal onderwijs

Bonaire onderwijs | Belkis Osepa

KRALENDIJK – Sohaima M. is moeder van een zevenjarig meisje met gedragsproblemen. “Het ging vrijwel gelijk mis met mijn dochter op een reguliere school. We waren allebei doodongelukkig.” Maar alternatieven zijn er haast niet en dat komt omdat op Bonaire, in tegenstelling tot in Nederland, geen wet is voor speciaal onderwijs.

Sohaima’s dochter heeft een normaal IQ, maar raakt overprikkeld in een grote klas. De school heeft nog geprobeerd om begeleiding te geven, vertelt haar moeder, maar uiteindelijk liep het mis. Ze kon wel naar een particuliere school. Maar zegt de moeder: “Het is te duur, ik kan dat niet betalen.” Dus houdt ze haar kind thuis.

In de huidige wet staat dat er op het eiland inclusief onderwijs wordt gegeven. Dit betekent dat ieder kind een plek moet hebben op een reguliere school. Bonaire heeft één openbare basisschool voor moeilijk en zeer moeilijk lerende kinderen. Voor leerlingen die echter wel kunnen leren maar door bijvoorbeeld gedragsproblemen niet op een gewone school mee kunnen, is er nagenoeg geen speciaal onderwijs.

‘Kinderen met complexe gedragsproblemen of meervoudige handicap kunnen op Bonaire nergens terecht’

Saby de Bies, directeur van Stichting Openbaar Onderwijs Bonaire, benadrukt dat de problematiek groot is. “Kinderen met complexe gedragsproblemen of meervoudige handicap kunnen op Bonaire nergens terecht. Hoewel ze ook recht hebben op onderwijs, zijn er geen mogelijkheden tot speciaal onderwijs.”

Zij vindt het zorgwekkend dat er een groep kinderen is die buiten beeld blijven. “Veel ouders die uit Nederland komen, kiezen om thuisonderwijs te geven zonder officieel vrijstelling aan te vragen.”

Wie het kan betalen, kan voor speciaal onderwijs wel terecht bij de particuliere school, Het Koraal. Daarvan zegt oprichter Vera Dohmen: “Er zijn veel kinderen die wat extra nodig hebben in het onderwijs en de scholen kunnen dit niet bieden. Er is geen plek voor deze kinderen en ze vallen tussen wal en schip.”

Nederland verantwoordelijk
Gedeputeerde Nina den Heyer zegt dat speciaal onderwijs onder de rijksoverheid in Nederland valt. “Ik weet dat minister Slob (onderwijs) naar een oplossing toe werkt.”
Ze vindt verder dat er wel voldoende aandacht is voor de problemen met speciaal onderwijs. Bijna alle kinderen met leerplicht zijn ook in beeld bij de leerplichtambtenaar, aldus Den Heyer.

Inspectie over speciaal onderwijs

In 2017 meldt de Nederlandse onderwijsinspectie goed nieuws over de voortgang van regulier onderwijs. Maar voor speciaal onderwijs blijkt er nog heel wat nodig.
Lees meer: Inspectie: onderwijs in Caribisch Nederland haalt nu basiskwaliteit

3 reacties

 1. Nergens wetgeving te bespeuren die het welzijn van kinderen die speciale zorg behoeven, behartigt.

  De vrucht van 50 jaar eilandsraad beleid!
  Allemaal politici van eigen bodem die deze zorgbehoefte nooit aandacht hebben gegeven.

  Wel goedkeuringen voor terreinen, opslagen, toeslagen, bijslagen etc etc….

  Nu dat NL verantwoordelijk is en het uit de zak van NL moet komen staat iedereen te trappelen om dit soort wantoestanden als honger, armoede, speciale zorg aan te kaarten !!

  Voorheen vochten eilandsraadleden elkaar het kot uit, of hielden ze elkaar de hand boven het hoofd bij het verdelen van de publieke buit..
  Ik herhaal weer: Burny El Hage, Ramoncito Booi, Abraham, en Edison Reina…allemaal hebben ze gerommeld met rechten op terreinen in de tijd dat NL er nog niet bij was…..

 2. Kinderen met gedragsproblemen komen toch al eeuwen voor op Bonaire ( en in Nederland)? Wat gebeurde er op het eiland met die schoolplichtige kinderen in het verleden? En waarom is die wet er nog steeds niet? Ook in de Nederlandse Antillen-tijd laten versloffen? Zijn er wel initiatieven ontplooid om tot die wet te komen? Wie waren in de afgelopen decennia minister van Onderwijs? Ter zake kundigen of ………

 3. Er is op Bonaire geen wet voor speciaal onderwijs, want de politici, gemeenteraadsleden waren altijd maar bezig met de belangen van hun sponsoren en van zichzelf! En met terreinen, Of niet El Hage, Booi, Abraham, en Reina?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties