28.2 C
Willemstad
• vrijdag 17 september 2021 21:06

Laatste reacties

- Advertentie -

NTR | Geen plek voor (hard)lopers op Curaçao: ‘je bent je leven niet zeker’

Curacao Road Runners Club

WILLEMSTAD – De infrastructuur voor wandelaars en hardlopers moet snel verbeterd worden op Curaçao. Dit vindt Glenn McDonald, lid van de Roadrunners Club Curaçao (RRCC). De club verloor vijf jaar geleden drie leden door een tragisch ongeluk langs de weg.

RRCC herdacht op 4 augustus Kristen Leyba, Elton Montesant en Monique van Meerwijk, die omkwamen terwijl ze deelnamen aan een benefietloop. Jero William, een goede vriend van Elton Montesant, herinnert zich het als de dag van gisteren.

- Advertentie -

Nabestaanden herdenken de Road Runner wandelaars bij de gedenksteen op de plek waar het ongeluk plaatsvond. Foto: Ramon Yung

Op de dag van het ongeluk ging hij Elton thuis ophalen om naar de loop te gaan. Tijdens de loop werd Elton moe en zei tegen Jero dat die verder moest lopen en dat hij hem later wel weer zou zien. Kort daarop werd Elton aangereden en overleed.

Vijf jaar later ziet Jero William dat er niets is veranderd aan het rijgedrag van automobilisten ten aanzien van de lopers en renners. Hij vindt dat mensen die onverantwoordelijk rijden strenger gestraft moeten worden. De bestuurder die de drie RRCC leden heeft doodgereden heeft volgens hem een veel te lage straf gehad: hij moest een half jaar de cel in.

Plek in het verkeer
Glenn McDonald vindt dat onder andere de trottoirs verbeterd moeten worden op Curaçao, zodat zij die aan loop- en rensport doen een plek in het verkeer krijgen. “Je kunt bijna niet op onze trottoirs lopen, waardeloos. Dus als je goed wilt trainen moet je op de rijweg lopen of rennen, en onze wegen zijn erg smal. Er is geen voetpad, dus vanaf het moment dat je van huis gaat is je leven in gevaar.”

‘Niet overal zijn er voetpaden, en de trottoirs die er zijn, zijn waardeloos’

- Advertisement -

Vijf jaar na het tragische ongeluk op de Helmin Magno Wiels Boulevard vindt de huidige minister Jesus Leito van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning dat er wel vooruitgang is. “Er is geïnvesteerd in de infrastructuur, denk aan het plaatsen van meer verkeersborden, het duidelijk markeren van zebrapaden en het invoeren van de zogenaamde ‘Cat’s Eye’, reflecterende veiligheidslampen op de wegen.”

Ademanalyse-apparaat. Blaastesten werden tot nu toen niet gebruikt door de verkeerspolitie op Curaçao. Foto: OM Curaçao

Zwaardere straffen
Ook belooft de minister strengere maatregelen in het verkeer te nemen, om het rijden met drank op te verminderen. “We werken nauw samen met Justitie om zo degenen die onder invloed van alcohol rijden te straffen. Op de korte termijn zullen veranderingen ingevoerd worden in de wetten en het wetboek van strafrecht.” Het Openbaar Ministerie is sinds vorige maand begonnen met controles in het verkeer met een ademanalyse-apparaat, oftwel met blaastesten.

Glenn vraagt zich af of dit genoeg is, want volgens hem laat het gedrag van de automobilisten veel te wensen over. “Ik train vaak heel vroeg in de ochtend en dan kom je regelmatig mensen tegen die op weg naar huis zijn na een feest, of die op weg zijn naar nog een feest, en ze rijden heel erg hard of met een slok op. s’ Avonds kom je mensen tegen die uit hun werk komen en dan haast hebben om naar huis te gaan. Er is altijd gevaar.”

Ongeluk

Op 4 augustus 2013 werden Kristen Leyba (32), Elton Montesant (67) en Monique van Meerwijk (58) doorgereden door de 23-jarig Nelson dos Santos da Silva. Hij had geen rijbewijs, reed veel te hard en negeerde verschillende verkeersregels. Ook reed hij door na het ongeluk. In 2016 is hij veroordeeld tot een jaar cel waarvan een half jaar voorwaardelijk, drie jaar proeftijd en drie jaar rijontzegging.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

5 reacties

 1. Het is triest dat er doden zijn gevallen anders had je kunnen zeggen, eigen “schuld dikke bult”. Laten we eerlijk zijn wij weten hoe sommige bestuurders zich in het verkeer gedragen en toch halen deze mensen het in hun hoofd om langs de weg te gaan lopen. Hoe dom kan je zijn?

 2. Juist Joep, en de verantwoordelijke rechter – het dwaallicht Irma Lips – had van mij bij Westpunt in zee gegooid mogen worden.

  Overigens is het hier zo’n bananenrepubliek dat dos Santos zelfs tegen die flutstraf nog in beroep gegaan is!

  En als Brian Mariano een jaar cel niet hoeft uit hoeft te zitten denk ik dat ook dos Santos uiteindelijk nog geen dag gezeten heeft.

 3. Ik ken landen waar Dos Santos minimaal voor 6 jaar de bak was ingedraaid, automatisch dan wel te verstaan en alleen al vanwege de 3 doden.
  Dat hij ook geen rijbewijs had, niet in staat was een auto te besturen en verkeersregels negeerde plus nog eens te hard reed, had hem daar op ongeveer 20 jaar cel komen te staan.

  Hier ?
  6 maandjes en een rijontzegging (voor iemand die geen rijbewijs heeft, maar daar zich nooit wat van aantrok, werkelijk een giller).

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | Caribbean Motors failliet volgens eigenaar Autocity

Caribbean Motors is in feite failliet. Dat zegt Jolly Holding, de Arubaanse eigenaar van AutoCity, Ultimate Automobiles en Crown Automotives, in het Antilliaans Dagblad. Door verschuivingen in...

Democracy now! | Friday, September 17, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 17 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Nog geen toestemming Centrale Bank Aruba voor verkoop Banco di Caribe

De Centrale Bank van Aruba (CBA) heeft nog geen toestemming gegeven voor de verkoop van Banco di Caribe aan United Group Holdings. Zo schrijft de CBA vrijdag...

Nu.cw | Aruba Tourism Authority richt zich op duurzamer toerisme

De ATA-directeur Ronella Croes heeft woensdag tijdens een bijeenkomst met de minister van Toerisme, Dangui Oduber, haar marketingplan voor 2022 toegereikt. Aruba Tourism Authority (ATA) heeft een strategie...

PBC | De zorg op Curaçao heeft een maandelijks tekort van 5 miljoen gulden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Minister Dorothy Pietersz-Janga van Gezondheid, Milieu en Natuur vertelde in de persconferentie meer over de financiële situatie in de zorg op Curaçao. In 2020...
- Advertentie -