27 C
Willemstad
• zondag 25 september 2022

DKR | Knipselkrant Curaçao plat door cyberaanvallen

Dossier Koninkrijksrelaties Willemstad – Aanhoudende cyberaanvallen hebben de Knipselkrant Curaçao platgelegd. Het is de redactie al een week lang niet gelukt nieuwe berichten te plaatsen. De site is...

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...

NTR | Geen plek voor (hard)lopers op Curaçao: ‘je bent je leven niet zeker’

Curacao Road Runners Club

WILLEMSTAD – De infrastructuur voor wandelaars en hardlopers moet snel verbeterd worden op Curaçao. Dit vindt Glenn McDonald, lid van de Roadrunners Club Curaçao (RRCC). De club verloor vijf jaar geleden drie leden door een tragisch ongeluk langs de weg.

RRCC herdacht op 4 augustus Kristen Leyba, Elton Montesant en Monique van Meerwijk, die omkwamen terwijl ze deelnamen aan een benefietloop. Jero William, een goede vriend van Elton Montesant, herinnert zich het als de dag van gisteren.

Nabestaanden herdenken de Road Runner wandelaars bij de gedenksteen op de plek waar het ongeluk plaatsvond. Foto: Ramon Yung

Op de dag van het ongeluk ging hij Elton thuis ophalen om naar de loop te gaan. Tijdens de loop werd Elton moe en zei tegen Jero dat die verder moest lopen en dat hij hem later wel weer zou zien. Kort daarop werd Elton aangereden en overleed.

Vijf jaar later ziet Jero William dat er niets is veranderd aan het rijgedrag van automobilisten ten aanzien van de lopers en renners. Hij vindt dat mensen die onverantwoordelijk rijden strenger gestraft moeten worden. De bestuurder die de drie RRCC leden heeft doodgereden heeft volgens hem een veel te lage straf gehad: hij moest een half jaar de cel in.

Plek in het verkeer
Glenn McDonald vindt dat onder andere de trottoirs verbeterd moeten worden op Curaçao, zodat zij die aan loop- en rensport doen een plek in het verkeer krijgen. “Je kunt bijna niet op onze trottoirs lopen, waardeloos. Dus als je goed wilt trainen moet je op de rijweg lopen of rennen, en onze wegen zijn erg smal. Er is geen voetpad, dus vanaf het moment dat je van huis gaat is je leven in gevaar.”

‘Niet overal zijn er voetpaden, en de trottoirs die er zijn, zijn waardeloos’

Vijf jaar na het tragische ongeluk op de Helmin Magno Wiels Boulevard vindt de huidige minister Jesus Leito van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning dat er wel vooruitgang is. “Er is geïnvesteerd in de infrastructuur, denk aan het plaatsen van meer verkeersborden, het duidelijk markeren van zebrapaden en het invoeren van de zogenaamde ‘Cat’s Eye’, reflecterende veiligheidslampen op de wegen.”

Ademanalyse-apparaat. Blaastesten werden tot nu toen niet gebruikt door de verkeerspolitie op Curaçao. Foto: OM Curaçao

Zwaardere straffen
Ook belooft de minister strengere maatregelen in het verkeer te nemen, om het rijden met drank op te verminderen. “We werken nauw samen met Justitie om zo degenen die onder invloed van alcohol rijden te straffen. Op de korte termijn zullen veranderingen ingevoerd worden in de wetten en het wetboek van strafrecht.” Het Openbaar Ministerie is sinds vorige maand begonnen met controles in het verkeer met een ademanalyse-apparaat, oftwel met blaastesten.

Glenn vraagt zich af of dit genoeg is, want volgens hem laat het gedrag van de automobilisten veel te wensen over. “Ik train vaak heel vroeg in de ochtend en dan kom je regelmatig mensen tegen die op weg naar huis zijn na een feest, of die op weg zijn naar nog een feest, en ze rijden heel erg hard of met een slok op. s’ Avonds kom je mensen tegen die uit hun werk komen en dan haast hebben om naar huis te gaan. Er is altijd gevaar.”

Ongeluk

Op 4 augustus 2013 werden Kristen Leyba (32), Elton Montesant (67) en Monique van Meerwijk (58) doorgereden door de 23-jarig Nelson dos Santos da Silva. Hij had geen rijbewijs, reed veel te hard en negeerde verschillende verkeersregels. Ook reed hij door na het ongeluk. In 2016 is hij veroordeeld tot een jaar cel waarvan een half jaar voorwaardelijk, drie jaar proeftijd en drie jaar rijontzegging.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

5 reacties

 1. Het is triest dat er doden zijn gevallen anders had je kunnen zeggen, eigen “schuld dikke bult”. Laten we eerlijk zijn wij weten hoe sommige bestuurders zich in het verkeer gedragen en toch halen deze mensen het in hun hoofd om langs de weg te gaan lopen. Hoe dom kan je zijn?

 2. Juist Joep, en de verantwoordelijke rechter – het dwaallicht Irma Lips – had van mij bij Westpunt in zee gegooid mogen worden.

  Overigens is het hier zo’n bananenrepubliek dat dos Santos zelfs tegen die flutstraf nog in beroep gegaan is!

  En als Brian Mariano een jaar cel niet hoeft uit hoeft te zitten denk ik dat ook dos Santos uiteindelijk nog geen dag gezeten heeft.

 3. Ik ken landen waar Dos Santos minimaal voor 6 jaar de bak was ingedraaid, automatisch dan wel te verstaan en alleen al vanwege de 3 doden.
  Dat hij ook geen rijbewijs had, niet in staat was een auto te besturen en verkeersregels negeerde plus nog eens te hard reed, had hem daar op ongeveer 20 jaar cel komen te staan.

  Hier ?
  6 maandjes en een rijontzegging (voor iemand die geen rijbewijs heeft, maar daar zich nooit wat van aantrok, werkelijk een giller).

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Hoofdrolspelers wanbestuur bij SLM mogen Suriname niet meer uit

De Nederlandse directeur van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij, SLM, Paul de Haan, en een belangrijke ex-adviseur van president Chan Santokhi, Prenobe Bissessur, hebben in Suriname een uitreisverbod opgelegd gekregen.

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -