29 C
Willemstad
• zondag 26 september 2021 21:23

Laatste reacties

- Advertentie -

AVC | Verdedigingstactiek pastor Orlando Balentina schoffeert slachtoffers

Door Dick Drayer

Verdedigingsteam van pastor Orlando Balentina, geleid door mr. Natacha Harlequin

De vrouwen die het aandurfden hun pastor aan te klagen voor jarenlang seksueel misbruik hoefden ter zitting niet op christelijk mededogen te rekenen. Orlando Balentina zei dat het hem speet, maar doelde niet op zijn eigen daden.

De manier waarop hij zijn verdedigingstactiek voor de aardse rechter neerzette, al dan niet ingegeven door zijn vrouwelijke (!) verdedigingsteam, schoffeerde zijn slachtoffers.

- Advertentie -

“Pijnlijk”, aldus advocaat Olga Kostrzewski, die de vrouwen vanaf hun aangifte heeft bijgestaan en ook tijdens de zitting in hoger beroep in nauw contact met hen stond.

Niet hij, maar zijn slachtoffers hadden lustgevoelens en projecteerden hun seksueel verlangen op hun ‘daddy’, zoals hij graag genoemd wilde worden in de Rains of Blessingskerk. Het speet de pastor dat door zijn handelen, de vrouwen en zelfs drie minderjarige kinderen immorele gevoelens bij zichzelf hadden opgewekt.

Religieuze spijtoptant
Volgens advocaat Natacha Harlequin, de Nederlandse advocate die onder de hoede van haar Curaçaose counterpart mr. Alicia Blonk ter zitting verdediging voerde, ging het hier om een religieuze spijtoptant. Want voor de aardse rechter ontkende de pastor en zijn advocaat alle aantijgingen van misbruik.

Luister hier naar het gesprek met advocaat Harlequin na afloop van de rechtszaak (2’36”)

De pastor moest ook wel, want naast al het zachte bewijs – de verklaringen van de slachtoffers – was er één stuk heel hard bewijs: er waren geheime geluidopnames gemaakt, waarin de pastor bekende onzedelijke handelingen te hebben verricht. “Ik ben fout, ik ben fout”, biechtte Orlando Balentina. zelfs op in dat gesprek.

- Advertisement -

Deze schuldbekentenis moest toch vooral begrepen worden in kerkelijke zin, ‘want zo doen wij dat’, verklaarde de pastor ter zitting: de hemelse Vader verwacht sorry als een ander in de fout gaat door jouw onbedoelde gedragingen.

De opvallende en hemelse spijtbetuiging was zeker niet bedoeld om de schuld in de schoenen van de vrouwen te schuiven, haastte advocaat Harlequin na afloop van de zitting te zeggen. Beiden treffen schuld voor de hemelse rechter, maar haar cliënt had niets gedaan. Een boodschap die dan vooral gericht was aan de aardse rechters.

mr. Olga Kostrzewski

Pijn
Deze wending aan de schuldbekentenis in de heimelijke opnames heeft bij de vrouwen vooral veel onbegrip, woede en frustratie opgewekt. “Slachtoffers van seksueel misbruik moeten over een zware emotionele barrière om aangifte te doen”, zegt Kostrzewski. “Je bent bang om niet geloofd te worden en nu gebeurt precies waar je zo bang voor bent: je hebt dit op je eigen schouders gehaald, het is jouw schuld. Heel erg pijnlijk.”

Luister hier naar de reactie van mr. Olga Kostrzewski in gesprek met Dick Drayer (5’08”)

De advocaat snapt de verdedigingstactiek. “Maar mijn cliënten hebben de religieuze nuance die de pastor kennelijk heeft gelegd in zijn uitleg niet opgepikt en ook niet zo ervaren. Wat zij voelen is dat hij hen de schuld geeft.”

De omslag van zwijgen via glashard ontkennen naar schuld toeschuiven kwam voor de vrouwen onverwacht. Volgens Kostrzewski hebben zij in het proces geen stem en hebben ze haar daarom gevraagd hun gevoelens van woede en frustratie over te brengen. “Dit is voor hun de enige manier om de wereld te tonen dat dit heel erg pijn doet.”

UitspraakVoor de vrouwen is het ook niet uit te leggen dat de aanvankelijke eis van 18 jaar in Eerste Aanleg nu verlaagd is naar 12 jaar in hoger beroep. “Het OM ging zelf in beroep vanwege de lage straf van 9 jaar die gegeven werd in Eerste Aanleg”, zegt Kostrzewski. “De politiek verlaagde in 2011 de straffen voor seksueel misbruik en volgde daarmee niet de gevoelens die er in de samenleving leven bij dit soort ernstige feiten.”

Vier weken hebben rechters Marijntje Hubben, Sigmar Carmelia en Diederik Radder nodig om zich te buigen over de strafeis van 12 jaar cel en 15 jaar ontzegging uit het geestelijke ambt. 18 oktober doen zij uitspraak.

Luister hier naar de reportage die Dick Drayer maakte na afloop van de rechtszaak (4’54”)

-0-0-0-

Gerelateerde documenten:


Pleitnota mr. Natacha Harlequin in Eerste Aanleg
Strafvonnis Orlando Balentina in Eerste Aanleg

Bron: Achterkant van Curacao

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

6 reacties

  1. Als ik de pleitnota lees, wat zal Beflapas genieten van de daarin beschreven sexuele handelingen, dan is de kerk van Balentina een tweede Campo Alegre.

    In die kerk neukt iedereen werkelijk met iedereen. De pianist van de kerk zit meer met zijn vingers in onderbroeken dan aan de toetsen.

  2. Eerlijk is eerlijk, als het niet om Olga Kostrzewski was, dan had de zelfde politie die ons met waardeloze cijfers probeert wijs te maken dat de criminaliteit is gedaald niets gedaan met de aangiftes. Op zich is het triest dat de slachtoffers eerst een advocaat moesten inschakelen voordat de politie van hun luie reet kwam en de aangiftes in behandeling nam.

    Er is wel goed nieuws voor Orlando Balentina, binnenkort gaat Schotte ook in naar de gevangenis dus kan hij bij een ex minister president de duivel uitdrijven.

  3. Orlando Balentina moet zich bekeren. Punto! Hij zal zich voor de Hemelse Rechter moeten verantwoorden, voor alles wat hij deze dames heeft aangedaan. Niet alleen hun, maar ook de familieleden van deze dames, en meer nog, hij gebruikt het Woord van God, en schuilt erachter, nu dan, het Woord is overduidelijk hoe het staat met personen zoals Orlando, in en in zondig, slecht, zelfs bezeten van wellustige gevoelens. Hij mag eigenlijk nóch het Woord (de Bijbel dus) gebruiken, omdat hij dat verdraait, net als de duivels sinds de beginne heeft gedaan (lees Genesis). Mensen over geheel Curaçao open uw ogen en zie …….en proef …….

  4. Een aardse looser zo groot als we nog nooit op deze planeet gezien hebben. Hoop dat deze farizeeer en huichelaar hier en later ongelooflijk zwaar gestraft zal worden.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | Morgen worden meer dan 200 werknemers van de raffinaderij naar huis gestuurd

Persbureau Curacao Maandag vallen er opnieuw harde klappen bij de raffinaderij. Meer dan tweehonderd werknemers krijgen dan hun ontslag toegezegd. Zij zijn niet geselecteerd om in het vervolgtraject met...

PBC | Minder covid-patiënten dan vorige week, maar meer op de IC op Curaçao

Persbureau Curacao Zondag zijn er 34 mensen positief getest op Corona. Daaronder dit keer geen geïmporteerde cases, maar mensen die lokaal besmet zijn geraakt. 53 Covid-patiënten mochten vandaag uit...

LuchtvaartNieuws | Prijsvechter Wingo hervat vluchten tussen Colombia en Curaçao

WILLEMSTAD - Prijsvechter Wingo hervat de vluchtuitvoering tussen de Colombiaanse hoofdstad Bogotá en Curaçao. De dochtermaatschappij van het Panamese Copa Airlines vliegt per 6 oktober weer naar...

PBC | Pippi’s Opvang op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Zo nu en dan is het nodig om een Stichting en/of persoon onder de aandacht te brengen. Gewoon, omdat ze fantastisch werk doen en...

PBC | Bonairiaanse journalist Zamir Ayubi overleden aan Covid

Persbureau Curacao KRALENDIJK – Vanochtend vroeg is de bekende Bonairiaanse journalist Zamir Ayubi overleden aan de gevolgen van COVID-19. Dat maakte zijn broer, de eveneens bekende journalist Aimed...

PBC | Coronacijfers Curaçao 25 september

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Er is vandaag opnieuw een coronaslachtoffer gevallen. Het slachtoffer overleed in het ziekenhuis. In totaal zijn er nu 160 personen overleden op Curaçao aan...
- Advertentie -