29 C
Willemstad
• zondag 24 september 2023

PBC | Curaçao Medical Center onder druk om afsprakensysteem te verbeteren na herhaalde oproep van Gezondheidsinspecteur

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Gezondheidsinspecteur, professor Keli, heeft opnieuw aandacht gevraagd voor patiënten die wachten op een afspraak bij het Curaçao Medical Center. In een brief aan...

PBC | Uitgezette huurders van een FKP-huis krijgen aanzienlijke schadevergoeding

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een huurder van een FKP-huis in Curaçao krijgt bijna 120.000 gulden schadevergoeding nadat hij volgens de rechter ten onrechte zijn huurwoning was uitgezet. De...

PBC | Vijftig miljoen jaarlijks voor aanpak jeugdprostitutie op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Curaçaose overheid gaat volgend jaar vijftig miljoen gulden vrijmaken voor de aanpak van jeugdprostitutie op het eiland. Ook in de jaren daarop tot...

PBC | Dodelijk schietincident in Curaçao: politie start intensief onderzoek

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De politie op Curaçao is met een intensief onderzoek begonnen naar een schietincident waarbij een jonge man om het leven is gekomen. De man,...

PBC | Kaya St. Jacob bij Sunvalley op de schop

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Kaya St. Jacob, dat loopt van Sunvalley tot aan Kaya Merida gaat op de schop. Dat meldt het Ministerie van Verkeer en Vervoer. De...

PBC | Postuum erepenning voor Jan Zwartendijk: de man die duizenden joodse levens redde met Curaçaose visa

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Demissionair premier Mark Rutte heeft afgelopen donderdag een erepenning voor Menslievend Hulpbetoon in goud uitgereikt aan de nabestaanden van Jan Zwartendijk. Zwartendijk, voormalig Philips-directeur...
- Advertisement -spot_img

NTR | ‘Geef alle volwassenen in het Koninkrijk stemrecht voor Tweede Kamerverkiezingen’

HomeMediaNTR | 'Geef alle volwassenen in het Koninkrijk stemrecht voor Tweede Kamerverkiezingen'

Door Pieter Hofmann

De Arubaanse advocaten Andin Bikker en Lincoln Gomez | Foto: Pieter Hofmann
De Arubaanse advocaten Andin Bikker en Lincoln Gomez | Foto: Pieter Hofmann

DEN HAAG – Advocaat en Arubaans parlementariër Andin Bikker en advocaat Lincoln Gomez hebben vandaag bij de Raad van State gepleit voor uitbreiding van het kiesrecht.

Zij willen dat alle meerderjarige Arubanen, Curaçaoënaars en Sint-Maartenaren met de Nederlandse nationaliteit hun stem uit kunnen brengen bij de Tweede Kamerverkiezingen.

Momenteel hebben Nederlandse meerderjarigen uit de Caribische landen van het Koninkrijk alleen stemrecht voor de Tweede Kamer als ze 10 jaar of langer in Nederland gewoond hebben.

Andin Bikker in gesprek met Pieter Hofmann

Gelijkheidsbeginsel
Volgens Gomez en Bikker is het gelijkheidsbeginsel in het geding. Meerderjarige inwoners van Caribisch Nederland met de Nederlandse nationaliteit mogen namelijk wel stemmen bij de Nederlandse parlementsverkiezingen omdat de BES-eilanden bijzondere gemeenten van Nederland zijn. Toch hebben zij een eigen rechtsorde, belastingstelsel en munteenheid.

Maar zoveel verschillen de BES-eilanden niet van de Caribische landen van het Koninkrijk, vinden Gomez en Bikker. Net als Aruba, Curaçao en Sint Maarten zijn de BES-eilanden LGO’s (Landen en Gebieden Overzee), waar het Europees recht niet geldt. Opvallend genoeg hebben Arubaanse kiezers wel het recht om te stemmen voor het Europees Parlement.

‘RMR wetgever’
Een andere pijler onder het betoog van Gomez en Bikker is de rol die de Rijksministerraad (RMR) speelt op Aruba. Volgens de twee advocaten is de RMR verantwoordelijk voor zogeheten materiële wetgeving op Aruba en dus een wetgever. Een recent voorbeeld is de omstreden benoeming tot gouverneur van Alfonso Boekhoudt op voorspraak van de RMR. Dit was tegen de zin van Aruba. Aruba heeft echter geen invloed op de besluiten van de RMR, dat aan de hand van de Tweede Kamerverkiezingen samengesteld wordt. De Tweede Kamer benoemt ook de formateur van het kabinet.

Bikker: “Alleen bij formele wetgeving zoals Rijkswetten kan je als bijzonder gedelegeerde worden afgevaardigd maar als het gaat om materiële wetgeving, zoals decreten en koninklijke besluiten, hebben we bijna geen invloed.”

Volgens het ministerie van BZK is de Rijksministerraad geen wetgevende macht. De bevoegdheden van de RMR horen nu eenmaal bij een Rijksregering, vindt de verdediging.

Europees Hof
Het Europees Hof oordeelde tien jaar geleden dat de Nederlandse invloed op Aruba nog geen kiesrecht voor de Tweede Kamer rechtvaardigde. Het overgrote deel van de taak van het parlement raakte Aruba namelijk niet. Sinds 10-10-’10 is de staatsrechtelijke situatie dusdanig veranderd dat Gomez en Bikker nu op een ander oordeel hopen. Mocht de uitspraak deze keer in hun nadeel uitvallen, dan overweegt het duo opnieuw de gang naar het Europees Hof te maken.

De impact van een wijziging van het kiesrecht kan groot zijn. Bikker: “Het hangt af van de kiesdeler, maar het kan tot ongeveer 2,4 zetels betekenen. En omdat we hier gedoogkabinetten hebben gehad, kunnen een of twee zetels heel veel betekenen.”

De uitspraak volgt 25 januari.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

6 reacties

 1. Een tegenzet, verkiezingsstrategie enz. of niet. De komende verkiezingen in Nederland zal het leren. Want, ongeacht begripvolle opstelling van
  mr. J. Recourt, doet ‘Trump look alike’ Wilders zijn partij doet het erg goed in de peilingen. PVV kan dan samen met de nieuwkomers Jan Roos (VNL), Thiery Baudet (Forum voor Democratie) of Jan Dijkgraaf (Geenpeil) een extreem rechtse coalitie kunnen vormen. Vervolgens, met steun van Trump, tegen alle instellingen en instituten zoals EU, NAVO en het Koningshuis gaan schoppen. Dan is het snel gedaan met de monarchie en net zo snel met ‘stemrecht in het Koninkrijk’.

 2. Moet ik me toch even in de Arubaanse politiek gaan storten om te bepalen op wie ik ga stemmen. Bij Sint Maarten iets gemakkelijker: geen Theo.

 3. Heel goede indirecte verkiezingsstrategie van de PDR/POR. Komt voor Nederland zeer ongelegen. De kwestie Boekhoudt verdient zeker geen schoonheidsprijs en brengt de nieuwe Gouverneur in een ongemakkelijke positie. Is dit met opzet gedaan door Nederland om de eilanden indirect het Koninkrijk uit te werken? Want á la president elect Trump verkondigt Nederland al jaren, dat het Koninkrijk obsolete is met het welsprekend wegwerpgebaar en begeleidende neerbuigende instelling. Goed weggewerkt in de begripvolle opstelling van onze onnavolgbare parlementariër mr. J. Recourt als voorzitter van de Koninkrijkscommissie. Want uiteraard is een ieder wel gelijk voor de wet in theorie, maar in de praktijk trekken sommigen altijd aan het kortste eind. De duidelijke stellingname van beide strategen, die dat doen als juristen en een tikje als politieke brughoofden, is tegelijkertijd een waarschuwing aan de zittende Arubaanse regering om meer het hoofd te gebruiken en minder te worden voortgestuwd door opgeklopte emoties. Dat geldt ook voor geldbeluste aanpak van Nederland waar bezuinigingen al jaren prioriteit hebben en de rest van het Koninkrijk wordt gezien als een bodemloze put. De Arubaanse deskundigen hebben het Handboek der voorzichtigheid van Baltasar Gracian professioneel en foutloos in de praktijk gebracht. Minder politieke privilegehonger is nastrevenswaardig. Renée van Aller & John de Vries

 4. Hiermee wordt een semi autonomie van Aruba bevestigd.
  Overigens was de kiesdeler in 2012 voor de Tweede Kamer 68.000 stemmen.
  Dat is dus nodig voor één zetel voor een partij.
  Het zou van meer realiteitszin getuigen als de heren gaan pleiten voor stemrecht voor in het buitenland /Koninkrijk verblijvende landgenoten.

 5. Hiermee wordt een semi autonomie van Aruba bevestigd.
  Overigens was de kiesdeler in 2012 voor de Tweede Kamer 68.000 stemmen.
  Dat is dus nodig voor één zetel voor een partij.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties