26 C
Willemstad
• woensdag 21 april 2021 00:14

PBC | Avondklok blijft, wel versoepeling

Persbureau Curacao Een besluit over de avondklok en plachi di dia wordt pas 30 april genomen, maar vanaf morgen mag er wel weer iets meer. Dat zegt demissionair...

PBC | Ongedocumenteerden kunnen ook bij SDK of WTC vaccineren

Persbureau Curacao Ook inwoners van Curaçao zonder geldige verblijfspapieren kunnen zich laten vaccineren. Dat hoeft niet persé bij de kliniek Salu pa Tur, waar ze al langer welkom...

PBC | Girobank-gedupeerden beschikken weer over hun geld

Persbureau Curacao Ruim 2000 Girobank-gedupeerden hebben vanaf vandaag weer beschikking over hun tegoed. GI-RO Settlement Holding is de partij die daarvoor zorg draagt in samenwerking met Girobank. Begin...

Democracy now! | Tuesday, April 20, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 20 april 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

ParadiseFM | Lichte versoepelingen voor restaurants en winkels

De lockdown, plachi di dia en avondklok om 19u blijven tot zeker 30 april van kracht. Vanaf morgen versoepelen de coronabeperkingen licht voor restaurants en winkels. restaurants mogen...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaNTR | ‘Geduld raakt op’: Kritiek op Nederlands ingrijpen op Sint-Eustatius groeit

NTR | ‘Geduld raakt op’: Kritiek op Nederlands ingrijpen op Sint-Eustatius groeit

Koos Sneek, politiek leider DP Sint-Eustatius + voormalig eilandraadslid | John Samson

DEN HAAG – Anderhalf jaar nadat politiek Den Haag het bestuur op Sint-Eustatius overnam, groeit de kritiek. Er zou weinig gebeuren en er wordt al lang niet met inwoners meer gecommuniceerd, zeggen betrokken Statianen.

De financiën, infrastructuur en administratie van de bijzondere gemeente waren zo’n puinhoop geworden, dat staatssecretaris Raymond Knops de boel sinds vorig jaar zelf weer op orde probeert te brengen. Het complete bestuur én de raadsleden van Sint-Eustatius werden naar huis gestuurd.

‘Weinig vooruitgang te merken’
De wegen zijn nog steeds kapot, het bevolkingsregister is niet op orde en een postbrief doet er maanden over. “We merken geen vooruitgang. Er wordt ook niet met de inwoners gecommuniceerd wat ze aan het doen zijn, dus begint het geduld nu hier op te raken”, waarschuwt oud-raadslid Koos Sneek (DP).

Normaalgesproken komt de burgerraad ‘één keer in de maand’ bijeen om namens inwoners met de regeringscommissaris Mike Franco te vergaderen. “Maar de laatste keer dat we bijeenkwamen was in mei”, vertelt Ivan Berkel, een van de burgerleden. “Het is Franco die bepaalt hoe vaak.”

Twee tot drie maanden wachten op een postbrief
“Het zijn de simpele dingen die inwoners het meest irriteren”, vertelt de 75-jarige Ivan Berkel. “De post hier is lamlendig. Zelfs vanuit Sint-Maarten, wat maar een paar kilometer hier verderop ligt, ontvang je pas over twee of drie maanden de brief.”

“Ik heb dat ook naar voren gebracht in een e-mail aan Franco”, zegt Berkel. “Maar ik krijg geen terugkoppeling.”

Wegen nog steeds kapot, geen meter asfalt gelegd
Een ander discussiepunt op het eiland zijn de kapotte wegen. “De wegen zijn anderhalf jaar later nog steeds vol met gaten”, zegt Berkel. “Verschillende mensen hebben daardoor veel problemen met hun auto.”

“De wegen zijn een hot topic”, beaamt oud-raadslid Koos Sneek (DP). “Er zou eind juni een nieuwe weg opgeleverd worden. Er ligt daar nog steeds geen meter asfalt op de grond.”

“Het grappige is”, zegt Sneek, “Dat CDA-Kamerlid Joba van den Berg en SP-Kamerlid Ronald van Raak, vorig jaar in een debat met de staatssecretaris nog hoopten dat het aanleggen van een weg op Statia geen mega-bureaucratisch programma wordt. Alsof ze de A16 gaan aanleggen. Maar, zo gaat het dus wel.”

Geduld begint op te raken
De grootste kritiek gaat uit naar de gebrekkige communicatie vanuit de Nederlandse bestuurders op het eiland. “Je hoort weinig informatie op de radio of op de website van de overheid. Ze communiceren niet met de bevolking”, zegt Sneek.

“Knops schrijft aan de Tweede Kamer dat het geweldig gaat, dat er veel voortuitgang is. Dat klopt helemaal niet en dat vind ik wel zorgelijk.”

“Áls ze die besluiten bekend maken, dan hoor je niet waarom en wat de gevolgen zijn. Bijeenkomsten voor inwoners zijn er sinds vorig jaar niet meer gehouden. Alles wordt achter gesloten deuren besproken”, zegt Sneek.

De kritiek van Sneek is opmerkelijk. Zijn partij DP is van begin af aan de enige en grote voorstander van het Nederlands ingrijpen. “Maar we beginnen steeds meer de kant op te leunen dat we het nu onnodig veel lang vinden duren.” De partij heeft deze week daarom een uitgebreide brandbrief gestuurd.

Reactie staatssecretaris
In september informeert staatssecretaris Knops de Tweede Kamer opnieuw over de voortgang op het eiland en of er nieuwe verkiezingen kunnen komen.

Sint-Eustatius verdeeld over Nederlands ingrijpen (18 november 2018)

Gerelateerde artikelen:

Bron: NTR/Caribisch Netwerk

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties