29 C
Willemstad
• dinsdag 26 oktober 2021 20:37

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | Icaro voor anker bij El Palito

Olietanker Icaro | Antilliaans Dagblad

Willemstad – De olietanker Icaro lag gisteren voor anker bij raffinaderij El Palito in Puerto Cabello. Sinds het schip van staatsoliebedrijf PdVSA in maart uit Bullenbaai vertrok, zwerft het heen en weer langs de Venezolaanse noordkust.

Dat blijkt uit informatie op www.vesselfinder.com. De Icaro vaart onder de Panamese vlag en kwam op 5 augustus aan bij El Palito. De raffinaderij is van PdVSA en ligt in Puerto Cabello, in de buurt van Valencia en het meer van Maracaibo. Deze week wees politieke partij PAR erop dat ‘dankzij de inzet van Refineria di Kòrsou (RdK)’ de Icaro in maart de olie die aan boord was kon lossen en ‘kon uitvaren om nieuwe olie te halen’ voor het opstarten van Refineria Isla op Curaçao.

,,Maar we hebben niets meer van de Icaro gehoord en de voor juli beloofde olie is nooit aangekomen”, stelt de PAR-fractie die een spoedvergadering heeft aangevraagd in verband met de situatie bij de Isla-raffinaderij.

- Advertentie -

De olietanker van PdVSA wordt de komende weken ook niet verwacht in de havens van Curaçao. Tot en met 22 augustus staat de Icaro niet bij de schepen die zullen binnenvaren op de website van Curaçao Ports Authority (CPA).

De olie is dringend nodig voor het opstarten van de raffinaderij op het eiland. Op verzoek van Isla draait een van de zes stoomketels van Curaçao Refinery Utilities (CRU) inmiddels voor 84 procent, zo liet Marcelino ‘Chonky’ de Lannoy eerder deze week weten. De stoom is nodig voor het opwarmen van de units in afwachting van de olie en het weer op gang brengen van het raffinageproces.

Tussen 17 maart en 1 juni dit jaar beweegt de Icaro zich voornamelijk tussen de havenstad Pamatacual in Puerto la Cruz en Amuay in de staat Falcón op het schiereiland Paraguaná. De raffinaderij in Amuay is onderdeel van Paraguaná Refinery van PdVSA, een van de grootste complexen voor de raffinage van olie op het westelijk halfrond. De raffinaderij El Palito is kleiner en zou in juni 2018 nog 140.000 barrels per dag bewerken (www.energy-analytics-institute.org).

De Icaro lag in december aangemeerd in Bullenbaai met aan boord twee ladingen: 199.882 barrels ruwe Santa Barbara-olie en 3.420 barrels ruwe Tia Juana Pesado-olie, en nog eens 202.351 barrels ruwe olie Tia Juana Pesado, 832 ton zware brandstof en 4.446 ton diesel. Refineria Isla eiste in een rechtszaak dat het beslag ten laste van PdVSA op de 832 ton brandstof en de 4.446 ton diesel werd opgeheven zodat de 202.351 barrels ruwe Tia Juana Pesado-olie in het Schottegat konden worden afgeleverd.

- Advertisement -

Of, wanneer en waarvandaan er olie naar Curaçao komt, is op dit moment volslagen onduidelijk. De Venezolaanse minister Quevedo stelde de Isla-vakbonden eerder gerust met de verwachting dat er in juli een tanker zou binnenvaren. Dat is niet gebeurd.

Deze week zegt Apri-voorzitter Gherrel Remilia tegen het Antilliaans Dagblad dat beloofd is dat de olie de eerste week van augustus naar Curaçao wordt verzonden. ,,Dus we wachten nog een paar dagen en dan beslissen we wat we doen.”

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Extra | Journaal 25 oktober 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Tickets naar Curaçao rond kerst kunnen oplopen tot boven de 10.000 gulden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Wie rond de kerstdagen naar Curaçao wil vliegen moet zijn vluchtdagen zorgvuldig uitkiezen. Ga je in het nieuwe jaar terug, dan kunnen de prijzen...

PBC | Toeristische sector Curaçao bezorgt over QR-code

Persbureau Curacao De toeristische verblijfssector op Curaçao maakt zich zorgen over de onlangs aangekondigde maatregelen rond de invoering van de QR-code. Die is te abrupt ingevoerd. Chata, die...

PBC | Aantal vaccinaties op Curaçao passeert de grens van 100.000

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Op Curaçao is dit weekend de 100.000 bewoner gevaccineerd. Het gaat om de eerste prik. Bijna 92.000 van hen hebben inmiddels een tweede prik...

DolfijnFM | Premier Aruba ontkent banden met lokale drugskartels

De premier van Aruba, Evelyn Wever-Croes ontkent geruchten dat zij hechte banden heeft met de lokale drugsmaffia. Die zou geleid worden door haar familie. De geruchten werden verspreid...

DolfijnFM | Maar een persoon positief getest

Vandaag slechts één positieve test op bijna 1400 afgenomen coronatests. Met veertien patiënten die hun isolatie mochten beëindigen komt het totaal aantal actieve cases in Curaçao op...
- Advertentie -