28 C
Willemstad
• woensdag 22 september 2021 04:35

Laatste reacties

- Advertentie -

NTR | Europa terughoudend over miljoenen hulp voor Venezolanen op Aruba

Europa terughoudend over miljoenen hulp voor Venezolanen op Aruba | Pixabay

BRUSSEL – Arubaanse parlementsleden rekenen op zo’n 16 miljoen euro hulpgeld uit Brussel, maar de Europese Commissie ontkent dat er al over concrete bedragen is gesproken. 

Aruba is op zoek naar hulp voor de opvang en asielprocedure voor de Venezolaanse migranten op het eiland. Begin maart spraken Arubaanse parlementsleden met de Europese Commissie in Brussel.

- Advertentie -

Krijgt Aruba miljoenen van de Europese Unie?
“Het gaat om 6 miljoen euro voor dit jaar en 10 miljoen euro dat in 2020 vrijkomt”, zegt MEP-fractievoorzitter Rocco Tjon, die bij de gesprekken met de Europese Commissie aanwezig was.

Brussel ontkent dat er tijdens de vergadering met de Arubaanse parlementsleden over ‘concrete bedragen’ is besproken. “Aruba moet eerst haar huiswerk afmaken, voordat er gesproken kan worden over bedragen.”

De vraag is of én wanneer Aruba de miljoenen aan hulpgeld van de Europese Unie op de bankrekening krijgt. Uit navraag blijkt dat de Europese Commissie het officiële verzoek vanuit Aruba nog niet binnen heeft.

Brussel wil eerst een plan op papier zien om te beoordelen of het financiële plaatje wat Aruba voorschotelt reëel is. Een woordvoerder benadrukt dat de Europese Commissie in ieder geval ‘klaar staat om elke officiële aanvraag te onderzoeken’ van Aruba. Ook Curaçao zou om Europees hulp kunnen vragen.

- Advertisement -

Hoe lang gaat het duren?
De vraag is ook hoe lang het gaat duren voordat Aruba Europese hulp krijgt als het papierwerk klaar is. “De duur hangt af van de regering”, reageert Tjon. “Ervaring leert dat, als er hard aan wordt gewerkt, het al in een paar weken tijd zover kan zijn. Dat is wat ze tegen ons gezegd hebben.”

Een woordvoerder bij de Europese Commissie zegt daar geen uitspraken over te kunnen doen.

Eilanden zelf verantwoordelijk
Aruba en Curaçao geven aan dat ze niet over genoeg geld beschikken om in hun eentje te blijven zorgen voor de opvang en asielprocedures van de Venezolanen. Staatssecretaris Knops (Koninkrijksrelaties) zei eerder dat de eilanden zelf daar verantwoordelijk voor zijn.

Archief 26 maart 2018 – Staatsecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties)
over de verantwoordelijkheden van de eilanden.

Dit jaar kreeg Curaçao 132.000 euro van Den Haag om de detentie van vreemdelingen te verbeteren. Ook de Nederlandse Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) helpt het eiland met het onderscheiden van economische vluchtelingen en Venezolanen die in aanmerking moeten komen voor asiel.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

- Advertisement -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Tuesday, September 21, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 21 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Aangifte Electorale Raad wegens onduidelijkheid donaties

De Electorale Raad zal aangifte gaan doen bij het Openbaar Ministerie (OM) over het gebrek aan transparantie wat betreft grote donateurs tijdens de laatste verkiezingen. Dat bevestigt...

Nu.cw | Minister Charles Cooper bedreigd

De minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning, Charles Cooper, is bedreigd met de dood. Voor de muur van de kerk van Groot Kwartier stond een bord...

Nu.cw | Ontsnapte honden doodden geiten in Katoentuin

Een aantal honden hebben in de omgeving van Katoentuin vier geiten afgelopen weekend om het leven gebracht, meldt de Extra. De honden van de buren wisten te...

DolfijnFM | Een kwart van de kandidaten aan de verkiezingen moet giften nog doorgeven

Van de 353 kandidaten die aan de verkiezingen van 19 maart hebben deelgenomen, moet nog circa een kwart (90 kandidaten) een formulier bij de Electorale Raad (ER)...
- Advertentie -