NTR | Enorme opkomst verkiezing Statia: PLP absolute winnaar met drie zetels

Statianen kwamen ondanks corona massaal stemmen voor een nieuwe eilandsraad

ORANJESTAD – Progressive Labour Partij (PLP) heeft de verkiezingen voor de eerste eilandsraad sinds het Nederlands ingrijpen in 2018, gewonnen. Maar de werkelijke winnaar blijkt het volk van Sint-Eustatius dat massaal kwam opdagen: 1617 mensen brachten een stem uit, een opkomstpercentage van maar liefst 76,93 procent.

Rechelline Leerdam, lijsttrekker PLP – foto: Urisha Blake

“Deze resultaten zijn echt bevrijdend. Iedereen heeft zo hard gewerkt. Dit betekent dat onze boodschap overal is geland. En de mensen van Statia dus heel goed weten wat we willen bereiken voor Statia en onze plannen zijn”, aldus een tevreden PLP-lijsttrekker Rechelline Leerdam.

De resultaten worden vrijdag officieel, maar zoals nu bekend heeft de partij met 815 stemmen, 3 van de 5 zetels in de wacht gesleept. Dat is 1 zetel meer dan bij de laatste eilandsraadverkiezingen in 2015.

‘Het wordt een uitdaging in de eilandsraad: de verschillen zijn te groot tussen PLP en DP’ – Koos Sneek van DP

Koos Sneek van DP – foto: Urisha Blake

Democratic Party (DP) met 647 stemmen en daarmee 2 zetels, is teleurgesteld, zegt Koos Sneek. “Ik had wel verwacht dat we zouden winnen. Dat is helaas niet het geval.” Over samen straks in de eilandsraad met winnaar PLP zegt hij: “Ik denk dat het een uitdaging wordt. De verschillen zijn te groot. De ideeën die de PLP op nahoudt zijn duidelijk niet die DP voorstaat. Dus ik weet nou niet goed hoe dat in de praktijk gaat uitpakken.”

De verkiezingen verliepen ondanks de corona-situatie ‘zonder incidenten’, vertelt waarnemend regeringscommissaris Alida Francis iets na middernacht. “We hoopten dat iedereen verspreid over de dag zou komen om zo ook besmettingen te voorkomen. En dat is gelukt. Dat de opkomst zo hoog zou zijn, dat hadden we niet verwacht.” Regeringscommissaris Marnix van Rij is zichtbaar blij als hij tegen half 1 de voorlopige uitslag bekendmaakt:

 

“1617 mensen kwamen stemmen en dat is heel hoog gezien de Covid-situatie. Het is bovendien 12 procent hoger dan in 2015 bij de laatste eilandsraadverkiezingen. En van de verkiezingswaarnemers heb ik begrepen dat het ook hoger (zo’n 10 procent) is dan bij verkiezingen onlangs gehouden op andere Caribische eilanden, zoals in Jamaica. Dat is heel opmerkelijk.”

‘Hoge opkomst heel opmerkelijk – Marnix van Rij, regeringscommissaris’

Francis wijst verder net als Van Rij eerder deed, op het belang van een straks een goede samenwerking in de eilandsraad. Volgens haar hebben in ieder geval de lijsttrekkers de afgelopen weken aangegeven bereid te zijn dat te doen.

De derde partij United People’s Coalition (UPC) ving met 124 stemmen bot bij de zetels. Van alle stemmen bleken er verder 31 ongeldig en de kiesdeler staat op 370 stemmen, maar door de duidelijk overwinning van PLP is er geen kans op een restzetel.

‘Als Nederland niet comfortabel is met PLP, dan zijn ze eigenlijk niet blij met wat volk kiest’ – Statiaanse kiezer

Of met winnaar PLP in de nieuwe eilandsraad straks goed samengewerkt kan worden met het Nederlandse bestuur, gezien het verleden van de partij, ziet een Statiaanse kiezer als volgt:

“Als Nederland niet comfortabel is met PLP, dan betekent dat eigenlijk dat ze niet blij zijn met wat het volk heeft gekozen. Het gaat uiteindelijk om de keuze van het volk, wie er ook wint, en dat moet gerespecteerd worden. Het enig dat telt is dat ze samen aan tafel zitten en gaan werken. Met wederzijds respect.”

Bron: NTR/Caribisch Netwerk 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *