AntilliaansDagblad | Toeristen mondjesmaat weer welkom op Bonaire

De gezaghebber heeft afgelopen dinsdag een verzoek ingediend bij het ministerie van Buitenlandse Zaken om terug te gaan naar code geel | Persbureau Curacao

Kralendijk – Voor de dertiende dag op rij is er gisteren geen nieuwe coronabesmetting vastgesteld. Het aantal actieve gevallen op Bonaire daalde van vijf naar vier. Reden voor gezaghebber Edison Rijna om gistermiddag tijdens een persconferentie bekend te maken dat de maatregelen verder versoepeld kunnen worden.

,,Ik ben blij dat we ons samen aan de regels hebben gehouden. Die regels kunnen we nu stap voor stap aanpassen. Niet alles in één keer veranderen maar na iedere stap kijken hoe het gaat en of een volgende stap mogelijk is”, aldus Rijna.

De gezaghebber heeft afgelopen dinsdag een verzoek ingediend bij het ministerie van Buitenlandse Zaken om terug te gaan naar code geel en het RIVM onderzoekt momenteel of dit mogelijk is. Een terugkeer van code oranje naar code geel betekent dat toeristen uit Nederland weer op vakantie kunnen naar Bonaire zonder dat ze bij terugkomst in Nederland tien dagen in quarantaine moeten.

De eisen die gesteld worden blijven verder gelijk. Iemand die met de KLM of TUI naar Bonaire komt moet een negatief resultaat van een PCR-test kunnen laten zien die niet ouder is dan 72 uur. Kan iemand dat niet, dan moet deze persoon veertien dagen in quarantaine.

Vanaf maandag 26 oktober wordt het weer mogelijk om vanuit Curaçao naar Bonaire te vliegen. De eerdergenoemde regels die gelden voor vluchten vanuit Nederland gelden ook voor passagiers vanuit Curaçao. Saba en Sint Eustatius komen samen met Bonaire in een ‘air bubble’ waardoor er tussen deze drie eilanden vrij kan worden gereisd.

In de nieuwe noodverordening, die ingaat op 26 oktober en duurt tot 15 november, blijft het luchtruim van Bonaire gesloten voor vluchten uit andere landen, zoals de Verenigde Staten (VS). Half november wordt volgens Rijna opnieuw bekeken of directe vluchten vanuit de Verenigde Staten mogelijk zijn. Vanaf aanstaande maandag kunnen toeristen uit de VS, Canada, Aruba en Sint Maarten wel via Curaçao naar Bonaire vliegen. Voor hen geldt dan ook dat ze een negatieve PCR-test moeten overleggen.

De sportscholen en casino’s mogen vanaf maandag 26 oktober weer open mits zij zich aan de gestelde voorwaarden houden. Aan de openingstijden van de horeca verandert vooralsnog niets. Rijna drong er tijdens de persconferentie op aan dat er de komende weken nog zoveel mogelijk vanuit huis wordt gewerkt.

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *