30 C
Willemstad
• zaterdag 1 oktober 2022

Extra | Journaal 30 september 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, September 29, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 29 september 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

PBC | Ex-politieman Mariano vrijgesproken voor drugsroof van 600 kilo

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Voormalig politieambtenaar Mariens Mariano is vrijgesproken voor zijn hoofdrol in Rio Canario-drugsroof. De zaak met de naam Inex 2.0 draait om 600 kilo cocaïne...

Josimar | 1xBet – more than a betting operator

By Andy Brown and Steve Menary Russian-owned betting company 1XBet has been declared bankrupt and owes millions. Yet it still operates, using porn stars to attract punters, and...

Democracy now! | Wednesday, September 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Nu.cw | ‘Nederland moet terughoudend zijn in kritiek Caribisch asielbeleid’

De Nederlandse staatssecretaris van Asiel Eric van der Burg bezoekt Curaçao en Aruba in verband met de opvang van asielzoekers en andere migranten. Dat meldt Caribisch Netwerk. Van...

NTR | Eerste containercellen overgebracht naar Sint-Maarten

Pointe Blanche gevangenis | Daily Herald

PHILIPSBURG – De helft van de containercellen van Bonaire, die het cellentekort op Sint-Maarten – tijdelijk – moeten oplossen, zijn vrijdag aangekomen op Sint-Maarten. Dit zegt Tjandra Lake van het ministerie van Justitie van Sint-Maarten.

Elf containers zijn overgebracht met hulp van het ministerie van Defensie op maritiem schip, Zr. Ms. Pelikaan. De containers worden in de loop van volgende week gevangenis Point Blanche gebracht.

Het gebrek aan cellen zorgt er al maanden voor dat (jeugdige) verdachten te lang in politiecellen opgesloten worden of hun proces in vrijheid kunnen afwachten.

Advocaat Shaira Bommel bevestigt dat twee van haar cliënten op Sint-Maarten bijna de hele maand augustus hebben doorgebracht in de politiecellen en op 28 augustus naar huis zijn gestuurd. Eén van deze cliënten wordt verdacht van poging tot een gewapende overval en wapenbezit.

In totaal zijn 22 containercellen voor Sint-Maarten beschikbaar gesteld. De overige containers worden op kort termijn ook overgebracht door een vervoersbedrijf, zegt Lake. “Wij achten het van groot belang dat dit project in goede banen verloopt gezien wij graag de gedetineerden die momenteel overzees verblijven zo snel mogelijk terug naar huis willen halen. Voor het volledige project zijn dan ook de benodigde reserveringen gemaakt.”

Detentiecapaciteit verminderd
De Point Blanche gevangenis had plek voor 120 gedetineerden, dat is door schade aan het gebouw na orkaan Irma in september 2017 nu hoogstens 80. En na een uitspraak van het Europese Hof van Rechten voor de Mens, mogen in de politiecellen twee in plaats van drie mensen tegelijkertijd opgesloten worden. Daarmee is de detentiecapaciteit verminderd met een derde deel.

Nico Schoof, voorzitter van de Voortgangscommissie Sint-Maarten, zet vraagtekens bij plan van de containercellen: “Het levert meer plekken op maar de containers komen midden op de luchtplaats te zijn. Dan is er minder plek voor recreatie.”

In Sint-Maarten staat het gebrek aan voldoende cellen en rehabilitatie al langer op de agenda. Lees dat hier :

Gevangeniswezen op Sint-Maarten: ‘hier worden dagelijks mensenrechten geschonden.’

De Voortgangscommissie Sint-Maarten trekt al negen jaar aan de bel. Over twee weken komt de 34ste rapportage van de commissie uit. In de tientallen rapportages melden Schoof en zijn commissieleden steevast hun ernstig zorgen over de veiligheid in het detentiewezen en op het eiland. Al is de commissie dit jaar voorzichtig positief.

“De commissie is positief over de acties van de afgelopen maanden en de zichtbare verbeteringen maar er was jaren nauwelijks ontwikkeling op te merken. We hebben twee jaar geleden zelfs geadviseerd aan de Tweede Kamer om ons op te heffen omdat er niets werd gedaan door Sint-Maarten of Nederland”, vertelt Schoof.

De commissie ziet nu met de nieuwe Justitieminister De Weever en een nieuwe gevangenisdirecteur dat er ‘ten minste plannen liggen’. De minister heeft 23 extra personeelsleden (bewaarders en beveiligers) in opleiding. Maar er blijft veel werk aan de winkel. “Er moet nog altijd veel werk verzet moet worden om de situatie van Pointe Blanche op orde te krijgen. De capaciteit is te laag, resocialisering is nog niet op niveau, evenals reclassering en samenwerking met de voogdijraad”, schrijft de commissie in haar rapportage van mei dit jaar.

Criminelen terug op straat
Het Openbaar Ministerie heeft het druk met schuiven van gedetineerden in de politiecellen en de Pointe Blanche-gevangenis. “Vanwege dat aantal beschikbare vierkante meters per gedetineerde kunnen niet langer drie gedetineerden in één cel worden ingesloten, maar is dat verminderd naar twee. Dat hangt samen met de voorwaarden die zijn geformuleerd om van een humane opsluiting van gevangenen te kunnen spreken”, aldus hoofdofficier Mirjam Mol.

“Er is een hele forse investering nodig in de rechtshandhaving in Sint-Maarten. Er moet een nieuwe gevangenis worden gebouwd. Naast detentiecapaciteit is behoefte aan een ruime bezetting bij de reclassering en de Voogdijraad. We hebben een stevige jeugdreclassering nodig, forensische zorg, verslavingszorg en slachtofferhulp.”

Ook Mol geeft toe: “Als er te weinig detentiecapaciteit is om mensen die de veiligheid in Sint-Maarten ernstig in gevaar brengen op te sluiten, komen die mensen dus weer terug op straat.”

Schoof voegt toe: “Binnen het Koninkrijk is dit al jarenlang een niet acceptabel en onveilige situatie.”

EU-toezicht
Het Koninkrijk staat al onder toezicht van het Comité van Ministers van de Raad van Europa, want de detentieomstandigheden in de politiecellen op Sint-Maarten voldoen niet aan de standaarden van het Europese Hof van Rechten voor de Mens (EHRM). Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken zegt ervan uit te gaan dat in het najaar het toezicht wordt opgeheven. Volgens de overheid van Sint-Maarten zijn de politiecellen met geld van de Wereldbank opgeknapt, met betere verlichting en meer privacy.

Bron: NTR/Caribisch Netwerk

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -