27 C
Willemstad
• dinsdag 18 mei 2021 06:47

PB | State Secretary Knops arrives on Saba

SABA—Caretaker State Secretary of Home Affairs and Kingdom Relations Raymond Knops arrived on Monday afternoon May 17 for a short visit. Present at the airport to receive the...

RTL | Tentoonstelling Slavernij in Rijksmuseum geeft slaven hun naam terug

Live op televisie en met koning Willem-Alexander als eregast opent vandaag de bijzondere tentoonstelling Slavernij in het Rijksmuseum. Over mensen die moesten leven in slavernij, zij die...

NTR | Financiële hulp aan Sint-Maarten opnieuw gestopt, ‘ongepast besluit van Nederland’

John Samson DEN HAAG – Voor de tweede keer in een korte tijd draait Nederland de geldkraan dicht voor de noodleidende Sint-Maarten. Premier Jacobs vindt dat Den Haag...

DH | Frans Richardson’s bribery case set for September 30

PHILIPSBURG--Former Member of Parliament (MP) Frans Richardson is facing charges of bribery in the so-called “Aquamarine” investigation into alleged wrongdoings in Bureau Telecommunication and Post (BTP). The criminal...

Ingezonden | Ondernemen is vooruit kijken

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

AntilliaansDagblad | Premier Silveria Jacobs: Knops handelt zonder mandaat’

Philipsburg - Staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties handelt zonder mandaat door de verleende liquiditeitssteun aan Sint Maarten op te schorten en is daardoor dus...
- Advertisement -spot_img

NTR | Een vliegvakantie naar de Cariben tijdens een pandemie, is dat wel veilig genoeg?

HomeMediaNTR | Een vliegvakantie naar de Cariben tijdens een pandemie, is dat...

Bonaire International Airport Flamingo | BIA

DEN HAAG – Van het Nederlandse kabinet mogen vliegvakanties naar de Caribische delen van het Koninkrijk. Is zo’n vliegvakantie veilig genoeg? 

Sinds vorige week zijn er ‘enkele honderden boekingen’ voor Curaçao en Bonaire. “Het lijkt nu misschien alsof er een massale run is op tickets. Dat is echt niet zo”, zegt Nathalie Tokaai van Dushi Travel in Rotterdam. “We zitten echt niet op het niveau van vorig jaar, maar de persconferentie van premier Rutte heeft zeker geholpen.”

Premier Rutte zei vorige week in een persconferentie dat vliegen vanuit Nederland naar het buitenland ‘tot half januari’ ontraden wordt. Naar de Caribische rijksdelen mag wel, behalve als een eiland ‘op code oranje staat’ vanwege de besmettingen, zoals Sint-Maarten en Aruba.

Kwesties op NPO Radio 1: Nathalie Tokaai (Dushi Travel), D66-Kamerlid Antje Diertens en SP-Kamerlid Ronald van Raak

Tokaai is in de afgelopen maanden twee keer naar Curaçao gevlogen. “Veiligheid is zeer persoonlijk. Ik vind het enger om naar de supermarkt te gaan dan dat ik in een vliegtuig zit naar Curaçao. In het vliegtuig heb je zogeheten hepa-filters die de lucht zuiveren.”

Begrip in politiek Den Haag voor besluit kabinet
In Nederland loopt de spanning en geweld op straat op door de corona-regels. “Sommige mensen zijn in Nederland ook echt angstig, omdat ze zien dat een aantal mensen hier minder zorgvuldig omgaat met de regels. Wat ik fijn vind, is dat je hoort van toeristen dat mensen op de eilanden zich heel erg aan de regels houden en beleefd zijn.”

Als het gaat om het relatieve aantal besmettingen is Europa een brandhaard in vergelijking met de eilanden. Toch zeggen sommige vakantiegangers dat ze mentaal toe zijn aan een verre bestemming. D66-Kamerlid Antje Diertens heeft daar begrip voor. “Zo’n coronacrisis hakt er best in. Ik begrijp dat als je het geld hebt om naar de eilanden te kunnen gaan, dat dat heel aantrekkelijk is. Het kan.”

De maatregelen rondom corona verschillen van eiland tot eiland. Zo is er op Curaçao een avondklok en een maximum aantal toeristen van 20.000 per maand. Ook moeten reizigers bewijs hebben van een negatieve corona-test, al is er risico op vervalsing. “Laten we met z’n allen er alles aan doen om het veilig te houden. Mijn advies is: blijf na de PCR-test nog even thuis tot vertrek”, aldus Tokaai.

‘We proberen het eiland draaiende te houden’
Toch blijft bij critici de vraag hangen: zijn de vliegvakanties naar Curaçao en Bonaire (code geel) wel veilig voor inwoners en toeristen? “Ik ben wat genuanceerd hierover”, reageert SP-Kamerlid Ronald van Raak. “Aan de ene kant wel: je kunt maar op één manier naar Curaçao reizen en in de hotels is er ruimte genoeg om een goed coronabeleid te voeren.”

Van Raak: “Maar op Sint-Maarten is er veel druk vanuit de gokwereld met casino’s die tot twee uur ’s nachts open mogen blijven. Dat kan natuurlijk niet. Als dat soort maatregelen op Curaçao ook gaan gelden, dan hebben we wel een probleem.”

Toch blijft het ‘een dubbel signaal’ naar inwoners van Nederland, zegt D66-Kamerlid Diertens. “We zeggen in Nederland zo weinig mogelijk bewegen, want dat is goed om het virus in te drukken.” De mentale welzijn blijft een punt: voor de mensen in de toeristische sector levert het meer baanzekerheid op en voor veel andere eilanders met hen neemt dat ook wat stress af, vindt D66.

Niet naar de Ardennen, wel naar Curaçao
“We proberen het eiland draaiende te houden. Het zou natuurlijk heel dom zijn om de toeristen te stoppen, want dan loopt het eiland weer vast. Vanuit het perspectief van Curaçao begrijp ik dat”, aldus SP-Kamerlid Van Raak. “Maar vanuit het perspectief van Nederland vind ik dit heel ingewikkeld. Mensen moeten weten waar ze aan toe zijn. Het is natuurlijk heel raar dat je niet naar de Ardennen mag, maar wel naar Curaçao.”

Bron: NTR/Caribisch Netwerk

6 reacties

 1. Je mag Van Raak zo hebben. Dan zijn ze in Nederland van hem af.
  Maar Venezuela zit ook al aan hem te trekken, dus het is nog niet bekend waar hij zelf naartoe wil gaan.

 2. De struisvogels die verklaren dat de vliegtuigen allemaal voorzien zijn van zogenaamde HEPA filters zouden er goed aan doen eerst eens wat te lezen.
  1. Zo zijn er minimaal 8 soorten filters die van 85% tot 99,99995% uitfilteren van een bepaalde diameter. En die allemaal HEPA filter genoemd mogen worden. Welke precies in welk vliegtuig zit wordt niet verteld door de maatschappij.
  2. Er is pas een rapport met een inventarisatie van HEPA filters in vliegtuigen verschenen. NLR – Koninklijk Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum, Inventarisatie van de aanwezigheid van HEPA-filters in vliegtuigen op Nederlandse luchthavens, juni 2020. Daarin valt o.a. te lezen dat bij bijna 1 op de 142 vliegtuigen geen HEPA filter aanwezig is of dat dat onbekend (!) is bij de maatschappij. Voor Caribisch Nederland is dat echter wel 11% van de 10 vliegtuigen! Die hebben dus geen HEPA filter.
  3. HEPA filters worden vuil en moeten dan vervangen worden, anders werken ze niet meer. Of dat overal op tijd gebeurd is niet onderzocht door de NLR. Als tickets erg goedkoop zijn, vraag je je af hoe het met het onderhoud zit.
  4. HEPA filters vangen niet alles af, ook niet alle virusdeeltjes. Het is niet voor niets dat er nu geavanceerdere filters ontwikkeld worden.
  Bekend is dat de dodelijke SARS en MERS ook in vliegtuigen verspreid werden.
  Je kunt natuurlijk ook Russische roulette gaan spelen.

 3. Het is raar dat Van Raak iedere keer wordt aangehaald als hij weer eens boert. Niemand, noch in Nederland, noch op de eilanden, zit op zijn mening te wachten.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties