26 C
Willemstad
• maandag 19 april 2021 04:21

PBC | Kans op Curaçao op een verkeersongeluk is een op zes

Persbureau Curacao Op Curaçao zijn 90,443 voertuigen verzekerd bij een van de tien verzekeraars op het eiland. Dat zijn 1592 voertuigen minder dan in 2019. 14,919 van hen...

PBC | Ex-covidpatiënten die nog steeds positief testen mogen Curaçao binnen

Persbureau Curacao Mensen die voorheen covid hebben gehad en om die reden nog steeds positief reageren op een PCR test, kunnen toch naar Curaçao afreizen. Voorwaarde is dat deze...

PBC | Drie patiënten overleden in het CMC

Persbureau Curacao Op Curaçao zijn gisteren drie mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Alle drie de patiënten overleden in het ziekenhuis. Het totaal aantal coronapatiënten dat...

Column Den Cayente | It’s not easy being green

Column Arien Rasmijn Daar sta je dan. Je hebt eindelijk de stap genomen om de politiek in te gaan en iets wezenlijks te doen voor jouw land. Misschien...

Column Youp | Sober uitvaren

Slim van Queen Elizabeth dat ze de familie heeft opgedragen dat de koninklijke verkleedkisten vandaag dicht blijven en iedereen in zijn gewone doordeweekse kloffie naar het afscheid...

DH | Letter clarifying UN petition approved with stiff opposition from several MPs

PHILIPSBURG--A draft letter from Chairperson of Parliament Rolando Brison, clarifying the legislature’s petition to the United Nations (UN) was approved by a majority in Parliament on Thursday...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaNTR | Denk-kandidaat Isaura Carrilho: ‘Wij Caribische jongeren zijn helemaal niet zichtbaar’

NTR | Denk-kandidaat Isaura Carrilho: ‘Wij Caribische jongeren zijn helemaal niet zichtbaar’

Isaura Carrilho staat op plek 6 van de partij Denk. Foto: Carrilho

DEN HAAG – In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen, publiceert Caribisch Netwerk interviews met politici over de Caribische gemeenschap. Isaura Carrilho wil namens Denk in de Tweede Kamer, omdat zij vindt dat de Haagse politiek niet opkomt voor de Caribische jongeren.

U focust zich op Caribische jongeren, blijkt bijvoorbeeld uit uw verkiezingsspot in het Papiaments. Waarom?

“De politiek moet een modernere slag maken in hoe je mensen aanspreekt om wel naar de stembus te gaan. Ik wil dat iemand de noodzaak voelt van wat ik bedoel. Als ik bijvoorbeeld Curaçaose jongeren wil aanspreken en ik praat over representatie en studenten, dan kan je het niet maken om geen campagne in het Papiaments te droppen.”

Maar waarom richt u zich tot de jongeren toe?

“Wij zijn helemaal niet zichtbaar. Wij Caribische jongeren laten niet van ons horen, terwijl het beleid van de overheid wel impact op ons heeft. We zijn nog steeds de groep die het hardst wordt gediscrimineerd op de arbeidsmarkt. Waarom heeft niemand het erover? Dat komt omdat we minder politiek actief zijn.”

“Als het slecht gaat met de Nederlandse studenten, hoe denk je dan dat het gaat met de Caribische studenten? Ik vind dat we veel meer moeten gaan opeisen dat er veel meer aandacht voor de Caribische jongeren komt vanuit de Rijksministerraad. Zowel Nederland als de eilanden hebben belang bij de terugkeer van deze jongeren na hun studie.”

‘De Caribische gemeenschap is heel moeilijk te bereiken’

Bij de vorige verkiezingen was Denk nauwelijks in trek bij de Caribische Nederlanders, volgens een onderzoek van Kantar Public. Dat kwam omdat uw partij te veel gericht was op de mensen Turkse en Marokkaanse achtergrond, stelt oud-Kamerlid en PvdA’er John Leerdam. 

“Dat herken ik niet. De Caribische gemeenschap is heel moeilijk te bereiken, we hebben het zeker geprobeerd. We zijn met de campagneteam letterlijk langs alle treinstations geweest waar veel Antilliaanse mensen zijn. Maar hoe zorg je ervoor dat mensen ook de noodzaak zien zien om te stemmen?”

En die noodzaak ziet de Caribische stemmer nu wel?

“Het politiek bewustzijn is in de afgelopen vier jaar gegroeid. Door Black Lives Matter begrijpen mensen veel beter de noodzaak om te stemmen. Ook door de coronamaatregelen. Mensen zien hoeveel directe invloed politieke beslissingen hebben op hun vrijheid en kwaliteit van leven.”

‘Door Black Lives Matter begrijpen mensen veel beter de noodzaak om te stemmen’

Wat zijn de twee dingen waar u zo snel mogelijk aan wil werken?

“Veel kritischer zijn op het beleid wat staatssecretaris Knops (Koninkrijksrelaties) heeft gevoerd. En vanuit de Rijksministerraad kijken hoe we het welzijn van studenten kunnen verbeteren. Hoe kunnen we ze monitoren? Tot op dit moment is dat niet eens geregeld!”

U bent deels opgegroeid op Curaçao en in Amsterdam. U bent 26 jaar, werkt een paar maanden als fractiemedewerker in de Tweede Kamer voor Denk. Waarom wil u zelf nu Kamerlid worden?

“Precies daarom! Als beleidsmedewerker doe ik al het werk van een Kamerlid, ik merk dat ik de vaardigheden en de capaciteiten heb om dat te doen. Ik zie de problemen, ik hoor de signalen en ik ben nu nog jong. Nu sta ik dichtbij mijn directe omgeving. Ik ben geen onderdeel van het bestuurlijk apparaat.”

‘Veel Kamerleden hebben niet het inzicht van de lokale Caribische burger’

Veel politieke partijen zijn afwezig bij de Kamercommissie Koninkrijksrelaties, waarin elke maand veel Caribische kwesties aangekaart en besproken worden. Denk was wel bij de grote debatten aanwezig, maar vooral afwezig in deze commissie.

“Dat heeft dus vooral te maken met de werkdruk, want we zijn een kleinere fractie. Bij de grotere debatten zijn we er wel. Het is wel zaak dat we snel Caribische politici daar hebben, want veel Kamerleden hebben niet het inzicht van de lokale Caribische burger.”

Er is een ‘neo-koloniale houding’ van Nederland tegenover de eilanden, staat in uw partijprogramma. Wat bedoelt u precies?

“Dat Nederland dus bepaalt wat daar op alle drie autonome eilanden gebeurt. De Coho, het steunakkoord waar Curaçao afhankelijk van is, is daar het voorbeeld van. Plannen worden hier geschreven en niet in sámenwerking met. Vervolgens is het: accepteer het nou maar, want jullie hebben toch het geld niet! En zo wordt Curaçao geforceerd om drie stappen terug te doen in de autonomie.”

‘Het is belangrijk dat er meer mensen in Den Haag zijn die van de eilanden komen’

Volgens het CDA hebben de eilanden een te kleine gemeenschap om de rechtshandhaving, zoals het beheer van de gevangenissen en de politiekorpsen, alleen te kunnen doen. Het kan beter op Koninkrijksniveau geregeld worden.

“Nee, dat is geen goed idee. Op het moment dat we het hebben over zogenaamde Koninkrijkszaken zie je dat Nederland alles gaat bepalen. De macht moet eerlijk zijn verdeeld. De oplossing zit in het samenwerken en veel kennis uitwisselen.”

Volgens de VVD valt er niet samen te werken, ‘want de eilanden komen de afspraken te vaak niet na’.

“Er is een cultuurverschil en daar houden partijen zoals VVD en CDA te weinig rekening mee. Daarom is het belangrijk dat er meer mensen in Den Haag zijn die van de eilanden komen of daar hebben gewoond.”

Uw partij pleit voor excuses voor het slavernijverleden én herstelbetalingen. Waar moeten we aan denken?

“Het betekent niet dat je geld moet gaan betalen aan individuen, maar wel investeren in de Caribische gemeenschap met projecten. In welzijn van onze studenten bijvoorbeeld.”

‘Als de eilanden vallen, dan valt Nederland ook’

In de afgelopen tientallen jaren zijn er vanuit Den Haag honderden miljoenen geïnvesteerd op de eilanden in bijvoorbeeld onderwijs, sociale projecten en de rechtshandhaving. Dat is bij lange na niet voldoende, stelt u.

“Kijk maar naar Sint-Maarten na orkaan Irma. Hoe veel projecten zijn er gerealiseerd met die 500 miljoen? Hoeveel huizen zijn er gebouwd? Wat is er van al die investeringen terechtgekomen? Dat heel veel geld steeds opgaat aan bureaucratie.”

Dus moet er wat Denk betreft veel meer van de Nederlandse begroting richting de Cariben. Critici zullen zeggen: wij inwoners van Nederland betalen belastingen voor Nederland, niet voor de autonome eilanden.

“Tegen die mensen zeg ik: je hebt geen andere keuze. We leven in het Koninkrijk der Nederland met een statuut dat zegt dat de levenskwaliteit overal op hetzelfde niveau moet liggen. En dat is nu niet zo. Als de eilanden vallen, dan valt Nederland ook. En wil je hier minder migratie? Ook dan zal je moeten investeren.”

Bron: NTR/Caribisch Netwerk 

Dit artikel is geplaatst in

26 reacties

 1. En Denk is tegen de regenboog coalitie.. dus voor haat tegen de LGBT coalitie. En mensen worden weggezet als vijanden van de islam en worden bedreigt.

  Leuke partij hoor

 2. @Brian S:
  Zelfs een gast als de lolo van Soto zal begrijpen dat die 500mion niet was bedoeld om nieuwe casino’s te bouwen voor hun grote sponsor aldaar Of hij het ermee eens is, dat is natuurlijk een héél ander verhaal.

 3. Er is een cultuurverschil en daar houden partijen zoals VVD en CDA te weinig rekening mee. Daarom is het belangrijk dat er meer mensen in Den Haag zijn die van de eilanden komen of daar hebben gewoond.

  Juist die mensen durven niets te zeggen tegen de corrupte politici op de eilanden.
  Noem me 1 politici die dat durft?

 4. “Kijk maar naar Sint-Maarten na orkaan Irma. Hoe veel projecten zijn er gerealiseerd met die 500 miljoen? Hoeveel huizen zijn er gebouwd? Wat is er van al die investeringen terechtgekomen? Dat heel veel geld steeds opgaat aan bureaucratie.”

  Deze vragen moet Isaura stellen aan de politici van Sint Maarten. Die heel veel geld verdienen en daarnaast ook corrupt zijn. Dezelfde politici die na de orkaan zich schuil hielden en zich niet lieten zien!

 5. Arme Isaura wordt duidelijk gebruikt als lokeend, de DENKERS zijn echter zo dom geweest haar te selecteren op haar looks want wat ze verkondigt is duidelijk inhoudsloos.

  Ja Isaura ik wéét dat je meeleest en had gehoopt op aansprekendere reacties maar liever verdiep je jezelf eerst in de achtergronden eer je er iets uitflapt.
  Ga eens kijken op wikipedia wat er gebeurde in Turkije een eeuw geleden en wat er zich nu weer afspeelt in de uithoeken van Smerdo-gans dictatuur…

 6. Overigens is er een Nederlandse Turkse schrijver die nu politie bescherming nodig heeft omdat ze vanuit Turkije wordt bedreigt en blijkbaar was DENK het hiermee eens met hun advertenties tegen de vijanden van Islam.

  En dat is de partij waar Isaura zich prettig mee voelt? Pas ook op dat je geen buitenechtelijke relaties aangaat met de partijleider. Die lust er wel pap van en als je het uitmaakt ben je bang!

 7. Mein freund Santiago was dan wel “ietwat* controversieel, met zijn onorthodoxe handelen heeft hij er wél mede voor gezorgd dat zowel de democratie én de monarchie werden hersteld in het España post-Franco.

  Zouden de misfits van DENK wellicht nog iets van kunnen leren, alhoewel ik van mening ben dat men kwaad met kwaad moet bestrijden.
  Zachte heelmeesters maken nog immer stinkende wonden en dat is óók op de geliefde klip overduidelijk!

 8. Er is trouwens best wel informatieve website Kleur de Kamer waar een groot aantal gekleurde kandidaten van politieke partijen op staan. Valt op dat Isaura een huilebalkje is dat vooral naar iedereen wijst behalve haarzelf, Isaura klaagt over discriminatie maar is lid van een partij die zelf discrimineert. Beetje als dat meisje Rafaela.
  Maar op de website staan ook wat goede kandidaten! Mensen die dingen willen aanpakken! We leven nu en niet 400 jaar geleden.
  Maar bv Nancy Rijssel van NIDA. Afraim Hart, Nathalie Nede en Don Ceder ,ChristenUnie. Fatihja Abdi en sofian mbarki Pdva, Simone Richardson VVD, Nilifur Gundogan Volt. Ojanne Chang, Fonda Sahla en Faisal Boukjalr, joan Nunnely D66, Mustafa Bal CDA.
  Als ik had mogen stemmen dan hadden deze gekleurde Nederlanders mijn stem gehad!

 9. Santiago Carrilho zou zich in zijn graf hebben omgedraaid om de gehele DENK fractie naar Paracuellos te sturen!

  In 1948 waarschuwde hij mij al dat de populistische DENKERS er een verborgen agenda op na hielden die veel raakvlakken heeft met de beestachtige exterminatie van de Armenen en Pontische Grieken in het smerige Ottomaanse rijk van de Pasha….

 10. Trouwens mevrouw Sylvana Simons zat bij DENK is er is juist weggegaan omdat o.a. DENK weinig interesse had in de Caribisch en Surinaamse Nederlanders. Ook stonden vrouwen en homo acceptatie zeer laag bij DENK. En om aan te geven hoe het gaat mevrouw Simons verliet DENK zonder dat de bestuursleden dit mee te geven want ze was bang voor hun agressieve reacties.
  En dan denk deze nitwit dat DENK wel voor ons opkomt?

 11. Bij de partij voor de dieren zou ze iets kunnen bereiken, zoals meer geld voor de stichting (Caraïbische) AAP lospeuteren.

 12. Ik vind het een “beDENKelijk verhaal. Veilig vanuit Nederland roeptoeteren is niet zo moeilijk. Als deze dame echt capaciteiten heeft, laat ze dan HIER proberen wat voor haar land te betekenen. Er is hier een groot tekort aan talent, dus volop werk te doen. En DENK, ach daar zit ze echt op de verkeerde stoel, maar dat gaat ze vast nog wel merken.

 13. Partij Denk is een geniepige populistische partij met een groot sympathie
  voor de salafisten en dat zegt meer dan genoeg.

 14. Mevrouw Carrilho moet meneer Kuzu eens kritische vragen stellen over de misstanden in Turkije, Ze wordt subiet door Kuzu ontslagen.

 15. In de polls staat DENK op 1 zetel, misschien 2. Dus van mevrouw Carrilho zullen we binnenkort niets meer vernemen. En dat is, gezien wat ik hier boven lees, maar goed ook. ( komt weer neer op: het mes sneed mij). Ze lijkt mij dus bepaald niet de juiste pleitbezorger voor de Caribische jongeren. Die verdienen beter. En inderdaad DENK heeft niets met de Cariben behoudens dat zij daar stemmen proberen te verwerven, alle partijen zoeken zo wat niches. en daarna horen de eilanden niets meer van Denk.
  Tijdens een bezoek aan Suriname beloofden DENK de plaatselijke bevolking ook gouden bergen, na afloop van hun (vakantie-?) trip op kosten van de belastingbetaler heeft DENK zich niet meer om Suriname bekommert.

 16. LOL @ Colom, terecht gezegd. Houd idd aub je mond blaag, als je lid bent van een pejoratieve partij als DENK. DENK is al in suriname geweest. ophitsen over slavernijverleden, nu Curacao en A,B? gelijkgestemden zoeken, in hun eeuwige slachtoffer retoriek. Is Turkije haar eigen slavernijverleden vergeten, en Marokko?, en haar ARmeense genocide, die ontkend wordt.

 17. @Colom
  Helemaal eens met jouw opmerking. Mevrouw Carrilho gelooft kennelijk echt dat Denk haar serieus neemt. Dat de partij bijzonder warme gevoelens koestert t.o.v. de Caribische eilanden en haar inwoners? Deze partij is er alleen voor gelijkgestemden oftewel bestendiging van een bepaalde religieuze stroming om het maar zo te zeggen

 18. We zijn nog steeds de groep die het hardst wordt gediscrimineerd op de arbeidsmarkt.

  Dat klopt niet want dat zijn de Ali en Mohameds. Daarnaast zijn wij vaak ook niet de hardste werkers. Er is genoeg werk voor zij die hard willen werken en respect moet je verdienen.

 19. Als je lid bent van een partij die gestuurd wordt door de Turkse dictator Erdogan, die de mensenrechten niet respecteert, die tegenstanders zonder proces gevangen zet. Die de Koerden zonder pardon uitmoordt. Als lid van zo’n partij, hou a.u.b je mond.

 20. Wij zijn helemaal niet zichtbaar.

  Kijk naar Opsporing verzocht en wij zijn heel zichtbaar!

  Wat treurig. Zit ze bij een radicale en racistische partij als DENK en dan zegt ze niets over de corruptie op de eilanden.

 21. …”Veel Kamerleden hebben niet het inzicht van de lokale Caribische burger’”…

  Weer een beroeps zeurpiet ala Sheila Sitalsing, Halve Gario, Azarkan en Silverback -Ana Simons.

  Bijzonder, wat betekent dat dan?Onze lokale topbestuurders hebben wel veel inzicht in de Caribische burgers,maar ze doen geen [email protected] voor ze.Ze verhogen hun miljoenensalarissene, hun statensalarissen en hun ministersalarissen, laten hun eigen aqualectrarekeningen door het bedrijf betalen, gunnen vriendjes miljoenensalarissen (lasten, Sluis, etc )maar voor de rest is er geen geld, alleen de brug van Zita, want die verdient daar zelf geld aan,.

 22. Doet niet genoeg voor Caribische jongeren? Geen land waar zoveel gedaan wordt voor jonger,zwart en wit. In nederland worden caribische sporttalenten TOP sporters, niet op Curacao waar Ministers van Sport alleen maar om de hoek komen kijken wanneer er Olympische spelen te zijn om o de tribune te zitten pf wanneereen Caribisch Curacaosch talent al een topsporter is , niet waar Omayra (Korea) en Alkala Argentinie, Mexico, Trinidad, Colombia, Nederland e? tc etc ect

 23. Een zin. Zij lult volkomen uit haar nek. Ook wat betreft hoe de onderhandelingen zijn verlopen en de overeengekomen afspraken i.v.m. Coho/ Landenpakket uiteindelijk tot stand zijn gekomen. Deze dame moet eerst eens beter onderzoek doen en zich beter verdiepen hoe zaken werkelijk in elkaar steken, voordat zij onzin verkondigt. Partij Denk mmmmm sowieso not my cup of tea, maar dat terzijde. Ach maar ja het staat eenieder vrij een gooi te doen.

 24. “Plannen worden hier geschreven en niet in sámenwerking met. Vervolgens is het: accepteer het nou maar, want jullie hebben toch het geld niet!”
  en waarom hebben de eilanden geen geld? Nepotisme, vriendjespolitiek, mega projecten etc. Misschien zou deze dame zich drukker kunnen maken over de voorgestelde salarisverhoging van staten leden terwijl 1/3 van de bevolking van de voedselbank afhankelijk is.

  Wat zou de eigenaar van Miles Jazz cafe hier van vinden?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties