NTR | Curaçaose bevolking achtergesteld door katholieke kerk

John Samson

Curaçaose bevolking achtergesteld door katholieke kerk | John Samson

LEIDEN – Bijna driekwart van de Curaçaose bevolking is jarenlang doelbewust beperkt in de kansen op vooruitgang. De katholieke kerk speelde daarin een belangrijke rol, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek.

Het was een publiek geheim op het eiland, maar nu heeft de wetenschap het bevestigd. Met name het zwarte deel van de Curaçaose bevolking, buiten het stedelijk gebied, is tot ver in de twintigste eeuw achtergesteld in al zijn maatschappelijke kansen, vooral in het onderwijs en de arbeid, om zo te zorgen dat er geen ‘onrust’ op het eiland zou komen.

Margo Groenewoud is donderdag aan de Universiteit Leiden gepromoveerd. Zij deed onderzoek naar de ontwikkeling van de Curaçaose samenleving tussen 1915 en 1973. Uit haar interview- en archiefmateriaal blijkt hoe nauw het koloniaal bestuur samenwerkte met de katholieke kerk en het bedrijfsleven.

Groenewoud vertelt dat op het eiland altijd de vrees bestond voor een opstand, waarin de zwarte volksklasse meer rechten zou opeisen. “De kerkleiding vond tot ver in de jaren ’50 dat de katholieke Curaçaoënaar niet toe was aan maatschappelijke en politieke participatie.” Alléén uitverkoren katholieke gezinnen kregen toegang tot goed onderwijs.

Arbeid
Ook op het gebied van arbeidskansen en inkomen ging het volgens het onderzoek vaak mis. Tot de Tweede Wereldoorlog nam de oliemaatschappij CPIM, later Shell, liever tijdelijke migranten aan, in plaats van lokale mensen. “Men was bang dat zij te mondig zouden worden en bepaalde arbeidsvoorwaarden zouden afdwingen. De kerk was heel belangrijk om een deel van de bevolking op afstand te houden.”

Pijnlijk
Alleen al de aankondiging van de promotie leidt op sociale media tot veel reacties. “Ik denk niet dat de bevinding een verrassing is. De pijn zit hem er vooral in dat er niets tegen is gedaan en dat het nu wordt benoemd”, zegt Groenewoud. Zij is blij met de stroom aan reacties vanuit Curaçao: “Je ziet dat het inzichten oplevert die kunnen helpen om als maatschappij verder te komen.”

Maar is Curaçao jarenlang ‘dom gehouden’, zoals in een van die reacties wordt gesteld? Groenewoud kiest haar woorden voorzichtig: “Dat zouden absoluut niet mijn woorden zijn. Ik laat in het onderzoek ook zien hoe wijs de bevolking omging met een aantal zaken.”

Dat blijkt bijvoorbeeld bij het invoeren van het algemeen stemrecht in 1948. Wijkleiders werden actief om in hun bario over politiek te spreken en kennis te verspreiden over bestuur en democratie. “De uitkomst overviel de katholieke kerk volledig. Tegen alle verwachtingen in stemde het volk overwegend nationalistisch.”

Groenewoud onderstreept dat het de kerkleiding was die voor de achterstelling zorgde. Veel individuele verpleegsters en onderwijzers vanuit de kerk, maar ook meer progressieve priesters als Brenneker en Römer, hebben wel degelijk veel betekend voor ontwikkeling van de gemeenschap.

Hoe doet Curaçao het nu?
De vraag is of er intussen wél gelijke kansen zijn voor alle kinderen op Curaçao. Groenewoud ziet genoeg aanwijzingen dat de problemen van vroeger vaak voor blijvende achterstand zorgen. “Voor kinderen met bepaalde achtergronden op bepaalde scholen wordt het nog steeds niet vanzelfsprekend gevonden dat ook zij naar de havo kunnen. We moeten het nu met cijfers in beeld gaan krijgen.”

Op 21 september zal Margo Groenewoud haar proefschrift bij de University of Curaçao in het openbaar verdedigen. Aan die universiteit gaat ze gedragswetenschap doceren en onderzoeken begeleiden.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

27 Reacties op “NTR | Curaçaose bevolking achtergesteld door katholieke kerk

 1. @Gilberttico ;
  Je snapt het niet.
  Stel ik heb alles fout gedaan wat een YdK fout kan doen:
  – gestolen
  – gelogen
  – buiten de deur geneukt (ook met kinderen)
  – gemoord
  – in drugs gehandeld
  – andere goden aanbeden,

  je weet wel, allemaal van die standaard ongein hier op het eiland. Op een gegeven moment is mijn tijd gekomen en staat ik voor god en moet mij verantwoorden. Het gevolg is dat ik de deur links moet pakken en de hel in moet.
  Daar kom ik Beëlzebub tegen. Denk jij nu werkelijk dat deze mij in de fik gaat steken. Nee jongen, ik ben zijn mannetje, zijn vriend. Ik heb namelijk volgens zijn boekje geleefd.
  Hij zal mij hoeren met dikke tieten die vol liggen met coke aanbieden, whiskey per liter keelgat inschenken, grote lomitos geven, waar ik alleen het middelste uit eet.

  Nee, ik zal daar leven als een god in Frankrijk.

 2. Alle katolike en christenen mensen zijn mensen die na het leven gaan branden in hell maakt niet uit of je nou blank bent of donker je gaat naar hell
  Vooral blanke mensen gaan branden in hell want de bible laat jou duidelijk zien dat god geen blanke mensen hebt gemaakt blanke mensen komen uit apen gemuteerd tot mens blanke mensen zijn neanthalers die beesten zijn apen en leefde in groten caveman kom maar naar mijn facebook gilberttico paulina scroll naar beneden je zal zelf zien op geschiedeniss weten jullie helemaal niks wij de donkere mensen zijn juist de mensen van god waarom om dat god mensen hebben gecrieerd van aarde welke van jullie blanken kunnen zeggen dat jullie de kleur van de aarde heb geen een van jullie zijn door god gemaakt ten ten 2 jullie zijn niet blank maar rode mensen aka gentile means red people dus bij deze brand in hell niet vergeten scroll op mijn facebook naar beneden en dan zullen jullie blanken nog roder worden dan datje er nu uit ziet

 3. Eric Lapdance, Peter P zei:

  Ik geloof niet dat u liegt, maar wel dat u een fantast bent die in zijn eigen fabeltjes gelooft.
  En nu borrelt er iets als ‘surinamer’ bij mij op.

 4. @ericlapas

  Het begrip/woord duivelskinderen of duivelskind wordt/werd gebruikt om iemand te beduiden die ontzettend slecht, onmenselijk of gemeen is. Een geestelijke die een kind misbruikt zou je dus als een duivelskind kunnen benamen. Wellicht zouden veel mensen op dit forum Schotte een duivelskind kunnen noemen.

  Op Curacao werd dit woord niet gebruikt voor kinderen uit een 1-oudergezin. Noch werden kinderen uit een 1-oudergezin anders behandeld dan uit een ‘normaal’ gezin. De broeders/zusters uit Dongen/Tilburg waren juist bekend om hun gelijksheidsbeginsel (“al Gods kinderen zijn Hem gelijk”). Een uitzondering daargelaten.

  Ik geloof niet dat u liegt, maar wel dat u een fantast bent die in zijn eigen fabeltjes gelooft.
  En nu borrelt er iets als ‘surinamer’ bij mij op.

 5. Eric Lapdance en wat zijn mijn aantijgingen die ik aan je had gedaan, vergeet de OM ook niet te vertellen hoe jij mij mij bedreigt met “kijk uit met jouw veiligheid”enz en hoe Drechi pe jouw schrijft om mij te doden?

  Jij beledigd onze kinderen “De kinderen van eenoudergezinnen (duivelskinderen) waren alleen goed genoeg om karpinte, pion en metsla te worden” Dit is ook strafbaar.

  Er bestaat geen domme kinderen, jullie onderdrukken ze. Die Doctoren op Curaçao zijn niet geregistreerd bij de BIG en onze economie draai voor het grootste deel op vakmensen als monteur, karpinte, pion en metsla.

 6. ericlapas

  Beste @Enri, ik ben je aantijgingen meer dan zat. De volgende keer zal ik een klacht wegens laster bij het OM indienen. Je weet drommels goed wat ik bedoeld. De kinderen van eenoudergezinnen (duivelskinderen) waren alleen goed genoeg om karpinte, pion en metsla te worden. De kinderen van hende drechi of hende ku moda of kolo kla waren goed genoeg om dokters, advocaten enz. te worden. De meesten werden daarna toch teruggezet naar de MAVO en LTS.

 7. Op de LTS schaaf je af, op de MAVO schaf je af.

 8. Stiwz, zou je willen, goed lezen ik schreef ik had die boeken gezien. Ik had kennis zowel op MAVO als LTS, LTS Niveau is veel hoger dan MAVO. Daarom is die boel afgeschaafd.

 9. Enri zegt: “…ik heb de boeken van vroeger gezien en ik vind deze vakken niet zo makkelijk…”

  Dat zegt meer over jou dan over die vakken.

  Waarschijnlijk niet verder gekomen dan zwakstroom!

 10. Eric Lapdance je doet alsof LTS voor domme mensen zijn maar ik heb de boeken van vroeger gezien en ik vind deze vakken niet zo makkelijk. Verplichte en examen vakken zijn Wiskunde, Natuurkunde die je op de MAVO en HAVO kon ontwijken wat ook veel studenten toen deden.

  Zonder Wis en Nat kan je niet naar de MTS terwijl als je van LTS afkomt wel. Een LTS er kreeg 2 a 3 keer meer vakken dan HAVO of MAVO studenten.

 11. Drechi pa bosnan Tur

  Kort en bondig gezegd:
  “Le lievre” hier is puur racistische import. Hij is Godzij Dank geen YDK! Hij zit hier pak hem beet hooguit 5 a 6 jaar. Weet geen fok.
  Door gewichtloosheid boven komen drijven. Zou in een beerput niet uit de toon vallen.
  Noemt zich journalist. Journaille is een betere benaming.

 12. ericlapas

  Ik heb begrepen dat het niet de bedoeling is om op de reactie van anderen te reageren dus ik zal geen namen noemen. Ik vind het vreemd dat sommige mensen, met @Fred de Haas eens zijn. Groenewoud stelt duidelijk; bijna driekwart van de Curaçaose bevolking is jarenlang doelbewust beperkt in de kansen op vooruitgang. Het is jammer dat zij die groep niet specificeert. Wij weten allemaal hoe de katholieke kerk over het gezin denkt. De meeste gezinnen in die tijd bestond uit eenoudergezinnen met de moeder aan het hoofd van het gezin. Voor de katholieke kerk was dit “not done” Die kinderen werden door de Katholieke broeders toendertijd als kind van de duivel gezien en waren slachtoffer van misbruik, mishandeling enz. en uiteindelijk waren ze ondanks hun goede prestaties alleen goed voor de LTS. Als mensen zeggen; De katholieke kerk heeft zéér veel gedaan voor de ontwikkeling van Curaçao en haar inwoners. heb ik daar moeite mee.

 13. J, ik sta achter veel denkbeelden van Wilders, echter op zijn lijst staan inhoudsloze domoren zoals Pik Pisas of aartsluie schreeuwlelijkerds zoals Menki Rojer.

  Daar stem ik niet op zoals de YdK dat wel doet.

  De YdK steekt zijn kop in het zand voor de problemen die ze zelf veroorzaken.

  Werkelijk niemand op het eiland trekt zich er iets van aan dat de gevangenis in Dusseldorf vol zit met Curacaose bolletjesslikkers die men er daar op de luchthaven wel uit weet te halen en hier niet. Waarom niet? Zeg het maar: onkunde of corruptie?

  Ik denk beiden, want dat is de trade mark van de YdK

 14. @Henk
  Idd GW durft problemen wel bij naam te noemen voor jou duidelijk een legitimatie dat zulks ok is.
  Vooral jouw ‘ik zou niet op hem stemmen zegt genoeg!

 15. Lapas schrijft: ‘Examen resultaten zijn afhankelijk van veel factoren waaronder motivatie van de leerlingen op een te noemen.’

  Goed dat Lapas daarmee een van de grootste problemen van de Curacaose stundent en werknemer erkent: gebrek aan motivatie = luiheid.

  Ik ken bedrijven waarvan de eigenaar geen enkele Curacaoenaar meer in dienst neemt en alleen nog maar latinos. Die weten wat dienstverlening is en 1 latino doet het werk van 3 Curacaoenaars.

 16. ericlapas

  Beste @Enri, het is duidelijk dat je onze dushi lenga Papiamentoe geen warm hart toedraagt. Examen resultaten zijn afhankelijk van veel factoren waaronder motivatie van de leerlingen op een te noemen.

  Tegenwoordig zijn commerciële bureau’s in USA die leerlingen op examen’s voorbereiden. Misschien een idee voor gepensioneerde docenten hier. Wie pakt dit op?

 17. @alerta

  Ben het helemaal met je eens. Het ligt eraan hoe je het bekijkt en de weegschaal slaat toch echt uit naar het goede werk van de geestelijken.

  Ook het artikel is ook erg suggestief door diverse malen over wetenschap te praten alsof er in dit proefschiftje iets feitelijk bewezen is: “Het was een publiek geheim op het eiland, maar nu heeft de wetenschap het bevestigd” Deze stelling is gewoonweg kolder. Juist vanuit een wetenschappelijk standpunt.

  Maar ja Margo Groenewoud heeft goed begrepen dat je “mainstream left” moet gaan om te slagen op de Universiteit en uiteraard in een later stadium om allerlei subsidies te krijgen.

 18. Tegenwoordig onderdrukken wij zelf onze kinderen, van jongs af aan worden ze onthouden van al hun rechten om zich maximaal te ontwikkelen.

  Één van die rechten was het introduceren van het funderend onderwijs op Curaçao. Deze onderwijsvorm is mislukt en naar mijn mening moet deze afgeschaafd worden en overgaan naar het Nederlandstalig onderwijs. Als deze onderwijsvorm niet succesvol was dan bestaat er geen lange wachtlijst.

  Het is een flauwekul dat er drie type basisscholen zijn. Kijk wad AD schrijft over MIL ergens onderaan op deze pagina.

  http://antilliaansdagblad.com/curacao/11447-rc-best-geslaagd-van-havo-vwo

 19. Curaçao Independiente

  Als geschiedenis les op een volwaardige en complete vorm was gegeven op scholen dat zou de conclusie van de proefschrift van mevr. Groenewoud geen nieuws moeten zijn anno 2017. Enekele jaar geleden kwam ik de de boek van ‘Wuiven vanaf de Veranda’ tegen. Naast toelichting over interneringskamp op Bonaire tijdens WWII, kwam ook interessante verhalen van lokalen die opgepakt werden, opgesloten en na vrijlating verboden waren om op enig manier zich kristisch te uiten. Reden hiervoor was dat ze een bedreigen vormden van de macht en positie die Nederlandse Authoriteiten als de Katolieke kerk . Sinds die tijd ( in de 1930) was het al duidelijk dat de zowel de kerk als koloniale authoriteiten er alles deden om hun positie te behouden. Want een , ‘Un pueblo eduka ta un pueblo liber’. Ironisch is dat de Curaçaose volk tot heden vast zitten aan een onderwijssysteem die menig kind onnodig achterstelt. Maakt niet uit of men goed is in engels, spaans, wiskunde als je nederlands het niet is kan je op je buik schrijven dat je naar de Havo gaat. Echt niet meer van deze tijd, zelf in Nederland zijn de instructie boeken standaard in het engels (afkomstig uit de UK, VS of Canada) zeker op universiteiten en internationale hbo’s, en meer dan ooit tevoren worden de colleges zelf in het engels gegeven. Maar er wordt kost wat kost volgehouden aan een nederlandse taal terwijl engels al lang de taal is die gebruikt wordt international gezien, bij nieuwe onderzoeken, programmering,voor de internet enz.

 20. Commentpolis

  Deze reactie is verwijderd wegens strijd met de regels.

 21. Ik ben het met Fred de Haas eens. De katholieke kerk heeft zéér veel gedaan voor de ontwikkeling van Curaçao en haar inwoners. Ik heb mijn hele jeugd op verschillende religieuze scholen gezeten op Curacao en mijn medescholieren, van laag tot hoog (jong en oud) waren voor 95 % donkere mensen. Nooit heb ik enig “klasse-ondescheid” gemerkt. Er werd uitstekend onderwijs gegeven. Ik vind het heel jammer dat de religieuzen, die zich zó voor het eiland hebben ingezet en vaak in niet zo’n prettige omstandigheden (hitte, heimwee etc) , op deze manier weer worden neergezet. Eigenlijk vind ik het schandalig en met mij veel van mijn Antilliaanse vrienden. Maar ja, de Katholieke kerk krijgt opeens ALLE kritiek en vaak onterecht. Men is zijn gevoel voor nuance kwijt. Griezelig. Trouwens, de recente (door HANS de Haas genoemde) duiveluitdrijvingen was niet bij de katholieke kerk! Nee, ik ben het dan ook niet op alle punten met Margot Groenewoud (proefschrift) eens. Het geeft weer eens een vertekend beeld en dat doet geen recht aan het prima werk dat de religieuzen verricht hebben en de prima aandacht die zij ook voor de minderbedeelde inwoners hebben gehad. Heel jammer dat ze weg zijn gegaan. Echt een gemis. Ja, de resultaten van het onderwijs van de laatste 20 jaar laten dit gemis duidelijk zien.

 22. ericlapas

  Beste @Henk, Voor zover ik het weet heeft Wilders het over Islamisering en Marokkanen. Hoezo Antillianenprobleem? Hebben Antillianen een probleem dan? Dat is pure stemmingmakerij.

 23. J, vergelijk Wilders niet met Schotte of H*tler.

  Wilders is namelijk geen crimineel, wal een populist.

  Ik zou niet op hem stemmen omdat zijn partij geen inhoud heeft. Maar hij durft problemen wel bij hun naam te noemen, zoals het Marokkanen en Antillianenprobleem,

  Als hij aan de macht kwam zou Curacao al lang uit het koninkrijk gegooid zijn, met steun van heel Nederland overigens dat de export van geld en de import van criminelen en de door het Curacaose volk getolereerde corruptie meer dan beu is.

 24. @ Hans de Haas
  Dat mensen hun hoofd – veb – de katholieke kerk in het sand steken gaat er bij mij ook niet in.
  Misbruik is hier 1 van, recent is er nog een ‘duivelsuitdrijver’ veroordeeld. Dan nog degenen waarvan wij nix weten die zich vooral aan misbruiken van kids schuldig maken.
  Eens van protestanten betr.

 25. Waarom mensen monkeys worden genoemd kan er bij mij niet in.
  Dat de massa zich laat verleiden door talks van figuren als GS, Trump, Mussolini, H*tler, Wilders, le Pen dat gaat er bij mij eveneens niet in.

 26. Fred de Haas

  Men mag van geluk spreken dat de katholieke Kerk het onderwijs ter hand heeft genomen. De rijke en chique Protestanten waren niet geïnteresseerd in de ontwikkeling van de bevolking en wilden liever ook geen gekleurde mensen in hun kerken. Prijs de Heere Heere!

 27. Commentpolis

  Deze reactie is verwijderd wegens strijd met de regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *