NTR | Curaçaoënaars vanaf 45 jaar al in risicogroep voor corona


WILLEMSTAD – Het overgrote deel van de bevolking op Curaçao kampt met gezondheidsklachten. Volgens de voorzitter van de Huisartsenvereniging Walid Elhage wordt er geschat dat 15 tot 20 procent van de bevolking suikerziekte heeft en zeker de helft obesitas. Dat is volgens artsen een heel groot risico in een pandemie.

De hoge mate van armoede en ongezonde levensstijl op het eiland is terug te zien in de ziektebeelden op het eiland. “De combinatie van suikerziekte, obesitas en hypertensie (hoge bloeddruk) maakt dat de leeftijd van de risicogroep voor COVID-19 (coronavirus) op Curaçao al begint bij 45 jaar”, vertelt Elhage.

“In tegenstelling tot Nederland, waar voornamelijk 55-plussers in de kwetsbare groep vallen.”  Volgens de arts is de gezondheid van de samenleving jarenlang achtergebleven en is dit ook een van de reden dat er zo agressief geprobeerd wordt om het coronavirus buiten de deur te houden.

‘Het aantal amputaties en dialyses is heel hoog’

– Curaçaose minister van Gezondheid
.

De Curaçaose minister van Gezondheid,  Suzy Camelia-Römer, is niet verrast door de cijfers. Zij pleit al langer voor een aanpak om deze ziektebeelden terug te dringen. “Los van de situatie van COVID-19 vormen obesitas, diabetes en hypertensie een groot probleem onder onze bevolking. Het aantal amputaties en dialyses is heel hoog”, aldus de minister.

“Om een beeld te geven, het aantal dialyse-bedden in het Curaçao Medical Center (CMC) is drie keer zo hoog dan bijvoorbeeld in het Erasmus Ziekenhuis in Rotterdam”, vertelt Elhage. Volgens Camelia-Römer is haar ministerie bezig om programma’s op te zetten om via gezond eten de algemene gezondheid van de bevolking te verhogen.

Horeca op gezonde toer
Wie daar niet op wil wachten is Berry Wouters, eigenaar van horecaleverancier DeliNova.  Sinds de maatregelen door COVID-19, moeten de meeste restaurants en hotels op Curaçao de deuren gesloten houden. Daarom besloot Wouters samen met andere leveranciers het Daily Meal Program (DMP) te starten. Met dit programma bieden de vrijwilligers gratis een gezonde maaltijd per dag aan hen die getroffen zijn door de impact van het coronavirus.

“De bedoeling is, dat het Daily Meal Program onderdeel wordt van een groter plan, waarbij we buurthuizen willen helpen om eigen groente te gaan verbouwen zodat ze uiteindelijk niet afhankelijk blijven van ons. Het is een eerste stap in de richting van een gezondere bevolking”, aldus Wouters.

Bron: NTR/Caribisch Netwerk

17 Reacties op “NTR | Curaçaoënaars vanaf 45 jaar al in risicogroep voor corona

 1. Jaren geleden mijn moeder gaan ophalen bij een charla over dieet en gezond eten. Was door haar vrouwengroep georganiseerd.
  Ik schrok me dood. Wie was daar over dieet en gezond eten te vertellen ?
  Mister Bloopers.
  Ik dacht, wat de funk, wt weet hij nu hiervan ?
  Ik dacht, ok laat me de laatste minuten mee luisteren.

  Hij bracht het wel overtuigend over. Dat mort ik wel tiegeven. Wat hij vertelde heb ik hier en daar ook gelezen. Maar ja een kind kan de was doen met dat soort dingen.

  Maar kijk naar Bloopers en zijn vrouw. Ik denk, man vrouw begin bij jezelf.

  By the way. Toen ik jong was en studeerde was ik op veel vsn mijn klasgenoten verliefd. Tegenwoordig kom ik ze af en op straat tegen. Man , denk ik bij mezelf . Was jij daarop veliefd man ? Gordo, basha. Bida y cuminda a hasi kos ku nan. Ay no swa.
  Mi ta gusta mi flaca nan. E flaca nan lo keda semper atractiva.

 2. ericlapas

  Volgens @Roberto, “Nunca b’a tende di jiu di Corsow flacu?”. Het komt niet zomaar want de meeste bewoners hier moesten haast van nul af beginnen en mochten toentertijd blij zijn als ze in de fabriek mochten werken. Het verschil tussen arm en minder arm was aan de buikomvang te zien.

  Het is niet voor niets dat vroeger als mensen elkaar op straat tegenkwamen dat ze zeiden, “kos ta bon barika ta grandi”. Vrouwen hadden het nog moeilijker vroeger want vrouwen hoorden toen geen carrière te maken, het was gewoon hopen dat ze een man konden vinden die met hen wilden trouwen en voor hen zorgen.

  Als een man toentertijd een vrouw het hof wilde maken dan wrijft hij over zijn dikke bolle buik dan weet de vrouw gelijk hoe laat het was.

 3. Kop van jut cooper deed jaren geleden ‘n goed voorstel, mensen financieel belonen door af te vallen, hij bedoelde z’n vrouw spekken. Komt ie met z’n dik harses haar producten promoten, geen ballen verstand van dit soort zaken. Moest verboden worden, maar hier kan alles, de graaier en zakkenvuller.

 4. Nunca b’a tende di jiu di Corsow flacu? Hasta den esey nan ta ser prohibi? Laga nan come swa, nan no ta molestia ningun hende. Bariquita llena corazón contento. Lalaáálala.

 5. Inderdaad Suzy ziet er ook niet zo best uit.
  Dat komt niet echt geloofwaardig over.
  Er was ooit wen liedje: mucha gordo baja bo peso.
  Ik denk vaak aan dat liedje als ik Suzy zie.
  E cara garndi ey y curpa rondo.

  Kijk naar al dat drank op Curacao.
  Je tanden vallen bijna uit als je een Pop of een van die andere dranken probeert.
  Truck di pan laat in de avond ?
  Zeer normaal.
  Lunchen , lijkt meer op dinner.
  En met de hitte op Curacao wilt niemand buiten , na het werk, lopen.

  Dus allemaal ingrediënten om een perfect storm te creëren.

 6. Knoek-koe

  …”Dus stoppen met het wiel weer uit vinden.
  Opdonderen Suzy! “…

  Idd @William, Suzy Dònder op!!!

  Neem je zakken geld mee, ga trots wezen op je “logros”…

  Het eiland is verrotte politici als Suzy zat!!!

  Jullie hebben de autonomie verkwanseld, jullie hebben je macht vies misbruikt.

  Jullie zijn een schande voor het hele koninkrijk…

 7. Allereerst ziet Suzy er zelf ook niet appetijtelijk gezond uit.
  Verder als zij een ‘goede minister’ was geweest dan had ze het Statistisch overzicht gezondheidszorg van 1996-2004 erbij kunnen pakken en was ze al eerder op de hoogte geweest vh feit dat de gezondheid van veel mensen mn in achterstandswijken ronduit ongezond was en is.
  Dat ze nu blaat is bühne geklets.
  Er zijn verder tussen 2000 en 2017 onderzoeken gedaan door het VIC, het volksgezondheids instituut Curaçao wat onafhankelijk is maar wel onder haar ministerie valt, het VIC doet elke 4 jr gezondheids onderzoeken die er niet om liegen.
  Dus stoppen met het wiel weer uit vinden.
  Opdonderen Suzy! Misschien deed je het beter in de advocatuur. Volksgezondheid is niet jouw ding.!!

 8. Knoek-koe

  We plukken de vruchten van onze consecutieve “gezondheids” ministers.

  Het enige wat gezonder wordt onder deze gezondheids minister is de omvang van haar bankrekening.

  Pek met veren zou je in het verledennhebben gekregen, bij zulk beleid

 9. Ambulant

  Curacao heeft zo’n beetje het hoogste medicijn gebruik ter wereld en samen met Japan het hoogste aantal diabeten. Een dialyse patiënt kost de svb zo rond de 150.000 tot 200.000 of zelfs meer naf per jaar.
  We hebben ook de hoogste dichtheid fastfood (drive tru) zaken ter wereld.
  Nog los van al die snack.s

  Diabete dikke 45 plussers ers beschermen ten koste van hongerlijdende en gezonder levenden.
  Gezonde koeien slachten om soep te koken voor de zieken blijft staan.
  Die dikke groep heeft blijkbaar ook voldoende middelen om veel en of ongezond eten te kopen.

  In nederland wordt er gsproken over verplichte quarantiane van besmette met lage of geen klachten om die kwetsbare groepen te beschermen. En spreken z e over solidariteit.
  Ik denk dat je ook van die groep die zo bescheremt moet worden ook mogen vragen zich in te zetten om minder kwetsbaar te zijn toch. Waarom moet de rest zich opofferen voor hun ongezonde levensstyl.
  Bij particulieren ziekten kosten verzekeraars stygt de premie ook met het ouder worden. Als je veel ongelukken maakt met je auto gaat ook je premie omhoog toch… En ik denk het komende jaar zal de premie heel fors stijgen in NL.

  Misschien moeten we die salaris subsidies en ambtenaren salarissen mede laten afhangen van iemands BMI. Een BMI solidariteits heffing.

  De minister vroeg toch om ideen om de economie te helpen.
  Fastfood zaken leveren de economie niks op. Vloeit alleen maar geld weg aan de franchise houder.
  Sluit alle ongezonde fast food zaken . Of zet er een flnike OB / BMI heffing op. En inderdaad hoger OB op non diet fris flink omhoog.
  Besparen we miljoenen op medische kosten en blijven ze allemaal langer leven ook.

 10. Roy Rogers

  Amparo 2 Santos moet gelijk onder dwang opgepakt worden en in quarantene vast gezet worden wegens het overtreden van de OBESITAS WET.
  Wat een enorme pens heeft deze zwerver, met een salaris van ang 12.500.– p.m met het niets doen en alleen maar vreten.

 11. Knoek-koe

  ….“De Curaçaose minister van Gezondheid, Suzy Camelia-Römer, is niet verrast door de cijfers. Zij pleit al langer voor een aanpak om deze ziektebeelden terug te dringen.”…..

  Deze pin van een vrouw loopt al 30 jaar te pappen en nathouden in de politiek, een van de grote problemen op Curaçao, nooit de oplossing.

  De oplossing voor Curaçao is dat figuren als Suzy niet meer op het politieke toneel verschijnen .

  Genoeg zakken gevuld en lopen pappen..

  Ze zit er voor de projecten..

 12. Johannes

  “De Curaçaose minister van Gezondheid, Suzy Camelia-Römer, is niet verrast door de cijfers. Zij pleit al langer voor een aanpak om deze ziektebeelden terug te dringen.”

  Kan iemand haar in het oor fluisteren dat ze de minister is en dat zij juist e.e.a. in gang had kunnen zetten…. al een paar jaar….

 13. Abraham Mossel

  En bij de bloedzuigers die nu in de regering zitten gaan nu pas na 53 jaar de ogen open?. Er is geen vreten voor de kinderen, lazer op. Elke dag zie ik vol gevreten dikzakken bij de toko Bier of Wisky staan zuipen!.

 14. Over obesitas gesproken zie de vetgemeste januskop cooper mfk, de grote bekken rojer dos santos monk kdnt, ‘n walrus cordoba. Allemaal van de belastingbetalers, en maar anderen beschuldigen. Als deze lui verschijnen op tv of horen op radio verwijderen mensen zich.

 15. Ik zou ook geen problemen hebben met een wet die baantjes stapelen verbiedt zeker die van regering, parlement en ambtenaren. Je hebt een baan en die hoeft ook niet aangevuld te worden met een een andere bron van inkomsten. Zo worden ook belangenverstrengeling en toko n toko deals, deels vermeden.

 16. de Groot

  Nu Corona er is worden ze bij het GMN extra hard met de neus op de feiten geduwd. En maar niet gezonde levensstijl promoten met o.a. meer beweging en gezonder eten. Nee…. Drive thus’s mogen hun zaken als eerste openen. En we weten allemaal welke ‘Restaurants’ dat zijn.
  Doe een ‘Suikertaks’ op die troep van Soft drinks en fast food, maar die taks gaat linea recta naar de SVB.

 17. ericlapas

  “De voorzitter van de Huisartsenvereniging Walid Elhage”. Wat opvalt is dat de voorzitter van het voetbalbond ook een Elhage is, en de voorzitter van de vereniging van pompstation houders ook. Weet niet of alle 3 dezelfde persoon is.

  Het is een gegeven dat hoger opgeleiden of mensen die hun hele leven een redelijk salaris hadden, over het algemeen gemiddeld langer leven dan mensen die hun hele leven armoede hebben gekend.

  Blijkbaar wilt Elhage als huisarts geen dief van eigen portemonnee zijn, geeft iedereen een weegschaal, bloedsuikermeter en bloeddruk meter dan is het probleem voor een groot deel opgelost.

  Ik heb zelf thuis een bloeddruk meter, mijn vrouw en ik meten na een bepaalde activiteit gelijk onze bloeddruk om zeker van te zijn dat we allebei alles gegeven hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *