NTR | Curaçao start met registratie migranten via voedselpakketten

“Dé kans om eindelijk een beeld te krijgen van deze groep”, stelt Ieteke Witteveen van Human Rights Defense. Volgens Witteveen zijn er in totaal rond de 25.000 mensen zonder papieren op het eiland: grotendeels Venezolanen | Thinkstock

WILLEMSTAD – Ook Venezolanen zonder papieren komen op Curaçao in aanmerking voor een voedselpakket. Daarvoor moeten zij zich wel meteen registreren. Het is nu voor het eerst sinds de crisis in Venezuela uitbrak, dat Curaçao actief ongedocumenteerden registreert.

“Dé kans om eindelijk een beeld te krijgen van deze groep”, stelt Ieteke Witteveen van Human Rights Defense. Volgens Witteveen zijn er in totaal rond de 25.000 mensen zonder papieren op het eiland: grotendeels Venezolanen, maar ook mensen uit andere landen. Velen van hen doen zwart werk en zitten door de coronacrisis, net als veel andere eilandbewoners, zonder inkomen.

Al deze mensen kunnen zich nu, zonder risico op deportatie, registeren om een voedselpakket te ontvangen. “We hebben al een wachtlijst van 500 gezinnen”, vertelt Witteveen.

1700 migranten geregistreerd
Franklin Girigorie van Caritas, de organisatie die zich inzet voor zowel Curaçaose inwoners die eten nodig hebben als migranten, vult aan dat er vandaag 11.000 mensen geregistreerd staan waarvan 1700 migranten. “Maar dit aantal groeit elke dag.”

Franklin Girigorie in gesprek met Elisa Koek
Download de audio hier

Witteveen ziet de registratie als dé kans om meer te weten te komen over deze migranten. “Wie zijn deze mensen? Hebben ze kinderen? Wat is hun beroep? Ook post-corona is dit waardevol, want er zitten veel young professionals tussen. Laat hen werken en een steentje bijdragen”, zegt Witteveen.

Kustwacht onderschept boot met Venezolaanse vluchtelingen

Cijfers

 

Sinds de crisis in Venezuela zijn zeker vijf miljoen Venezolanen het land uit gevlucht. Duizenden naar Curaçao en Aruba met respectievelijk 160.000 en 106.000 inwoners. Een deel van deze ‘bootvluchtelingen’ wordt door de Kustwacht onderschept en belandt vaak in de barakken.

Hier is al langer kritiek op van onder meer de UNHCR en Cordaid. Een ander deel van de Venezolanen wordt niet onderschept en komt in de illegaliteit terecht. Er is weinig zicht op deze groep: ze werken zwart en blijven vaak onder de radar.

Officiële cijfers zijn er niet, maar de minister van Justitie van Curaçao Quincy Girigorie gokt dat er zo’n 16.000 Venezolanen zonder papieren op Curaçao wonen. Dit loopt naar verwachting op tot 21.000 eind 2020.

Zorg en onderwijs heikele punten
Maar, is het verstandig om duizenden mensen nu zomaar een legale verblijfsstatus te geven? Bob van Dillen, migratie-expert bij internationale hulporganisatie Cordaid denkt van wel.

“Je haalt mensen uit de illegaliteit en ze kunnen belasting afdragen. De grootse problemen zijn de zorg- en onderwijsbudgetten. Daar is geld voor nodig en Nederland moet hierin haar verantwoordelijkheid nemen.”

‘Stel hulp migranten als voorwaarde voor steun’
Op Curaçao is er niet bij iedereen draagvlak om geld in deze groep mensen te steken. Van Dillen weet dit: “We werken vaker in landen die in een crisis zitten, daarom moet je afspraken maken waar de bevolking zelf ook baat bij heeft. De hele onderkant van de maatschappij, inclusief migranten, kan nu worden aangepakt.”

Cordaid heeft extra financiële middelen beschikbaar gesteld om de groep ongedocumenteerden op Curaçao en Aruba nu van voedsel te voorzien. Ook hebben zij premier Mark Rutte wederom opgeroepen in actie te komen om de eilanden te helpen met de duizenden migranten.

“Er wordt al gepraat over financiële steun voor de eilanden”, zegt Van Dillen. “Stel als voorwaarde dat het geld deels naar de onderkant van de samenleving gaat. Dit is het moment!”

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op de eilanden en in politiek Den Haag? Abonneer dan net als andere lezers ook gratis op de wekelijkse nieuwsbrief.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

7 Reacties op “NTR | Curaçao start met registratie migranten via voedselpakketten

 1. Ja mossel.
  Ja dat is helemaal juist.
  Respect voor dat.
  En shame on those who collaborated.

 2. Abraham Mossel

  REGRISTRATIE, doet mij denken aan de woorden van mijn overleden vader, die zij altijd tegen mij registreren nooit doen lijkt mooi maar is meestal bagger door mensen opgesteld die verkeerde dingen in hun achterhoofd hebben. Ook de Joden moesten zich registreren onder valse voorwaarden, ze kregen na de registratie gratis een mooie ster en die was nou net het bewijs om richting de gaskamer en de dood in te gaan. Mijn vader zijn broer en zuster zijn onder gedoken geweest en hebben de oorlog over leeft. dus raai maar wat ik doe als er maar iets met registratie van doen heeft wat niet kohser lijkt……?

 3. Natuurlijk worden ze uitgezet zodra het kan.
  Koekje voorhouden om je uit je hol te lokken.
  Registratie van “ZZpers” voor een uitkering die niet bij de KVK staan ingeschrven leid ook tot vervolging via de belasting dienst.

 4. Aad de koning

  Johan wat een dom mens ben jij . Wees blij dat er hulp is voor die mensen !
  Als jij geen eten of geld had , ging jij dan thuis rustig zitten wachten tot je gezin en jij neer vielen van de honger. Nee toch , dan ging jij het toch ook halen bij zulke leuke mensen zoals jij .met of zonder geweld.
  Schaam je diep .

 5. ‘Al die vrouwen’ etc
  @Clapas
  How do you know. Wat een onbeschofte sexist ben je toch.

 6. Het is van de gekke dat illegaliteit beloond wordt door het verstrekken van voedselpakketten.

  Mooi signaal aan Venezuela: kom naar Curacao!

 7. Laten we hopen dat deze registratie niet zal leiden toch deportatie van deze Venezolanen zodra de grenzen open gaan. Het zou haast immoreel zijn maar ja daar is dit kabinet om bekend.

  Mensen zullen vragen, wat voor recht van spreken heb jij? Je doet het voor geld met vrouwen, maak je geen misbruik van hun situatie? Het antwoordt is nee, al die vrouwen vonden het lekker en hadden de tijd van hun leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *