26 C
Willemstad
• zondag 9 mei 2021 09:03

PBC | Zondag kans op regen en onweer

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een storing die naar verwachting de lokale eilanden in de komende 24 tot 36 uur zal treffen, bevindt zich momenteel boven het zuidoosten van...

AVC | ‘Toezicht op financiële instellingen Curaçao is te vrijblijvend’

Servaas Houben en Ronald Ketellapper | Achterkant van Curacao Het toezicht in Curaçao op financiële instellingen is te vrijblijvend, verouderd en houdt onvoldoende rekening met de risico’s waaraan...

Nu.cw | Curaçao eerder dan verwacht uit lockdown

Na weken op slot te hebben gezeten, gaat Curaçao uit lockdown. "De cijfers van de afgelopen weken zijn dermate positief dat verdere versoepelingen verantwoord zijn", aldus demissionair...

NOS | Premier Rutte: Europese covid-reispas misschien pas in augustus

Sander van Hoorn De covid-pas, de QR-code waarmee Europeanen deze zomer makkelijker op reis moeten kunnen in de EU, is er misschien pas in augustus. Dat heeft premier...

Extra | Aubert Wiels: E motibu real di asesinato di Helmin Wiels un dia lo sali na kla

WILLEMSTAD. – Ayera despues di 8 aña ainda famianan no a haña trankilidat pa por sera e kaso di asesinato di Helmin Wiels. Esaki pa e echo...

ParadiseFM | D66: ‘Zo snel mogelijk vaccinatiecertificaat voor Caribische delen koninkrijk’

D66 wil zo snel mogelijk een digitaal groen certificaat voor gevaccineerden in de Caribische delen van koninkrijk. Dat blijkt uit Kamervragen van partijleden Jorien Wuite en Jan...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaNTR | Coronaregels op Curaçaose scholen: ‘Dit gaan we niet volhouden’

NTR | Coronaregels op Curaçaose scholen: ‘Dit gaan we niet volhouden’

Elisa Koek

WILLEMSTAD – Handen wassen, afstand houden en digitaliseren: de sleutelwoorden voor het onderwijs in coronatijd op Curaçao. Na twee maanden gesloten te zijn, openen scholen op het eiland beetje bij beetje de deuren. Maar, hoe hanteer je deze maatregelen op de lange termijn?

“Niet”, zegt Maghalie Van der Bunt-George, voorzitter van de Verenging voor Protestant Christelijk Onderwijs (VPCO).

“Met de middelen die wij nu hebben, is dit absoluut onmogelijk om vol te houden”, zegt Van der Bunt-George. “Twee meter afstand zorgt ervoor dat we klassen in drieën moeten delen en dus drie keer zo veel ruimte en drie keer zo veel docenten nodig hebben. Daarbij: op dit moment hebben we niet eens geld voor de stroomrekening.”

Reportage door Elisa Koek

Nieuwe norm nodig
Premier Eugene Rhuggenaath, die momenteel ook de rol van Minister Van Onderwijs vervult,  stelt dat er een nieuwe norm moet worden gesteld voor gesubsidieerde scholen. Op korte termijn geldt de twee-meter-regeling, maar op lange termijn moet de hygiëne en digitalisering verbeterd kunnen worden. Hoe veel geld de scholen hiervoor krijgen, moet berekend worden.

Gebrekkige hygiëne en digitalisering

In 2019 trokken verschillende schoolbesturen al aan de bel. Te weinig budget voor veiligheid op scholen waaronder de schoonmaak en gebrek aan digitalisering waren toen de punten waarover zij een noodklok luidden.

De protocollen rond COVID-19 zijn nu strenger: de hygiëne moet aangescherpt blijven en voorlopig moet er twee meter afstand zijn tussen leerlingen. Ook is meer digitalisering het streven. Lees hier meer.

Volgens Ace Suares, die zich al jaren via het project Nos ta Konekta inzet voor digitalisering in onderwijs, komt hier heel wat bij kijken. De meeste kinderen hebben nog geen laptop, maar een tablet of mobieltje. Daarbij moeten ook de leraren worden getraind en een laptop hebben. “We hebben ooit voor een jaar 19 miljoen gulden begroot en daarvan was 8 miljoen voor laptops: de rest ging om infrastructuur op scholen. Als je dit voor de komende jaren, zeg acht jaar wil doen, kost dat zeker 100 miljoen.”

Ace Suares over digitalisering onderwijs

Download audio

‘Zeker 60 van onze leerlingen hebben geen toegang tot internet’
Pamela Kroon-ter Haar is conrector bij het Maria Immaculata Lyceum. De laatste maanden is er veel gebruikgemaakt van digitaal onderwijs en, ondanks dat dit best goed ging, is er een groep die buiten de boot valt. “Zo’n 60 kinderen hebben gewoon geen toegang tot internet. En een groot deel van de leerlingen die dat wel heeft, heeft alleen een smartphone. Als de digitalisering wordt doorgezet, moet dit structureel veranderen.”

De Curaçaose premier zegt dat er een enquête is gestart om in kaart te brengen hoe veel kinderen geen toegang hebben tot digitale middelen. Het streven is om te zorgen dat ook zij dit krijgen.

Onder deze voorwaarden mogen scholen open op Curaçao

 • Middelbare scholen mogen vanaf 18 mei open voor examenleerlingen.
 • De scholen moeten zorgen dat leerlingen boven de twaalf jaar twee meter afstand houden van elkaar waardoor in de lokalen veel minder tafels kunnen staan. Soms maar twaalf in plaats van dertig.
 • Wanneer de andere leerlingen van de middelbare scholen weer naar school kunnen, is niet bekend. Dit lijkt met de 2-meterregeling nu ook niet mogelijk.
 • Er wordt geadviseerd nu zo veel mogelijk digitaal les te geven.
 • Basisscholen zouden ook per 18 mei open mogen, maar vorige week werd meegedeeld dat alle basisscholen pas 1 juni open mogen.
 • Privéscholen zijn al wel open, sommige al vanaf 11 mei.
 • Alle scholen krijgen een bezoek van de inspectie voor ze open kunnen.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

 

2 reacties

 1. Logica is ver te zoeken.
  Ook als je bezuinigen op het onderwijs aan kondid en de te nemen maatregelen en digitalisering in wil voeren ook. Maar wat dacht je van de opmerking op Facebook dat Wikipedia ook nog in Papiamentu vertaald moet worden om dat anders de leerlingen weer een achterstand krijgen?

 2. Er is geen verspreiding op Curacao. Het is toch je reinste kolder om de huidige maatregelen te handhaven. We doen net of er tientalle besmettingen zijn. Logica is ver te zoeken.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties