27 C
Willemstad
• maandag 14 juni 2021 07:18

Laatste reacties

- Advertentie -

NTR | Caribische helden in de zorg: ‘Het is een oorlog die we gaan winnen’

Zaheeb Choudhry (35), internist en nefroloog van het Arubaanse ziekenhuis Horacio Oduber | Foto Sharina Henriquez

ORANJESTAD – Zaheeb Choudhry (35), internist en nefroloog van het Arubaanse ziekenhuis Horacio Oduber, moest in quarantaine na contact als frontliner met een coronapatiënt.

“Dat is uitdagend, twee weken thuis zijn als je altijd een bezige bij bent. Dus ik was mijn hoofd aan het kraken hoe we dit virus nou kunnen aanpakken”, vertelt hij. Caribisch Netwerk bezocht hem op zijn werkplek.

Reportage door Sharina Henriquez
- Advertentie -

Choudhry noemt zichzelf een ‘plasmaboer’: hij was voor de coronacrisis al bezig met hoe je bloedplasma kan toepassen tegen ziekten. “Aruba heeft namelijk ook een bijzondere machine”, vertelt hij. “Het is grofweg een soort wasmachine die centrifugeert en effectief bloed scheidt van plasma. Deze behandeling heet plasmaferese.”

Samen met zijn ervaren team start hij als eerste in Centraal- en Zuid-Amerika met plasmaonderzoek in de strijd tegen het coronavirus. Inmiddels zijn ze al begonnen met plasma af te nemen van coronapatiënten. “We hebben niet veel nodig, zo’n 10 tot 12 liter.” Daaruit halen ze de antilichamen. “Dat zijn de kogels om direct te schieten op het virus.”

‘We geven patiënten kogels om direct te schieten op het virus’

Het is echter moeilijker om patiënten te krijgen om de antilichamen toe te dienen. “Het zou volgende week al kunnen. Daarvoor hebben we nieuwe patiënten nodig die in het ziekenhuis worden opgenomen. We willen het namelijk zo vroeg mogelijk in het ziekteproces toedienen.”

“Maar”, zegt Choudhry, “omdat  Aruba de lokale besmettingen zo goed onder controle heeft gekregen door de coronamaatregelen, is de hoeveelheid patiënten die in het ziekenhuis komt,  laag.”

Toch verwacht de arts later in het jaar wél genoeg patiënten voor het onderzoek te hebben. “Je hebt ook altijd wel een tweede piek (van besmettingen, red.) later in het jaar. Dat zie je ook als je kijkt naar het patroon van uitbraken van influenza, sars en mers.”

Samenwerking koninkrijk
Ook is er samenwerking in het koninkrijk. “De andere landen hebben al gevraagd om mee te doen met onze AruCovid-studie. Dus als ik een mannetje of 20 haal en de anderen 10, dan hebben we 30 patiënten en kunnen we eind van het jaar al mogelijk uitspraken doen.”

Wat Choudhry ook heel belangrijk vindt: dat Aruba een behandeling heeft voor haar eigen patiënten. “Dat we dus niet afhankelijk zijn van anderen in het buitenland.”

De arts is zelf niet bang voor het virus. “Dat zeg ik niet om stoer te doen. Ik ken de data en statistisch is het risico laag dat een jong iemand ernstig ziek wordt. Ik zie het als een soort oorlog. En die oorlog tegen het virus wil ik winnen. En die gaan we overwinnen.”

Bron: NTR/Caribsch Netwerk 

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

  1. Laten we elkaar en Emsley Tromp geen mietje noemen, de meeste verplegers zitten al bijna 2 maanden met volledig salaris thuis.

    Het aantal besmettingen op Curacao en Aruba is te verwaarlozen.

    Heb het dus goddomme niet over een strijd.

  2. Laten we hopen dat zorgverleners een les geleerd hebben, de meeste besmettingen zijn veroorzaakt door juist zorgverleners.

    In veel verpleegtehuizen hebben juist de hulpverleners de bewoners besmet.

    Als Ebola in Afrika uitbreekt weten de zorgverleners daar gelijk dat zij zich moeten beschermen om niet besmet te worden dus het is een raadsel waarom zorgverleners overal ter wereld niet voorzichtiger zijn geweest.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | Bicentini wint met Canada eerste wedstrijd tegen Haïti

Persbureau Curacao Canada heeft in de tweede ronde van de kwalificatiefase voor het WK van 2022 in Qatar gewonnen van Haïti: 0-1. Het team met assistent-bondscoach Remko Bicentini...

Telegraaf | Nieuwe premier Curaçao Gilmar Pisas zet relatie op scherp: ’Minder Koninkrijk’

’Nederlandse belastingbetaler draait niet op voor onze bekostiging’ | Edwin Timmer Willemstad - Duwt de nieuwe MFK-regering, die maandag wordt beëdigd, Curaçao opnieuw in politieke chaos en wrevel met...

Column Youp | Ruig van de richel

Begrijp ik nou dat de nieuwe dierenwet in eerste instantie voorschreef dat geen enkel beest de mogelijkheid mag worden ontnomen om natuurlijk gedrag te vertonen? Inmiddels is...

Column Hessels | Haleluja!

Door Armand Hessels In verschillende gelegenheden gaven zowel de regering als de beoogde nieuwe beheerder (Quanten) van het immense industrieterrein te San Nicolaas te kennen dat er halverwege...

PBC | Wie graaft in de grond van Sint-Eustatius vindt geschiedenis

Persbureau Curacao “Als je graaft in de grond van Sint-Eustatius, graaf je geschiedenis”. Sherees Timber is enthousiast over de ontdekking van een 17e eeuwse begraafplaats op het terrein...

NU | Curaçao begint tweede ronde WK-kwalificatie met kleine nederlaag

Curaçao is de play-offs in de tweede ronde van de WK-kwalificatie zaterdag (lokale tijd) begonnen met een 2-1-nederlaag tegen Panama. Dinsdag is de return in Willemstad. De ploeg...
- Advertentie -