NTR | ‘Boodschap van Cuba is helder, ze hebben Curaçao nodig’

Door Anneke Polak

Oude Amerikaanse auto's tekenen nog altijd het straatbeeld in Havana | foto: Anneke Polak

Oude Amerikaanse auto’s tekenen nog altijd het straatbeeld in Havana | foto: Anneke Polak

WILLEMSTAD/HAVANA – Een financiële delegatie uit Curaçao is aangenaam verrast door de open en warme ontvangst in Cuba. Er wordt gewerkt aan de oprichting van een taskforce die gaat bekijken welke rol Curaçao op economisch gebied kan gaan betekenen.

Na 54 jaar wordt de Amerikaanse vlag morgen gehesen bij het Amerikaans consulaat in het Cubaanse Havana. Minister John Kerry van Buitenlandse Zaken zal de hand van president Raúl Castro schudden. Een historisch moment dat vooral op economisch gebied vooruitgang moet gaan brengen.

Concurrent
Een moment waar Curaçao bij moet zijn, vindt ambassadeur van het Koninkrijk in Cuba Norbert Braakhuis. “Cuba is op dit moment aan het ontwaken. De Cubaanse economie is nu gehandicapt maar de groei gaat zeker aantrekken. Dat heeft een impact op het hele Caribisch gebied. Een geduchte concurrent van de eilanden op het gebied van toerisme, maar ook een fantastische markt als je kunt samenwerken.”

Een Curaçaose financiële delegatie ging begin juni onder leiding van premier Ivar Asjes alvast naar Cuba, waar zelfs een ontmoeting met Raúl Castro mogelijk was voor de premier. Anushka Cova ging mee naar Havana namens de Curaçao International Financial Services Association (Cifa). “De Cubanen waren heel open en helder. Ze gaven gelijk aan ons nodig te hebben om internationaal verder te kunnen.”

Kennisoverdracht
Cova kreeg van de Cubanen ook te horen dat er veel landen interesse tonen. “De vice-president van de Raad van Ministers van Cuba wil voor november een concreet plan van de taskforce, zodat duidelijk wordt op welke terreinen we kunnen gaan samenwerken. Denk aan telecommunicatie, investment banking, technologie. Er is ons specifiek om kennis gevraagd, of we seminars kunnen organiseren. We gaan kijken welke bedrijven dat zouden willen doen, want het is toch een investering.”

Bij de ambassade van de VS werd een feest gehouden ter ere van het aanhalen van de banden met Amerika - foto: Anneke Polak

 

De Kamer van Koophandel op Aruba heeft inmiddels een handelsmissie naar Cuba achter de rug en niet onverdienstelijk, aldus Roxanne Wolff van de KvK Aruba. Vierendertig ondernemers gingen mee naar Havana. “Bouwbedrijven, telecommunicatie, consultancies, retail, bedrijven in de toeristische sector, de delegatie was heel uitgebreid. Cuba kan een risico zijn voor Aruba op toeristisch gebied, daarom zijn we gaan kijken wat Cuba te bieden heeft en waar we elkaar kunnen versterken. Een aantal ondernemers heeft al MoU’s ondertekend.”

Tussen de KvK op Aruba en in Cuba is al een overeenkomst getekend, aldus Wolff. Ambassadeur Braakhuis prijst dit: “Je moet er bij zijn op het moment dat het in beweging komt en niet als het eenmaal draait, dan ben je te laat.”

De belangstelling van de Kamer van Koophandel op Curaçao is vooralsnog minder. Billy Jonckheer van de KvK: “Voor ons is het belangrijk om te werken aan markten als Colombia, Brazilie en Panama. Er gebeurt veel in de regio, als bedrijf moet je zelf beslissen welke markt voor jou nu belangrijk is. Cuba is zeker een investering, maar ik denk niet dat het snel zal gaan, hopelijk binnen een jaar of twee.”

Ervaring
Ambassadeur Braakhuis hoopt dat Curaçao zich zo goed en snel mogelijk organiseert. “Cuba moet heel veel nog uitvinden, denk aan digitalisering en informatisering van de gemeenschap. Een financieel centrum, om maar eens wat te noemen. Maar ook op het gebied van toerisme: hoe ga je om met cruiseschepen? Deze ervaring is aanwezig op onze eilanden. Door de oude familiebanden ligt er bovendien een natuurlijke basis voor toenadering. Het is niet alleen goed voor Cuba maar ook voor Curaçao.”

Bron: CaribischNetwerk/NTR

6 Reacties op “NTR | ‘Boodschap van Cuba is helder, ze hebben Curaçao nodig’

 1. We kunnen ons eigen microscopische karweitjes op dit eiland niet oplossen! Maar we zijn wel arrogant genoeg om de cubanen te vertellen dat we “el ombligo del mundo” zijn!

 2. Cuba is slecht nieuws voor Curacao – ze gaat de Amerikaanse toerist van ons afpakken.

 3. Ha ha ha! Cuba heeft het corrupte armlastige Curacao nodig?

  Wat een doorzichtige poging van de deelnemers aan deze snoepreis om hun hoeren en snoeren in Havana als dienstreis te verkopen.

 4. Inderdaad, volkomen inhoudsloos! Meer kan het niet wezen.

 5. Cuba kan heel veel van Curaçao leren:
  Hoe Het Niet Moet!

 6. caribbeancynic

  Peptalk die verder inhoudsloos is, zoals het betaamt voor een ambassadeur. Mij ontgaat wat Curaçao zou kunnen betekenen voor Cuba. De gebrekkige dienstverlening in het toerisme segment hier op Curaçao leent zich niet voor export.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *