30 C
Willemstad
• dinsdag 20 april 2021 13:41

PBC | Ongedocumenteerden kunnen ook bij SDK of WTC vaccineren

Persbureau Curacao Ook inwoners van Curaçao zonder geldige verblijfspapieren kunnen zich laten vaccineren. Dat hoeft niet persé bij de kliniek Salu pa Tur, waar ze al langer welkom...

PBC | Girobank-gedupeerden beschikken weer over hun geld

Persbureau Curacao Ruim 2000 Girobank-gedupeerden hebben vanaf vandaag weer beschikking over hun tegoed. GI-RO Settlement Holding is de partij die daarvoor zorg draagt in samenwerking met Girobank. Begin...

Democracy now! | Tuesday, April 20, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 20 april 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

ParadiseFM | Lichte versoepelingen voor restaurants en winkels

De lockdown, plachi di dia en avondklok om 19u blijven tot zeker 30 april van kracht. Vanaf morgen versoepelen de coronabeperkingen licht voor restaurants en winkels. restaurants mogen...

Nu.cw | Scholieren opgepakt voor verspreiden ongepaste beelden

Een school heeft vorige week aangifte gedaan tegen een scholier die tijdens een Zoomles ‘ongepaste beelden’ liet zien. De minderjarige is gehoord door de politie en de...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaCaribisch Netwerk (NTR)NTR | Bij1-kandidaat Quinsy Gario: ‘Huidige Kamerleden zijn niet in staat om...

NTR | Bij1-kandidaat Quinsy Gario: ‘Huidige Kamerleden zijn niet in staat om racisme aan te pakken’

De Curaçaos-Nederlandse Quinsy Gario is kunstenaar, dichter, antiracisme-activist en staat bij de verkiezingen van de Tweede Kamer op plek 2 van Bij1. | archief Gario

DEN HAAG – In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen, publiceert Caribisch Netwerk interviews met politici over de Caribische gemeenschap. Quinsy Gario wil namens Bij1 in de Tweede Kamer, omdat hij vindt dat huidige Kamerleden het racisme niet kunnen bestrijden.

Tienduizenden mensen gingen vorig jaar de straat op om te protesteren tegen racisme. Black Lives Matter. We zagen ook allemaal zwarte vlakjes voorbijkomen op Instagram. Vindt u dat die mensen een morele verplichting hebben om op Bij1 te stemmen?

“Ik wil mensen op het hart drukken om dat te laten meewegen. Al snap ik dat sommigen niet willen stemmen, omdat ze zo teleurgesteld raken in politici die ze kiezen. Dit is hét moment om iets te doen tegen onderdrukking en politiegeweld, zorgen dat de volgende generaties het beter krijgen dan wij. Wat was de reden voor mensen om de straat op te gaan of zoals velen een zwart vlakje te posten op sociale media?”

‘Met ons koloniaal verleden is het voor geen van ons veilig, dus we moeten ons uitspreken’

Over racisme gesproken: u kreeg zelf veel racistische reacties en doodsbedreigingen na demonstraties tegen Zwarte Piet en uw televisie-optreden in 2013. Voelt u zich inmiddels veiliger in Nederland?

“Met ons koloniaal verleden is het voor geen van ons veilig, dus we moeten ons uitspreken. Veiliger dan toentertijd voel ik me wel, omdat ik niet zoveel meer op de voorgrond kwam. Tegelijkertijd heeft Nederland in de afgelopen jaren het geweld tegen mensen van kleur toegelaten. De extreemrechtse en racistische groep is groter geworden.”

En nu staat u voor Bij1 op plek 2, na Sylvana Simons. Waarom de politiek ingaan?

“In de bestaande partijen zitten ook allemaal mensen met hele goede intenties. Alleen, ze zijn niet in staat gebleken om racisme en geweld tegen mensen van kleur aan te kaarten en te bestrijden. Sommige politici deden braaf mee met Black Lives Matter-demonstraties. Vervolgens zie ik ze in niet in actie komen. Ze konden recent nog wetten die discrimineren en profileren tegenhouden, maar ze deden het niet.”

‘Dat iemand op jou lijkt, wil niet per se zeggen dat diegene jouw belangen behartig’

En Bij1 is het enige antwoord, zegt de politicus natuurlijk..

“Dat iemand op jou lijkt, wil niet per se zeggen dat diegene jouw belangen behartigt. Maar, kijk naar mijn daden. Daarnaast, Bij1 heeft als partij in korte tijd veel bereikt in de gemeenteraad van Amsterdam. Bijvoorbeeld ervoor gezorgd dat het daar nu niet meer uitmaakt wat de achtergrond van je ouders is als jongeren een schooladvies gaan krijgen. Dit zijn de acties die levens structureel gaan verbeteren.”

Wat hebben de Caribische rijksdelen aan u?

“We moeten ervoor zorgen dat de autonomie van de eilanden gerespecteerd worden. Zorgen dat Saba en Sint-Eustatius verlost worden van de grip van de Haagse politiek. De beslissingen moeten niet meer op een ministerie gemaakt worden, maar daar op het eiland.”

‘De Rijksministerraad moet afgeschaft worden’

“De Rijksministerraad moet afgeschaft worden. Die neemt nu op een oneerlijke manier beslissingen die hele grote gevolgen hebben voor Aruba, Curaçao en Sint-Maarten. De drie hebben geen zeggenschap, want bij het stemmen is het zeventien Nederlandse ministers tegenover drie vertegenwoordigers.”

“En natuurlijk excuses voor het slavernijverleden gekóppeld aan herstel, op welke manier dan ook, zodat de eilanden ook hun expertise kunnen inzetten.”

Toen u Sint-Maarten verliet om in Nederland te gaan studeren was u zeventien. Was die jongen toen ook zo uitgesproken als u nu bent?

“Dat weet ik niet, haha! Ik was op de middelbare school wel actief in een debatteam. De huidige parlementsvoorzitter, Rolando Brison, was toen mijn tegenstander. Hij bleek maar niet te begrijpen waarom natuurbescherming super belangrijk was voor het eiland! Ik herinner me nog goed dat al de dingen die ik vervolgens zei mij niet in dank werden afgenomen.”

Caribische jongeren zouden over het algemeen niet zo uitgesproken zijn als hun Europese studiegenoten. Dat is wat professionals uit het hoger onderwijs in Nederland aangeven.

“Zeker. Velen komen hier naar Nederland met het idee: dit is mijn thuis niet, ik ben hier eventjes en dan ga ik weer weg. Als ik me maar persoonlijk kan ontwikkelen. Aan de andere krant: op de eilanden zijn we ook heel erg gegrepen door de mentaliteit om geen slachtoffer te willen zijn. Ik snap het, maar om vooruit te komen moet dit gesprek wel worden gevoerd. Wat betekent het koloniaal verleden voor onze culturele identiteit, onze gezondheid, onze politiek en de armoede?”

Om vooruit te gaan heeft een land of eiland ook veel kennis nodig. Wat je al jaren ziet gebeuren, is dat duizenden hoogopgeleide Caribische jongeren steeds kiezen om na hun studie in Nederland niet naar de eilanden terug te keren.  

“Dit is voor mij persoonlijk echt een prioriteit. Ze blijven met Nederland verbonden door een torenhoge studieschuld in euro’s. Er komt geen einde aan die schuld als ze op de eilanden het in guldens en dollars moeten aflossen. Daar moeten we snel een oplossing voor vinden.”

‘Wat hebben die partijen in ál die jaren gedaan om onze belangen te behartigen?’

Veel partijen in de Tweede Kamer hebben een parlementslid dat zich focust op de eilanden. Ze komen ook een paar keer per maand bij elkaar voor de Caribische kwesties. Geen van hen heeft een Caribische achtergrond. Wat maakt het in de praktijk uit?

“Zij praten met iemand voor een half uur of gaan op werkbezoeken, maar dat is alles. Het is heel anders als je als Kamerlid daadwerkelijk familie hebt op de eilanden die jou vertellen hoe het echte leven daar is, over armoede, over de spanningen daar. We hebben te lang een Tweede Kamer gehad wat totaal losgezongen is van de realiteit op de eilanden.”

“Het gaat om representatie. Als er in de Tweede Kamer geen enkele persoon zit van Antilliaanse afkomst, dan denk ik: wat hebben die partijen in ál die jaren gedaan om onze belangen te behartigen?“

Bron: NTR/CaribischNetwerk

24 reacties

 1. Als dat niet CRIMINEEL is, weet ik het niet meer. Gewoon oproepen tot MOORD door Tweede Kamer kandidaten!

  Maar dat mag blijkbaar.

  Sharon Osbourne en Morgan Piers zijn nu ook gecensureerd omdat ze niet intrappen in het toneelstuk van de actrice Megan Markle. Je hebt meer vrijheid in Noord Korea

 2. Zowel mafkees Quincy en pruikenkoningin Sylvana hebben er een zooitje van gemaakt in Nederland.
  Ik zou zeggen geef ze nou beiden een enkelreis naar de Mojave woestijn om
  daar het racisme onder de vogels te bestrijden.

 3. @Brian. Ik ken vele van dat soort voorbeelden. It is not about the kleur. Het is de attitude waar mensen voor terugdeinzen. Attitude van je niet aan je woord houden, laat komen, verzuimen je taak naar behoren te verrichten. Nooit iets af.
  En dan roepen; Paso mi ta pretu.
  Net als de moslims, omdat ik moslim ben. Welnee mens omdat je 5 x per dag eist te bidden tijdens werk, je gebrekkig nederlands spreekt en je werk niet naar behoren doet.

 4. Racisme bestaat in Nederland

  Racisme bestaat overal. Ook hier op Curacao

  de ramen van witte prostituees op de Zeedijk loopt dat die hoertjes gewoon de andere kant opkijken.
  Dat zijn alleen geen Nederlandse dames maar dames uit Oost Europa.

 5. Racisme bestaat in Nederland, een vriend van mij uit Curacao die hoerenloper is, vertelde mij dat als hij langs de ramen van witte prostituees op de Zeedijk loopt dat die hoertjes gewoon de andere kant opkijken.

 6. Sinds 28 maart 2019 is Gideon Everduim Statenlid in de provincie Noord-Holland voor de partij DENK waar hij woordvoerder is op de terreinen Economie, Financiën en Bestuur (EFB), Mobiliteit en Bereikbaarheid (M&B), Natuur, Landbouw en Gezondheid (NLG) en Ruimte, Wonen en Klimaat (RWK). Begin november 2020 verliet Everduim de Staten tijdelijk vanwege een burnout, nadat er veel kritiek was gekomen op het feit dat hij nauwelijks deelnam aan commissie- en Statenvergaderingen maar wel een maandelijkse vergoeding ontving. In februari 2021 werd ook bekend dat het ‘spookstatenlid’, ondanks zijn structurele afwezigheid bij debatten, wel ruimhartig gebruik maakte van de rekening die gevuld is met door de provincie overgemaakt belastinggeld door bijna 12.000 euro te declareren aan etentjes, uitjes en snoep

  Krijgen we 1 kans en dan heb je dit…

 7. Dit is wel een up hill battle want in Nederland scoren racistische partijen hoog in de peiling. Kijk maar naar Forum voor democratie dat is gewoon een racistische partij en die stond vorig jaar hoog in de peiling.

  Wil je racisme bestrijden, moet je zwarte mensen gelijke kansen geven en dat hoeft niet persé met zwarte kamerleden en gemeente raadslieden. Een goed voorbeeld is de Bijlmer in Nederland daar zijn over het algemeen veel zwarte raadslieden maar er wordt niets voor de bewoners van de Bijlmer gedaan.

  Veel van die Bijlmer bewoners moeten het van de voedselbank hebben en leven een leven zonder perspectief.

 8. Wat was de reden voor mensen om de straat op te gaan of zoals velen een zwart vlakje te posten op sociale media?”

  Veel mensen wisten dat ook niet. Het was een trend dus denken ze dat het cool is. Veel van de zogenaamde meelopers. En daarnaast weten BLM wel hoe ze via social media mensen kunnen beïnvloeden. Mensen met een eigen mening worden meteen weggezet als racist, mensen worden bedreigt of ze gaan de werkgevers van deze mensen benaderen.
  Bedrijven die naar hun mening te weinig allochtonen in dienst worden zwart gemaakt op de media. Wat ik niet snap is dat hier bedrijven zijn die er in stinken terwijl het echt een heel klein clubje is.

 9. We zullen wel zien wat Bij1 aan meerwaarde kan hebben mochten ze een zetel kunnen bemachtigen. Vermoedelijk lukt dat niet. Kwestie van afwachten. Trankilo.

 10. @David
  Even voor de duidelijkheid. Noch Curaçao, noch Aruba, noch St Maarten zijn onafhankelijke landen. Anders zaten zij namelijk niet nog steeds in het Koninkrijk der Nederlanden. Wel zijn het zelfstandige landen (het land de Nederlandse Antillen bestaat immers niet meer), waarin zij een zekere mate van autonomie hebben, binnen datzelfde Koninkrijk.

 11. Niemand die ooit van dit jochie gehoord had….
  Maar blij dat hij zich gaat inzetten voor/tegen
  -marrokaans tuig
  -antiliaanse bende’s
  -concentratiekampen in China
  -gebrek aan vaderfiguren in vnl de antiliaanse gemeenschap
  -homo’s die in islamitische landen van gebouwen geflikkerd (geen woordgrapje) worden.
  Fijn, dat zo’n woke jochie zich zo druk maakt over een verrotte maatschappij…….
  Of is voor dit soort gajes met bobenstaande punten geen geld te verdienen????
  Payaso

 12. …..”kamerlid in Nederland rond 8000 euro bruto per maand krijgt. Denk dat Quincy en Sylvana Simons daarvoor wel het racisme willen bestrijden..”….

  @Eric, alles is al perfect geregeld in nl wat mensenrechten aan gaat. Daar heb je deze twee……., ja wat zal ik ze noemen, niet voor nodig.

  Laten ze de criminalirlteit, drugshandel, dropout, tienerzwangerschap en gangvorming in respectievelijk de met name zwarte surinaamse en antilliaanse gemeenschap gaan bestrijden in nl.

  Doen ze eens iets nuttigs dan de social justice waarrior uit te hangen tegen de witte europeaan waar ze niets van te vrezen hebben.

  Pak de marokkaan, turk en algarijn aan op racisme en islamisme en vrouwenonderdrukking, zal je zien hoe snel ze genezen zijn. Dat durven ze niet

 13. Ik denk dat Nederland, en dus de Nederlandse belastingbetaler, al het duizendvoudige uitgegeven heeft aan haar voormalige koloniën , dan het ooit opgeleverd heeft. En toch blijven de koloniën maar miauwen over die verdoemde kolonisten. Dat de Spanjaarden en de Portugezen in de Cariben ook hun best gedaan hebben, daar hoor je niets over. En wat is er nu verbeterd in de 10 jaar dat Curacao onafhankelijk is: weinig tot niets en de huidige steunmaatregelen worden gegarandeerd ook weer verkwanseld. En maar wijzen naar de boosdoeners in Nederland. Wel geld ontvangen en blijven klagen, zelf er weinig van bakken.

 14. Wat een kneuzen Bij-1. Constant met het vingertje naar Nederland wijzen, maar de misstanden in hun geboorteland willen ze niet zien. Ook zij hebben de politiek gevonden om gemakkelijk geld te verdienen, en daarna weer wachtgeld ect. Iets nuttigs hebben ze nog nooit gedaan.

 15. Dit is hét moment om iets te doen tegen onderdrukking en politiegeweld, zorgen dat de volgende generaties het beter krijgen dan wij.

  Welke onderdrukking? in Nederland? En een eenmalig politiegeweld terwijl Opsporing gezocht vol zit met getinte daders?

  De beslissingen moeten niet meer op een ministerie gemaakt worden, maar daar op het eiland.”
  Quincy is dus voor corrupte lokale politie die er een rotzooi van maken

  Ze blijven met Nederland verbonden door een torenhoge studieschuld in euro’s.
  Gewoon een bijbaantje nemen naast je studie

 16. “Quincy Gario wil in de Tweede Kamer, omdat hij vindt dat huidige Kamerleden het racisme niet kunnen bestrijden”. Racisme bestrijden? Volgens mij heeft Nederland een artikel 1 van de grondwet die gaat over, “Gelijke behandeling en discriminatieverbod”.

  Nou is het zo dat een kamerlid in Nederland rond 8000 euro bruto per maand krijgt. Denk dat Quincy en Sylvana Simons daarvoor wel het racisme willen bestrijden..

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties