NTR | Asbestberg bij Valero

Reportage door Sharina Henriquez


ORANJESTAD – De regering hoopt deze week een akkoord te bereiken met oliemaatschappij Valero over de overname van de raffinaderij op Aruba.

Maar enkele buurtbewoners vechten al tien jaar voor meer duidelijkheid en compensatie voor het storten van asbest door de Amerikaanse raffinaderij-eigenaar.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

2 Reacties op “NTR | Asbestberg bij Valero

 1. Leopoldo Henriquez

  Beste Renée,
  Ik ben niet eens met de bewering dat er geen milieuwetgeving is op Aruba. Er is een hinderverordening op basis waarvan een hindervergunning is afgegeven aan Valero. Dit heeft de heer Richard Gibbs van de Directie Natuur en Milieu van Aruba (zie http://www.dnmaruba.org/) aan mij gezegd. Ondanks dat de hinderverordening een verouderde wetgeving is, dan nog kan op basis hiervan aangifte worden gedaan vanwege een overtreding van de vergunningsvoorwaarden. En dat is juist wat niet gebeurt op Aruba. Niemand op Aruba durft een aangifte te doen van een vermoedelijke overtreding van welke wetgeving dan ook. Het OM op deze eilanden heeft dan ook de neiging om, ook al doet men aangifte, deze niet te vervolgen. Echter daarvoor kan iedere burger de Wetboek van Strafvordering gebruiken om via een procedure (soms bij de rechter zelf) af te dwingen om deze overtredingen te vervolgen.
  Naast de hinderverordening geldt ook de Algemene Politieverordening en deze bevat in de artikelen 28 en 29 verboden over het storten dan wel het ophopen van vuilnis of afval. Bovendien kan een buurtbewoner het Burgerlijk wetboek gebruiken om beheerders van erven, waarop afval is gestort en die een risico vormen voor de gezondheid van die buurtbewoners, aansprakelijk te stellen. Het is zelfs mogelijk om het moederbedrijf van Valero (zie de normen en waarden van Valero op haar website: (http://www.valero.com/en-us/AboutValero/CorporateResponsibility) in de Verenigde Staten van Amerika aan te klagen voor wat haar dochteronderneming uitvoert in een ander land zoals Aruba. Zie hiervoor het geval Amoco Cádiz in 1978 en vrij recent het geval van Milieudefensie tegen Shell (Ogoni volk) in Nederland.
  Kortom bedrijven zoals Valero zijn wel aan te pakken ook al is het een lange weg, maar iemand moet het wel durven te doen.
  Met vriendelijke groet,
  Leopoldo R. Henriquez
  Voormalige Hoofdinspecteur Arbo en Milieu in Nederland en nu gepensioneerd en woonachtig te Aruba

 2. Renée van Aller

  Dit is al jaren zo. Er is geen milieuwetgeving. Het weinige dat er is wordt niet gehandhaafd. Alle regeringen van de afgelopen 40 jaar hebben meegewerkt aan deze vervuiling inclusief de Shell. De huidige regering wil een schone raffinaderij, dat kan nooit lukken. Een raffinaderij is altijd vervuilend. Begin met het invoeren en handhaven van passende wetgeving. De regering is nu opgezadeld met de toenemende vervuiling, inclusief een asfaltberg. Gaan ze daar wat aan doen? Wij zijn bang van niet. Wel in woorden niet in daden. Renée van Aller&John de Vries

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *