NTR | ‘Agenten wilden Mitch Henriquez straffen’

Ariën Rasmijn

“Het was voor de agenten duidelijk dat Mitch een grap had gemaakt.”

ORANJESTAD – Uit het nieuwe beeldmateriaal dat door de familie van Mitch Henriquez aan het gerecht op Schiphol is voorgelegd, zou blijken dat de betrokken agenten door hadden dat hij geen wapen had. Dit zegt oud-Statenlid Desiree De Sousa-Croes van Aruba, die voor de zaak naar Nederland is gereisd. “Ze waren erop uit hem bewust pijn te doen.”

Het OM heeft in haar eis eerder deze week aangegeven dat de twee verdachte agenten niet verder gestraft moeten worden. De Arubaanse premier Evelyn Wever-Croes noemt de eis ‘pijnlijk’.

Straffen
De Sousa-Croes heeft vorige week de behandeling bijgewoond samen met de nabestaanden. “Ik ben donderdag samen met de familie uit de zaal vertrokken nadat zij hun vertrouwen in de rechtsgang hebben opgezegd.” Volgens haar blijkt uit het nieuwe beeldmateriaal – dat niet openbaar is gemaakt – dat de agenten eropuit waren om Henriquez ter plekke te straffen voor zijn gedrag.

“Je hoort duidelijk een agent zeggen: ‘Geen geintjes maken over dat je een wapen hebt’. Het was voor hen duidelijk dat Mitch een grap had gemaakt.” De Sousa-Croes zegt het opmerkelijk te vinden dat Henriquez niet eerst werd gefouilleerd. “Als iemand zegt dat hij een wapen heeft, dan lijkt mij dat juist het eerste wat je doet.”

“Het was voor de agenten duidelijk dat Mitch een grap had gemaakt.”

Nieuw dossier geweigerd
De Sousa-Croes zegt dat advocaat Richard Korver, die de zus en moeder van Mitch Henriquez vertegenwoordigt, had gevraagd of hij vandaag een nieuw medisch dossier kon indienen. “De rechter heeft dit geweigerd. Ze vinden dat er inmiddels genoeg waarheidsbevinding is gedaan.”

Begin deze week maakte de officier van Justitie bekend dat er geen straf wordt geëist. Ondanks dat het volgens het OM bewezen is dat Henriquez door buitensporig geweld door de politie kwam te overlijden. De agenten zijn volgens het OM al gestraft door de grote impact van de zaak en ook zijn ze door hun werkgever berispt.

‘Diepe wonden’
Premier Wever-Croes zegt dat de getuigenverklaringen in de zaak diepe wonden hebben opengetrokken. “Het is een uiterst pijnlijke zaak en net als de overgrote meerderheid van burgers ben ik verbaasd dat er geen straf wordt geëist, ondanks dat mishandeling is bewezen. Dat geeft een nare smaak.” Wever-Croes zegt de uitspraak van het gerecht dan ook met interesse af te wachten.

De Arubaanse Mitch Henriquez (42) overleed in 2015 nadat hij op het Haagse Parkpopfestival hardhandig door vijf agenten werd gearresteerd. Eerder had Henriquez geroepen dat hij een wapen bij zich had.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

5 Reacties op “NTR | ‘Agenten wilden Mitch Henriquez straffen’

 1. Stan Kuiperi

  Murder is murder. Only scum will try to justify this cowardly , racist killing by five murderers in uniform who almost got a medal for killing someone for no reason. What goes around comes around.

 2. Hoe moet je iemand fouilleren die zich verzet, typisch weer een opmerking van iemand die geen verstand heeft van het beroep van een ander. Probeer maar eens eerst een goed statenlid te zijn.

 3. De hele familie Henriques is tuig van het ergste soort.

  Mitch kreeg wat hij al heel lang verdiende.

 4. joop savaneta

  Manier van goedkope politiek bedrijven. Toen er een paar jaar geleden drie ongewapende Venezolanen op Aruba door de politie werden dood geschoten hoorde ik geen enkele Arubaanse politicus die hiertegen protesteerde. Het ging om drie vermeende bankrovers die geen schijn van kans kregen maar botweg door een kogelregen werden getracteerd terwijl zij nog in hun voertuig zaten. Ik heb geen zin om het nog eens te herhalen maar als de dronken of gedrogeerde Mitch zich niet met geweld had verzet had hij nu nog geleefd. En die familie Henriquez zet door hun gedrag en verschijning heel Aruba te kakken.

 5. Abraham Mossel

  Misselijk makende uitspraken van De Sousa-Croes en mp Wever-Croes, we zullen er ook nog ff een politieke ruzie van gaan maken, omdat deze dronke loser loopt rond te schreeuwen dat hij een wapen heeft, terwijl er een paar dagen daar voor in Parijs meer als 130 mensen waren vermoord door een stelletje gekken uit Belgie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *