28 C
Willemstad
• woensdag 22 september 2021 03:44

Laatste reacties

- Advertentie -

NTR | Aftands Parke Tropical moet moderne Zoo & Nature Reserve worden


WILLEMSTAD – Een dierentuin zonder tralies met een tropisch regenwoud, een amfitheater en een plan om kinderen te onderwijzen over dieren. Het plan voor Curaçao Zoo & Nature Reserve is ambitieus, maar met hulp uit het bedrijfsleven toch realistisch, volgens directeur Hubert Isenia.

Parke Tropical, de voormalige dierentuin, was een grote trekpleister voor toeristen en eilandbewoners. Toch haalde het verval de dierentuin in en werd het imago negatiever. Op Tripadvisor wordt het park beschreven als een vervallen plek met dieren in kleine kooitjes.

“Er was een negatieve periode”, erkent Isenia. Hij begon in 2011 bij Parke Tropical en het drong snel door dat er iets moest veranderen. Isenia sloot een deel van het park en begon aan een nieuw plan. “Er was gebrek aan professionaliteit, fondsen en motivatie. De enige manier om daaruit te komen, is met veel creativiteit.”

- Advertentie -

Overheidssubsidie

Die creativiteit is nodig, want het park mag geen entree heffen en is afhankelijk van overheidssubsidie. In 2013 werd deze verhoogd, maar het bedrag niet voldoende om grote veranderingen door te voeren.

De Dierentuin is nu deels gesloten, maar in 2023 moet het gehele park weer open. De plek moet zelfvoorzienend worden en ruimte bieden voor commerciële activiteiten en educatie. Ook moet er een perfecte nabootsing worden gecreëerd van de natuurlijke omgeving van de dieren. Het masterplan omvat een gebied van bijna 9 hectare; de totale kosten zijn 30 miljoen gulden.

Ambitie

- Advertisement -

“Het klinkt ambitieus”, reageert directeur van Stichting Dierenbescherming Gregory Berry. Het voorgaande bestuur van de stichting heeft in verleden meningsverschillen gehad met Parke Tropical, omdat zij niet tevreden waren over de omstandigheden van de dieren.

Berry benadrukt dat een Dierenbescherming nooit helemaal achter het weghalen van dieren uit hun natuurlijk habitat kan staan, maar dat het bestuur positief is over dit nieuwe plan. “Een dierentuin kan een tool zijn om mensen dichter bij dieren te brengen. Zoals het eruitziet, lijkt het plan te voldoen aan de eisen van een moderne dierentuin.”

Pinguïns

Toch heeft Berry ook bedenkingen. Vooral over de pinguïns. “Ik kan me niet voorstellen dat een grote ruimte koud genoeg gemaakt kan worden zonder hoge kosten. Ook het amfitheater is leuk, maar als er iets muzikaals wordt georganiseerd, wat economisch interessant is, is dat niet fijn voor de dieren. We zijn bang dat, wanneer het toch kleiner en goedkoper moet, dit ten koste gaat van de dieren.”

Directeur Isenia twijfelt niet aan de haalbaarheid. De renovatie is nu drie jaar gaande en inmiddels zijn er duizenden guldens aan materialen binnen van bedrijven. “Materiaal om het plan te verwezenlijken, was de grootste kostenpost. Dit is bijna opgelost. Daarbij hebben we genoeg vrijwilligers en ik ben een doorzetter: dit plan gaat uitgevoerd worden.”

Het gehele masterplan is te lezen via deze link

Bron: NTR/CaribischNetwerk

- Advertisement -

Artikel delen

1 reactie

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Tuesday, September 21, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 21 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Aangifte Electorale Raad wegens onduidelijkheid donaties

De Electorale Raad zal aangifte gaan doen bij het Openbaar Ministerie (OM) over het gebrek aan transparantie wat betreft grote donateurs tijdens de laatste verkiezingen. Dat bevestigt...

Nu.cw | Minister Charles Cooper bedreigd

De minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning, Charles Cooper, is bedreigd met de dood. Voor de muur van de kerk van Groot Kwartier stond een bord...

Nu.cw | Ontsnapte honden doodden geiten in Katoentuin

Een aantal honden hebben in de omgeving van Katoentuin vier geiten afgelopen weekend om het leven gebracht, meldt de Extra. De honden van de buren wisten te...

DolfijnFM | Een kwart van de kandidaten aan de verkiezingen moet giften nog doorgeven

Van de 353 kandidaten die aan de verkiezingen van 19 maart hebben deelgenomen, moet nog circa een kwart (90 kandidaten) een formulier bij de Electorale Raad (ER)...
- Advertentie -