28 C
Willemstad
• woensdag 22 september 2021 04:22

Laatste reacties

- Advertentie -

NTR | Antilliaanse PVV-sympathisanten willen niets weten van ‘andere Antillianen’

Pieter Hofmann

Foto Pieter Hofmann

HILVERSUM – Antillianen die met de PVV sympathiseren doen dat veelal om dezelfde redenen als etnische Nederlanders. Het opvallendste verschil is dat Antillianen met PVV-sympathieën zich óók afkeren van wat zij zien als ‘andere Antillianen’.

Dat schrijft Pamela Roumen, student Grootstedelijke Vraagstukken en Beleid aan de Rotterdamse Erasmus Universiteit, in haar afstudeerscriptie.

- Advertentie -

Roumen ontdekte dat PVV-sympathieën gevoelig liggen onder Antillianen. Voor haar onderzoek melden zich 13 respondenten in de leeftijd van 21 tot 64 jaar uit diverse Nederlandse steden voor een diepte-interview – op voorwaarde van anonimiteit. “Dit onderzoek is indicatief, niet representatief.”

Zowel sociale, culturele als economische factoren lijken bij te dragen aan de steun voor de PVV. De meest dominante blijkt hierbij de economische: alle respondenten waren ontevreden over hun financiële situatie. “Als Wilders dan bijvoorbeeld huren wil verlagen en het verplicht eigen risico van 385 euro wil afschaffen, spreekt dat aan.”

Ook Wilders’ plannen voor de zorgsector – meer personeel dus lagere werkdruk – krijgt veel bijval. Alle geïnterviewden werken in de zorg of hebben wel een familielid dat in deze sector werkt.

Belangrijke culturele factoren zijn dat de geïnterviewde Antillianen zich vooral als Nederlander zien, islamitische invloeden vrezen en zich herkennen in de ‘Nederland is van ons’ retoriek van Wilders. Geïnterviewde PVV-sympathisanten blijken zelden privécontact te hebben met islamitische Nederlanders.

- Advertisement -

Islam
De meerderheid van alle PVV-stemmers is niet religieus, vrijwel alle geïnterviewde Antilliaanse PVV-sympathisanten zijn belijdend christen. Roumen: “Wat de geïnterviewden stoort is dat zij hun religie vooral in de privésfeer belijden terwijl ze naar hun gevoel in het openbaar overal islamitische uitingen terugvinden, bijvoorbeeld moskeeën en minaretten. Ze voelen zich overspoeld.”

‘Andere Antillianen’
Antilliaanse PVV-kiezers houden niet alleen islamitische Nederlanders op afstand maar ook ‘andere Antillianen’, die ze associëren met criminaliteit of een slechte werkethiek. Roumen: “Dat komt omdat ze zich meer beschouwen als hardwerkende Nederlanders terwijl een deel van hun ‘eigen’ groep het volgens hen hier verpest. Daar zetten ze zich tegen af. De meesten zijn daarom voorstander van zero tolerance-plannen zoals de Fritsmawet, die voorstelt om veroordeelde Antillianen uit te zetten.”

Roumen betwijfelt of dat verkapte zelfhaat is. Die vraag keert vaker terug tijdens het gesprek, bijvoorbeeld omdat de PVV zich geregeld tegen de Caribische eilanden keert. Wilders noemde Curaçao ooit een ‘boevenbende’ en wil de Caribische eilanden uit het Koninkrijk zetten. Roumen: “De meeste respondenten waren het eens met Wilders omdat ze menen dat hij het vooral over de regering had. Recht voor zijn raap, vonden ze. Wilders scoorde er punten mee.”

Bron: NTR/CaribischNetwerk

- Advertisement -

Artikel delen

8 reacties

 1. Brian en Joep, we zitten mooi op één lijn! Als je er voor werkt en je best doet kan je in Nederland zo goed als alles bereiken, ongeacht je afkomst. Maar je moet er wel je best voor doen en daar is niets mis mee. Daar word je alleen maar sterker en wijzer van.

 2. @Alerta,

  Wanneer Nederland dat soort onderzoeken zou doen dan wordt zij meteen uitgemaakt voor racist, koloniaal door de DENK typjes en de Sylvana Simons figuren. Ook de linkse thee drinkers doen graag mee aan dit vertroetelingen. Feit is dat iedereen die in Nederland woont een goede toekomst kan hebben maar dan moet je ervoor werken en dat je opa een gastarbeider was of dat je overgrootoma een kleinkind van een slaaf was heeft anno 2017 niets mee te maken.

 3. Het eiland zou er zoveel beter op worden wanneer hier op Curacao de YdK eindelijk zou beseffen dat zij de criminele landgenoten niet behoren te verdedigen.
  Nu is het nog altijd: ‘maar het is één van ons’.
  En dat is een vreemde redenatie, want er is geen haar op mijn hoofd die er aan denkt zich ooit te liëren aan criminelen.

 4. Ik ben niet echt verrast door de houding van Antillianen tegen de negatieve elementen die uit hun eigen bevolkingsgroep komen. Het is nog steeds onbegrijpelijk dat de (Nederlandse ) regering geen enkele moeite doet om echt eens de oorzaak van deze onvrede te onderzoeken. Heel goedkoop is het om alles maar te bestempelen als “onderbuikgevoelens” of als “extreem rechts”. Het is een zeer groot probleem, dat is nu ook weer duidelijk. De PVV-stemmers zijn niet allemaal mensen zonder opleiding, absoluut niet. De angst voor de oprukkende islam (met sharia etc) is gewoon een levensgroot probleem in Nederland en in heel Europa. Maar onze regeringen slapen. Ik kan me de angst goed voorstellen van mensen die zien dat ze hun eigen christelijke godsdienst maar in de privésfeer moeten belijden, terwijl je omgeven wordt door de aandacht voor de islam. Het is ook een grote bedreiging. Toch wel interessant dit artikel te lezen over het proefschrift van Roumen. Ik begin zo langzamerhand de PVV-stemmers die daar openlijk voor uit durven te komen als een soort helden te zien. Het wordt hen meestal niet in dank afgenomen! En dat terwijl er een héleboel PVV-stemmers zijn die hier niet voor uit durven te komen. Vaak zijn ze bang hun baan of vrienden te verliezen. Ongelooflijk, maar het gebeurt. Ik dacht dat wij vrijheid van meningsuiting hadden. Ja, ja…op papier! Nederland bevindt zich nu op een gevaarlijk punt. Maar ja, ze hebben alles maar oogluikend toegestaan en het gaat een kant op die veel mensen niet willen. Misschien heeft Thierry Baudet betere papieren en kan hij meer voor de enorm grote groep verontruste Nederlanders (Antillianen schaar ik hier ook onder) doen, of ze nu blank of zwart zijn, wel of niet christelijk en zelfs als ze goedwillende moslims zijn. Of zijn we al te laat…door de lakse houding van onze “regeerders”? Ik vrees het laatste.

 5. Niets mis mee om afstand te nemen van het luie en criminele deel van je eigen bevolking.

  Heel normaal. Gebeurt echter veel te weinig op Curacao zelf.

  Dat dit als nieuws gebracht wordt is vreemd.

 6. Om de een of andere wijze denkt iedereen dat elke allochtoon elke andere allochtoon aardig zal vinden. Dat blijkt dan niet waar te zijn wat alleen de naieven onder ons verrast.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Tuesday, September 21, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 21 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Aangifte Electorale Raad wegens onduidelijkheid donaties

De Electorale Raad zal aangifte gaan doen bij het Openbaar Ministerie (OM) over het gebrek aan transparantie wat betreft grote donateurs tijdens de laatste verkiezingen. Dat bevestigt...

Nu.cw | Minister Charles Cooper bedreigd

De minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning, Charles Cooper, is bedreigd met de dood. Voor de muur van de kerk van Groot Kwartier stond een bord...

Nu.cw | Ontsnapte honden doodden geiten in Katoentuin

Een aantal honden hebben in de omgeving van Katoentuin vier geiten afgelopen weekend om het leven gebracht, meldt de Extra. De honden van de buren wisten te...

DolfijnFM | Een kwart van de kandidaten aan de verkiezingen moet giften nog doorgeven

Van de 353 kandidaten die aan de verkiezingen van 19 maart hebben deelgenomen, moet nog circa een kwart (90 kandidaten) een formulier bij de Electorale Raad (ER)...
- Advertentie -