NRC | Vrijspraak voor vier militairen in zaak dodelijke duikongeval Curaçao

Nog steeds is niet duidelijk wat er precies is gebeurd. De vrouw had haar duikset niet meer om toen zij boven water werd gehaald.

ARNHEM (ANP) – De vier militairen die betrokken waren bij een dodelijk duikongeval van een collega tijdens een oefening bij Curaçao zijn dinsdag door de rechtbank in Arnhem vrijgesproken.

Het Openbaar Ministerie verdacht de vier van het overtreden van dienstvoorschriften, waardoor een levensgevaarlijke situatie kon ontstaan. De militaire kamer van de rechtbank concludeerde direct na het einde van de strafzaak echter dat die voorschriften ten tijde van het fatale duikongeluk op 23 november 2015 in strafrechtelijke zin niet golden.

Het OM had eerder op de dag om dezelfde reden ook vrijspraak gevraagd. De militairen waren beschuldigd van het overtreden van de dienstvoorschriften door de duik niet af te breken toen spraakcommunicatie niet meer werkte.

De aanklagers spraken van “een onbevredigend einde” van de zaak en noemden de gang van zaken van het strafrechtelijke onderzoek “niet fraai”, mede gezien de lange duur ervan en het gesteggel over de aard van de beschuldigingen.

De militairen deden op 23 november 2015 in de Caracasbaai bij Curaçao een mijnoefening. De collega maakte een duik naar ongeveer 40 meter diepte. Toen het te lang duurde voor zij naar boven kwam, werd een reddingsactie gestart, maar die mocht niet meer baten.

Nog steeds is niet duidelijk wat er precies is gebeurd. De vrouw had haar duikset niet meer om toen zij boven water werd gehaald. Volgens de patholoog-anatoom is zij door verstikking om het leven gekomen, maar de oorzaak hiervan is niet komen vast te staan.

Bron: NRC Handelsblad

7 Reacties op “NRC | Vrijspraak voor vier militairen in zaak dodelijke duikongeval Curaçao

 1. Hoe zit het trouwens met die Marine dame die verdronk in een zwembad. Zij en haar man hadden wel wat zitten snuiven en drinken

 2. @ Juan,

  Hier werd niet defensie aangeklaagd, doch de 4 militairen persoonlijk, dat is toch een ander verhaal.
  Defensie is natuurlijk ook geen civiele organisatie, er zijn andere regels en er is andere rechtsspraak. In deze ging het erom of de 4 militairen bepaalde voorschriften hadden overtreden, maar wanneer die voorschriften niet gelden dan kun je ze ook niet overtreden.
  Velen denken dat ongevallen altijd opzettelijk moeten zijn en dat het dus nimmer gewoon een kwestie van pech of kwestie van samenloop van omstandigheden kan zijn. Ook technisch falen is voor velen kennelijk een onmogelijkheid, zelfs dan moet nog iemand de schuld krijgen.

  Oftewel, het is heel goed mogelijk dat iets geen opzet of grove nalatigheid is. Lastig te accepteren, maar zal toch moeten.

 3. De tekst op de pet van de dame op de foto doet vermoeden dat ze de veiligheidsvoorschriften zelf niet in acht heeft genomen.

 4. Hoeveel processen zijn er in de afgelopen 75 jaar gevoerd naar aanleiding van sterfgevallen door ‘ongelukken’ onder militairen in vredestijd? En hoeveel militairen zijn daarbij schuldig veroordeeld? Een grote discrepantie met de burgerlijke rechtspraak. Het leger schermt veroordelingen af en beschermt militairen, ook als ze schuldig zijn. Defensie wil best geld betalen, dus koopt ze iedere dood af.

 5. @Salim: het is al lang sinterklaas geweest.

 6. Salim Aboikoni

  …Doofpot…
  Wie is er gebaat met de waarheid?
  De waarheid delft het onderspit in
  de afweging met de reputatieschade
  van het instituut.
  Het was bovendien een vrouw.
  Die willen tegenwoordig
  ook alles kunnen.
  Sneu.

  Slikken die waarheid,
  en stikken onder water.

  Aparte tak van sport,
  die militaire kamer.
  Alleen in Arnhem.

  Who cares?
  Ik lig er niet wakker van.
  Nan ku nan.

 7. Irma Lips strikes again.

  Die zou zelfs Adolf Hitler nog niet veroordelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *